Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Orthopedie & traumatologie

Vergroeiing van de grote teen Hallux Valgus

Vergroeiing van de grote teen Hallux Valgus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hallux Valgus kan het gevolg zijn van het dragen van ongeschikt schoeisel, een spreidvoet of aangeboren aanleg. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing van de grote teen. Hier leest u over de mogelijkheden van behandeling en hoe u deze aandoening aan uw voet kunt voorkomen.


Wat is een vergroeiing van de grote teen?

Als het bot dat de grote teen en de voet met elkaar verbindt een grote bult heeft aan de zijkant van de voet bij het begin van de grote teen, kunt u een vergroeiing van de grote teen (hallux valgus) hebben. Door de scheefstand van de grote teen steekt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje steeds meer uit: dit wordt dan een opgezette, pijnlijke bult. De huid die er over heen zit, kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen is altijd pijnlijk. Hoe groter de bult wordt, des te pijnlijker is het lopen. De grote teen buigt naar de tweede teen toe, of kan er zelfs onder komen te staan. De huid onder uw voet kan dikker en pijnlijker worden. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen. De pijn kan chronisch worden en gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn.

Hoe kunt u een vergroeiing van de grote teen voorkomen?

Om de kans op een vergroeiing van de grote teen te verkleinen, moet u passende schoenen dragen. Neem schoenen met een ruime instap, brede tenen en zachte zolen. Vermijd schoenen die klein, nauw en puntig zijn, of hakken hebben die hoger dan vier centimeter zijn. Als u al een hallux valgus heeft, kunt u het beste schoenen met voldoende ruimte dragen. Dat voorkomt druk en zal de ergste pijn verlichten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Als u al een vergroeiing van de grote teen heeft, draag dan ruime schoenen. Dit verlicht de ergste pijn. U kunt uw schoenen laten oprekken. U kunt ook beschermende kussentjes gebruiken om de pijn in dit gebied te verzachten of steunzolen laten aanmeten.

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?

Een vergroeiing van de grote teen wordt in veel gevallen operatief behandeld. Een operatie is niet altijd noodzakelijk, maar bij pijnklachten of last kan dit wenselijk zijn. Het blijft altijd mogelijk dat de klachten terug keren. Tijdens een operatie worden de positie van bot, pezen en spieren veranderd, zodat de grote teen weer goed staat. De orthopedische chirurg heeft verschillende technieken om de pijn te verlichten. Als u geopereerd bent blijft u één nacht in het ziekenhuis. Een langdurige herstelperiode is normaal: er is vaak sprake van zwelling en stijfheid. Ook bij jongeren kan een vergroeiing van de teen ontstaan. Operatief ingrijpen bij een adolescent is echter niet aan te raden: de kans is groot dat het probleem na een operatie weer terugkomt. Vooral als deze nog niet helemaal uitgegroeid is. Grotere of ruimere schoenen zijn in de meeste gevallen de beste oplossing om de pijn te verlichten.

Vergroeiing van de kleine teen

Als u een bult bij uw kleine teen heeft, kan dat een zogenaamde kleermakersknobbel zijn. Deze aandoening verwijst naar de ‘kleermakerszit’. Een pijnlijke, gezwollen bult aan de kleine teen lijkt veel op de vergroeiing van de grote teen. Te nauwe schoenen zijn in dit geval ook vaak de oorzaak. Draag schoenen die u goed passen: met een zachte bovenkant en met ruimte voor uw tenen. Als de pijn aanhoudt of een ernstige misvorming optreedt, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat orthopedie T 0187 60 71 17 of 0187 60 71 16.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: T11
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien