Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoed Eisende Hulp

Trombolyse

Trombolyse

Acute behandeling van een herseninfarct

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U hebt een herseninfarct gehad en krijgt trombolyse. Hier vindt u informatie over deze behandeling.


Wat is een herseninfarct?

Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een verstopt bloedvat. Hierdoor stagneert de bloedvoorziening in de hersenen en krijgt een gedeelte van de hersenen geen zuurstof en suiker meer. De verstopping kan het gevolg zijn van een bloedprop (embolie), afkomstig uit het hart of de halsslagader, of een lokaal gevormd stolsel (trombose), veroorzaakt door aderverkalking. Duurt de verstopping langer dan een paar minuten, dan kan het hersenweefsel dat geen zuurstof en geen suiker meer krijgt, beschadigd raken en afsterven.

Hoe herkent u een herseninfarct?

De verschijnselen verschillen per patiënt, afhankelijk van de ernst en de locatie van de schade in de hersenen.
Veel voorkomende verschijnselen zijn:

Wat houdt trombolyse in?

Met trombolyse wordt geprobeerd om de bloeddoorstroming in het getroffen hersengebied te herstellen en hierdoor de hersenschade te herstellen en te beperken. Doordat trombolyse bloed verdunnend werkt, kan het een stolsel of een bloedprop in de bloedvaten doen verdwijnen.

Wat zijn de risico’s van de behandeling?

Trombolyse is een sterke bloedverdunner, waardoor er een verhoogd risico is op een hersenbloeding of bloedingen elders in het lichaam. Verder kan trombolyse ook blauwe plekken op de huid veroorzaken, die overigens weer vanzelf wegtrekken. Ook kunt u koorts krijgen, misselijk worden of moeten braken.

Wanneer komt u in aanmerking voor Trombolyse?

Ongeveer één op de tien patiënten krijgt trombolyse. Op grond van de uitslag van bijvoorbeeld bloedonderzoek en een CT-scan van uw hersenen, bepaalt de neuroloog op de Spoedeisende Hulp (SEH) of u in aanmerking komt voor trombolyse. Met een CT scan (Computer Tomograaf) worden afbeeldingen gemaakt van uw hoofd.

Hoe ziet de behandeling eruit?


Iedere minuut telt!

Binnen 4½ uur nadat het herseninfarct heeft plaatsgevonden, moet er gestart worden met trombolyse. Hoe sneller er met de behandeling begonnen wordt, hoe beter. Als u in aanmerking komt voor trombolyse, wordt de trombolyse gestart op de Spoed Eisende Hulp. Vervolgens wordt u naar de Intensive Care gebracht. Hier krijgt u een intensieve vorm van behandeling. Er vinden diverse controles plaats, waardoor er een duidelijk beeld ontstaat van het herseninfarct. Zo wordt u aangesloten op een monitor, zodat uw pols en het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten kunnen worden. Ook wordt uw bloeddruk gemeten en worden uw bewustzijn, uw pupilreflex en uw uitvalsverschijnselen gecontroleerd. De verpleegkundigen houden uw arts op de hoogte van de controles. Normaal gesproken blijft u ongeveer een dag op de intensive care. Vervolgens wordt u overgeplaatst naar de afdeling neurologie. Hoeveel trombolyse er wordt toegediend, is afhankelijk van uw gewicht. De neuroloog spuit 10% van de totale dosis in via een infuusnaald. De resterende hoeveelheid wordt via een spuitenpomp gedurende één uur toegediend.

Herstel

De mate van herstel verschilt per persoon. Hoewel het grootste effect van de trombolyse binnen 24 uur optreedt, kan er de dagen daarna ook nog herstel optreden. Het uiteindelijke effect kan pas na ca. 3 maanden worden vastgesteld.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan een van de verpleegkundigen van de afdeling.
T 0187-607440.
De afdeling neurologie kunt u bereiken ’s ochtends voor 7.30 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.
T 0187-607430.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: T04
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien