Wat zijn tranen?
Tranen ontstaan door de kleine klieren van het slijmvlies en van de ooglidranden. Deze zorgen ervoor dat het oog steeds gesmeerd is.
Het traansysteem
De traanklier produceert meer traanvocht bij emoties en oogirritaties. De ene persoon traant veel makkelijker dan de andere. De oogleden pompen de tranen naar de twee traanpunten, die de tranen afvoeren. Van de traanpunt gaan de tranen via een klein kanaaltje naar de traanzak en daarna via het neustraankanaal naar de neus. Daarom moet u snuiten na huilen.
Gevolgen van tranende ogen
Naast het smeren van de ogen hebben de tranen een afweerfunctie en voeren ze vuil af. Bij een verstopt traansysteem gaat dit niet en kunnen ziektekiemen een ontsteking veroorzaken.
Oorzaken van tranende ogen
Tranende ogen kennen meerdere oorzaken:
- Er is een bron van irritatie, bijvoorbeeld een vuiltje, of een haartje in het oog.
- De traanpunten zitten niet op de juiste plaats of zijn verstopt.
- Ouder worden of aangezichtsverlamming veroorzaakt een slapooglid, dat gaat afstaan. De traanpunt en de ooglidrand liggen dan niet goed tegen het oog en de tranen kunnen niet goed de traanpunten binnen gaan.
- Traankanaal, traanzak of traanneuskanaal kan verstopt zijn door een ontsteking, ongeval of onduidelijke oorzaak.
- Een verstopping door een probleem in de neus waar het traanneuskanaal op uitkomt.
- Droge ogen kunnen tranen oproepen, het oog is dan niet lekker gesmeerd. Dit leidt tot irritatie en de traanklier gaat meer tranen maken. Deze tranen dragen niet bij aan het smeren en de irritatie blijft dus.
In geval van droge ogen, kan de oogarts Punctum Plugs plaatsen. Deze plugjes zorgen ervoor dat het eigen traanvocht langer in het oog blijft, waardoor het oog minder snel uitdroogt. En dus minder snel zal prikkelen om te gaan tranen. Een plugje is een klein zacht, siliconen ‘dopje’ dat in de traanbuis geplaatst wordt. In het plugje zit een klein kanaaltje dat voor de afvoer van het traanvocht kan zorgen, zodat dit niet over de wangen gaat lopen.
Tranende ogen bij kinderen
Bij kinderen in het eerste levensjaar komen tranende ogen vrij vaak voor. Het traanneuskanaal naar de neus is nog niet geopend. Het oog traant en is ook vaak vies.
Onderzoek naar tranende ogen
Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent. U mag zelf autorijden na de ingreep. Bij het onderzoek naar tranende ogen kijkt de optometrist of oogarts na of er een bron van irritatie is. De traanpunten worden gecontroleerd. Deze moeten open zijn en goed op de plaats liggen. De doorgankelijkheid van de traanweg wordt getest met de anelproef. Eerst krijgt u een verdovend druppeltje in de ogen waardoor het onderzoek pijnloos is. Vervolgens rekt de oogarts het traanpuntje iets op door middel van een dun staafje. Daarna wordt er met een stomp naaldje fysiologisch zout (water) in het traanpuntje gespoten. Het water hoort via het traanbuisje afgevoerd te worden in de keel. De traanweg is open als het water in de neus of keel komt. Dit water kunt u doorslikken.
Wanneer er gedacht wordt aan een probleem in de neus, kan er een KNO-arts worden geraadpleegd. Dit gebeurt op advies van de oogarts.
Behandeling
Wanneer het probleem in de traanweg zelf zit, hangt de behandeling af van de plaats waar de verstopping zit. Voor de behandeling wordt een aparte afspraak gemaakt op de polikliniek.
Complicaties
Er zijn geen risico’s verbonden aan het anel onderzoek of de 3-snip. Door de behandeling kan het gebeuren dat u een blauw oog krijgt. Ook kunt u wat bloederige tranen hebben na de ingreep. Dit is niets om u zorgen over te maken.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek oogheelkunde.
T 0187 60 71 64
Uw afspraak
Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.
Annuleren
Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan
minimaal 24 uur van tevoren.
Digitaal voorbereiden op uw afspraak
In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze
website of vraag het aan uw zorgverlener.
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.