Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

KNO

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort komt u in ons ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling geïnformeerd over de behandeling. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.


Trommelvliesbuisjes

Door een verkoudheid raakt de buis van Eustachius vaak verstopt met als gevolg een vacuüm in het middenoor en vorming van vocht in het middenoor. Dit vocht kan leiden tot oorontstekingen, maar vaak ook tot slechthorendheid. De KNO-arts kan door middel van het plaatsen van trommelvliesbuisje het trommelvlies open houden. U zal daardoor weer beter horen. Mocht er een oorontsteking optreden dan zal het pus goed uit het oor kunnen lopen waardoor het minder gevaar oplevert.

Het functioneren van het oor

Aan het oor onderscheidt men drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.
Het middenoor is door middel van de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte. Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius even open en laat wat lucht door. De luchtdruk in het middenoor kan zo gelijk blijven met de luchtdruk buiten.

Het oor

De meest voorkomende oorzaken van het niet of slecht functioneren van de buis van Eustachius zijn infecties van de neus en neusbijholten, een te grote neusamandel of andere afwijkingen in de neus. Het middenoor wordt dan slecht geventileerd en er kan een onderdruk ontstaan. Het slijmvlies dat het middenoor bekleedt kan vocht produceren dat na verloop van tijd taai wordt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde “lijmoor”. Dit taaie vocht remt de trilling van het trommelvlies zodat de geluidsoverdracht niet meer optimaal is.

Voorbereiding

Indien mogelijk voor de ingreep geen zware voeding eten, omdat er soms na het plaatsen van buisjes duizeligheid kan ontstaan met misselijkheid en braken. De ingreep vindt plaats met plaatselijke verdoving op de poli KNO. Voor deze verdoving wordt uw gehoorgang gevuld met verdovingsvloeistof, u moet 10 à 15 minuten blijven liggen om de verdoving in te laten werken. Soms wordt de gehoorgang verdoofd door middel van een injectie, deze hoeft niet in te werken.

De ingreep

De ingreep zelf duurt enkele minuten. De KNO-arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies. Hierdoor wordt het vocht afgezogen en een kunststofbuisje in het oor geplaatst. Omdat er nu weer een normale luchtdruk in het middenoor ontstaat (de lucht kan door het buisje naar binnen en naar buiten) produceert het slijmvlies geen vocht meer en zal het gehoor herstellen.

Complicaties

De ingreep verloopt doorgaans zonder problemen.

Weer naar huis

Op de dag van de ingreep is het noodzakelijk dat u met een tweede persoon komt. U mag zelf geen auto rijden. Soms kan er duizeligheid ontstaan met misselijkheid en braken. Het kan ook noodzakelijk zijn dat u na de ingreep 15 à 30 minuten in de wachtkamer moet wachten voor u naar huis mag gaan.
Na enkele maanden, of soms pas na een jaar, groeit het buisje spontaan uit het trommelvlies. Het gaatje sluit dan vanzelf. Indien hierna opnieuw klachten optreden, kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.

Arts waarschuwen

Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.

Leefregels


Douchen

Na de operatie mogen de oren een week niet nat worden. Voorzichtig douchen met een propje vette watten in de oren of een badmuts mag wel.

Zwemmen

Vanaf één week na de ingreep mag u weer zwemmen. Oordopjes zijn niet noodzakelijk. U mag niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor. Het risico voor een loopoor is bij zwemmen in zout water minder dan bij zwemmen in chloorwater.

Loopoor

Als het buisje geplaatst is kan er de eerste 24 uur bloed uit het oor komen, dit is niet verontrustend. Na het plaatsen van buisjes kunt u een loopoor krijgen.
Bij een loopoor komt er afscheiding uit het oor, die dun vloeibaar is of slijmerig. Soms kan er bloed bij zitten. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur. Dit kan ook nog na een aantal weken na het plaatsen van de buisjes gebeuren. Als het loopoor langer dan 24 uur aanhoudt kunt u de KNO-poli bellen voor een recept voor oordruppels. Het is belangrijk om een loopoor droog te houden tijdens het douchen of baden.

Verkoudheid

Als u verkouden bent, dat wil zeggen een echte 'groene' verkoudheid, adviseren wij u om 4 dagen Xylometazoline neusdruppels te gebruiken. Deze zijn vrij te koop bij uw apotheek of drogist.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.







Foldernummer: T15
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien