Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Wat u moet weten bij gebruik van Thiamazol (Strumazol), Carbimazol of PTU (Propylthiouracil)

Wat u moet weten bij gebruik van Thiamazol (Strumazol), Carbimazol of PTU (Propylthiouracil)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In overleg met uw internist gaat u een van volgende medicijnen gebruiken: Thiamazol (Strumazol), Carbimazol of PTU (Propylthiouracil). Deze medicijnen worden als geneesmiddel gebruikt bij patiënten met een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Hier krijgt u advies wat u moet doen bij koorts én keelpijn of jeuk, wanneer u een van deze medicijnen gebruikt.


Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)

Wanneer uw schildklier te snel werkt, heeft u een teveel aan schildklierhormoon in uw bloed. Daardoor kunnen diverse klachten ontstaan: vermoeidheid, gejaagdheid, bonkende hartslag, kortademigheid, nervositeit, spierpijn, diarree en vermagering. Door het geven van medicijnen (thyreostatica) kan de werking van de schildklier geremd worden. De schildklier geeft dan minder schildklierhormoon af. Medicijnen met deze werking zijn: Thiamazol (Strumazol), Carbimazol en Propylthiouracil (PTU).

Ernstige bijwerkingen

Net als veel andere geneesmiddelen kunnen deze medicijnen soms ook bijwerkingen hebben. De meest ernstige bijwerking is een verstoring van de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg. De witte bloedcellen zijn nodig voor de afweer tegen infecties. De belangrijkste verschijnselen zijn koorts (boven de 38,5 °C) en keelpijn. Deze bijwerking is zeldzaam (1 op de 1000 patiënten) en kan van de ene op de andere dag ontstaan. Regelmatig bloedonderzoek voor controle van de witte bloedcellen is daarom niet zinvol.
Tevens kunnen er allergische reacties ontstaan in de vorm van jeukklachten en huiduitslag.

Contact opnemen

Heeft u koorts én keelpijn? Stop dan onmiddellijk het gebruik van uw medicijn en neem direct contact op met uw behandelend internist of huisarts. Hij/zij kan ervoor zorgen dat dezelfde dag uw bloed wordt onderzocht. Bij het stoppen van het geneesmiddel treedt vrijwel altijd volledig herstel op van de witte bloedlichaampjes. Uw behandelend internist of huisarts bepaalt het verdere beleid met u (bijvoorbeeld start andere medicijnen of antibiotica).

Heeft u jeuk of huiduitslag? Neem dan contact (vervroeg de afspraak) op met uw behandelend internist. U hoeft niet direct te stoppen met de medicijnen. Uw behandelend internist zal het te volgen beleid met u bespreken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: T16
Laatst bijgewerkt op: 24-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien