Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Transurethrale resectie prostaat

Transurethrale resectie prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over de operatie TUR-prostaat. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een walnoot, die vlak onder de blaasuitgang om de urinebuis heen ligt. De functie van de prostaat is het produceren van vocht, dat de zaadcellen vervoert. De urinebuis verzorgt de urine-afvoer vanuit de blaas naar buiten.

De prostaat groeit met de loop van de jaren. De grootte van de prostaat is niet perse evenredig met de klachten. De klachten die uw prostaat geeft, worden veroorzaakt door obstructie van de prostaat bij het plassen. De prostaat drukt de plasbuis dicht of zit in de weg bij de uitgang van de blaas. De klachten ontstaan doordat de blaas steeds meer moeite moet doen om leeg te plassen. Dit resulteert eerst in een sterke, onrustige blaas en kan later zorgen voor een slappe, niet functionerende blaas.

De operatie is bedoeld om het prostaatweefsel te verwijderen dat in de weg zit. Een neveneffect van de operatie is dat de zaadlozing niet via de plasbuis naar buiten komt, maar de weg van de minste weerstand volgt naar de blaas. De zaadcellen worden met de urine uit geplast en kan geen kwaad. De erectie en het orgasme blijven hetzelfde.


Voorbereiding

Ter voorbereiding op de ingreep doorloopt u een preoperatief screeningstraject. U krijgt een gesprek met de anesthesioloog en zo nodig met de ziekhuisapotheker of andere specialist. Indien u bloedverdunners gebruikt, meldt dat dan aan de anesthesioloog en uw behandelend arts.

Als u bloedverdunners gebruikt, dan moet u die vooraf stoppen. Dit gaat in overleg met uw arts en de anesthesist.

De ingreep

De operatie vindt plaats via de plasbuis. Het prostaatweefsel wordt met behulp van een elektrische draad van het kapsel van de prostaat afgeschraapt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of via een ruggenprik. U kunt dit met de anesthesioloog bespreken. Na de ingreep blijft u een nacht in het ziekenhuis.

Na de ingreep

Direct na de operatie krijgt u een katheter om de blaas te spoelen, dit tegen het bloeden van de wond van de prostaat. Deze spoeling wordt meestal de volgende dag gestopt. Soms wordt nog een dag langer gespoeld. Na het stoppen van de spoeling wordt ook de katheter verwijderd. Dan wordt gekeken hoe het plassen gaat. Als dit goed gaat dan mag u naar huis.

De eerste zes weken na de operatie zal het plassen wat klachten geven in de vorm van snelle aandrang, branderig gevoel, soms moeilijk ophouden, een enkele keer verlies van urine en bloederige urine. Na zes tot acht weken, als de wond genezen is, is dit meestal over. Direct na de operatie kunt u last krijgen van blaaskrampen (erge aandrang om te plassen) dit kan met tabletten verminderd worden.

Complicaties

Complicaties komen niet vaak voor en zijn meestal mild:

Ontslag

Bij ontslag krijgt u een poli afspraak voor over zes weken. Bij deze poli afspraak wordt ook de weefsel uitslag met u besproken. Vaak is het plassen dan zodanig verbeterd dat er geen verdere afspraken nodig zijn.

Leefregels en adviezen

De eerste zes weken na de operatie kunt u last hebben van de wond in de prostaat:
De eerste zes weken na uw operatie adviseren we geen zware inspanningen te doen, goed te drinken en niet te fietsen.

Weefsel uitslag

Meestal wordt er gewoon normaal prostaat weefsel aangetroffen en soms wat ontsteking, dit heeft in principe geen verdere consequenties. Soms wordt er ook wat kwaadaardig weefsel aangetroffen, meestal is dit maar weinig en dat heeft dan ook geen consequenties. Heel soms wordt er kwaadaardig weefsel aangetroffen dat wel verdere controles of behandeling behoeft. Dit wordt dan door uw arts met u besproken.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.
Foldernummer: T09
Laatst bijgewerkt op: 12-03-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien