Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO
Chirurgie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling geïnformeerd over de behandeling. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.


Trommelvliesbuisjes

Door een verkoudheid raakt de buis van Eustachius vaak verstopt met als gevolg een vacuüm in het middenoor en vorming van vocht in het middenoor. Dit vocht kan leiden tot oorontstekingen, maar vaak ook tot slechthorendheid. De KNO-arts kan door middel van het plaatsen van trommelvliesbuisje het trommelvlies open houden. U zal daardoor weer beter horen. Mocht er een oorontsteking optreden dan zal het pus goed uit het oor kunnen lopen waardoor het minder gevaar oplevert.

Het functioneren van het oor

Aan het oor onderscheidt men drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.
Het middenoor is door middel van de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte. Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius even open en laat wat lucht door. De luchtdruk in het middenoor kan zo gelijk blijven met de luchtdruk buiten.

Het oorDe meest voorkomende oorzaken van het niet of slecht functioneren van de buis van Eustachius zijn infecties van de neus en neusbijholten, een te grote neusamandel of andere afwijkingen in de neus. Het middenoor wordt dan slecht geventileerd en er kan een onderdruk ontstaan. Het slijmvlies dat het middenoor bekleedt kan vocht produceren dat na verloop van tijd taai wordt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde “lijmoor”. Dit taaie vocht remt de trilling van het trommelvlies zodat de geluidsoverdracht niet meer optimaal is.

Voorbereiding

Indien mogelijk voor de ingreep geen zware voeding eten omdat er soms na het plaatsen van buisjes duizeligheid kan ontstaan met misselijkheid en braken. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving (plaatselijke verdoving) op de poli KNO. De verdoving vindt plaats door een injectie in de gehoorgang of door het gebruik van een speciale vloeistof in de gehoorgang. Dit moet ongeveer 10 à 15 minuten inwerken.

De ingreep

De ingreep zelf duurt enkele minuten. De KNO-arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies. Hierdoor wordt het vocht afgezogen en een kunststofbuisje in het oor geplaatst. Omdat er nu weer een normale luchtdruk in het middenoor ontstaat (de lucht kan door het buisje naar binnen en naar buiten) produceert het slijmvlies geen vocht meer en zal het gehoor herstellen.

Complicaties

De ingreep verloopt doorgaans zonder problemen.

Weer naar huis

Op de dag van de ingreep is het noodzakelijk dat u met een tweede persoon komt. U mag zelf geen auto rijden. Soms kan er duizeligheid ontstaan met misselijkheid en braken. Het kan ook noodzakelijk zijn dat u na de ingreep 15 à 30 minuten in de wachtkamer moet wachten voor u naar huis mag gaan.
Na enkele maanden, of soms pas na een jaar, groeit het buisje spontaan uit het trommelvlies. Het gaatje sluit dan vanzelf. Indien hierna opnieuw klachten optreden, kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.

Arts waarschuwen

Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.

Leefregels

Zwemmen

Vanaf één week na de ingreep mag u weer zwemmen (zonder oordopjes). U mag echter niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor.

Verkoudheid

Als u verkouden bent adviseren wij u om 4 dagen neusdruppels te gebruiken.
De blaasoefeningen moeten dan niet plaatsvinden. Na één week weer starten met de oefeningen en de neusdruppels weggooien, dit ter voorkoming van het ontstaan van nieuwe infecties.

Loopoor

Als u een loopoor heeft, dat wil zeggen dat er vocht, slijm of pus uit het oor loopt, kunt u het oor druppelen. Als het oor na één week druppelen niet droog is adviseren wij u om een afspraak met de huisarts te maken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: T15
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien