Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort wordt u opgenomen in verband met het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie). Hier krijgt u informatie over de operatie zelf, de voorbereiding en de periode na de operatie.


Keelamandelen

De twee keelamandelen kunt u zien als u achter in de keel kijkt. Amandelen werken als een soort filter die binnendringende ziektekiemen moet bestrijden. Ze vergroten de weerstand tegen ziekte. Soms zijn de amandelen niet in staat de ziektekiemen voldoende te vernietigen. De ziektekiemen hopen zich dan op in de amandelen, die daardoor zelf ontstoken raken. De filter raakt dan verstopt. Ze worden dik en pijnlijk. Dit kan gepaard gaan met koorts en u kunt zich er ziek door gaan voelen. Als de KNO-arts constateert dat de amandelen meer kwaad dan goed doen, zal hij adviseren de amandelen te verwijderen. Goed werkende amandelen zijn nuttig, maar amandelen zijn niet onmisbaar. Als ze eenmaal verwijderd zijn, nemen andere klieren hun taak over.

Voorbereiding

Wat neemt u mee?

Nuchter zijn

Voor de operatie is het van belang dat u nuchter bent. Meer informatie leest u in “Preoperatieve screening en Anesthesie”. Het is van belang dat u deze richtlijnen opvolgt.

Preoperatief spreekuur (POS-poli)

Ter voorbereiding op de operatie gaat u een paar dagen voorafgaand aan de operatie naar het preoperatief spreekuur. U ontvangt daar informatie over de anesthesie en de voorbereiding op de operatie. Meer informatie leest u in “Preoperatieve screening en Anesthesie”.

Afspraak

U wordt door het secretariaat van de KNO gebeld om een afspraak voor de ingreep te maken. Ongeveer een week voor deze datum krijgt u schriftelijk bericht over het tijdstip waarop u deze dag wordt verwacht.

Medicijngebruik

Wilt u een actuele medicijnlijst meenemen? Heeft u deze niet neem dan uw medicatie in de originele verpakking mee. Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is welke soort medicijnen u gebruikt. De anesthesist bespreekt dit uitgebreid met u tijdens uw bezoek aan de POS poli.

Pijnstilling

Wij raden u aan om voor de operatie paracetamol in huis te halen. Als u weer thuis bent kunt u deze volgens gebruiksaanwijzing innemen. Maximaal 4x daags 1000mg.

Vervoer

U mag de eerste 24 uur na een operatie niet zelf autorijden of fietsen. U bent de eerste 24 uur na het onderzoek, de behandeling of operatie ook niet verzekerd voor verkeersongevallen.

De dag van de operatie

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de receptie van de hoofdingang voor de dagopname. U heeft een bevestiging van de afspraak ontvangen waarop datum en tijdstip van opname staan vermeld. Als de opname is geregeld en u bij het Apotheek Service Punt (ASP) bent geweest voor controle van de medicatie, gaat u naar de verpleegafdeling.

Ontvangst door de verpleegkundige

Op de dagbehandeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige. Zij stelt u nog een aantal vragen over het nuchter zijn en het medicijngebruik. U krijgt een operatiejasje aan. De verpleegkundige geeft u alvast een pijnstiller. Verder krijgt u een tablet waar u rustig of slaperig van wordt. De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer.

De operatie

De operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose). De keelamandelen worden losgemaakt van de onderliggende weefsellaag. Dit wordt ook wel pellen genoemd. De operatie duurt ongeveer 15-20 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als alle controles goed zijn wordt u terug gebracht naar de afdeling. U krijgt meteen na de operatie wat koude verdunde limonade, water of appelsap te drinken. Drinken kan pijnlijk zijn na de operatie. Ook het slikken en kauwen kan pijnlijk zijn. Het is goed om koude dranken te drinken en om bijvoorbeeld op waterijs te zuigen. Hierdoor trekken de bloedvaten in de keel sneller dicht. Het is belangrijk dat u regelmatig drinkt om te voorkomen dat u keel droog wordt en u een nabloeding krijgt.

Complicaties

Uw arts zal vooraf met u de eventuele risico’s van de behandeling bespreken. Bij deze ingreep komen weinig complicaties voor. Soms kan u koorts krijgen en een enkele keer kan er sprake zijn van een nabloeding. Als u helder rood bloedverlies heeft is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis. Het is daarom belangrijk dat u tot twee weken na de operatie altijd in de nabijheid van een ziekenhuis bent. U mag dus niet vliegen of met een boot gaan varen.

Naar huis

Nadat de KNO-arts bij u is langs geweest en alle controles goed zijn, mag u de volgende dag naar huis. De eerste twee weken na de operatie zult u nog een pijnlijke rauwe keel hebben. Het kan ook zijn dat uw stem anders klinkt dan u gewend bent. De keelpijn kan doortrekken naar de oren. Op de plaats van de verwijderde amandelen ontstaat een grijswit beslag; dat is normaal en geen teken van ontsteking. Het geeft soms een vieze smaak in de mond en u kunt daardoor ook enkele dagen een beetje 'slecht' uit de mond ruiken. Dit beslag verdwijnt na ongeveer twee weken. Soms gaat dat gepaard met een lichte bloeding. Gedurende 3 weken mogen geen zware lichamelijke inspanningen worden verricht en mag u niet sporten.

Het allerbelangrijkste na deze ingreep is ZEER GOED DRINKEN. Dit moeten koele dranken zijn (geen priklimonade of rode dranken). Waterijsjes gelden ook als drinken, u kunt ook op een ijsblokje zuigen. Goed en veel drinken (2 liter per dag) bevordert een snelle genezing. Drink geen melkproducten, deze belemmeren de genezing.

Eetadviezen:

Op de 1e dag: koud vloeibaar, ’s avonds knijpfruit of appelmoes
Op de 2e dag: boterham zonder korstjes
Op de 3e en 4e dag: aardappelpuree, zachte groenten
Tot de 5e dag: geen harde, scherpe producten
Vanaf de 5e dag mag u weer alles eten

Pijnbestrijding:

Na de operatie moet u 4 keer per dag 2 Paracetamoltabletten van 500 mg innemen. Daarnaast krijgt u bij ontslag nog recepten voor aanvullende pijnstilling.

In het algemeen kunt u uw werkzaamheden na 1 à 2 weken hervatten. Wanneer alles goed gaat is een vervolgafspraak niet nodig.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij het secretariaat KNO, T 0187 60 72 30.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: T01
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien