Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Virtual Fracture App

Primaire schouderluxatie (anterieur)

Primaire schouderluxatie (anterieur)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Primaire schouderluxatie


U heeft uw schouder uit de kom gehad, waarbij uw bovenarm naar voren uit de schouderkom is geschoten (anterieure schouderluxatie). De behandeling bestaat uit een soort draagband (sling), een korte rustperiode en specifieke oefeningen voor de schouder. Wij raden u aan om in de eerste week contact op te nemen met een fysiotherapeut om u te helpen bij het herstel.


Samenvatting

De behandeling

Een schouder uit de kom, waarbij de bovenarm naar voren uit de kom schiet, komt vaak voor. Als de schouder weer terug op zijn plek zit (na repositie) wordt de pijn vaak direct minder. De behandeling bestaat uit een sling, een korte periode van rust en specifieke oefeningen voor de schouder. Door uw spieren te oefenen verkleint u de kans dat de schouder weer uit de kom gaat. Ook verkleint u hiermee de kans op pijn en stijfheid van de schouder.


Rondom het schoudergewricht zitten meerdere pezen en spieren die de schouder stabiel houden. Als de schouder uit de kom is geweest, kunnen deze in sommige gevallen beschadigd raken. Dit kan langdurige klachten veroorzaken. De kans op deze beschadiging wordt groter op oudere leeftijd (50+).

Het is belangrijk dat u contact opneemt met de Breuklijn als uw klachten (pijn en/of stijfheid) na 2 weken niet minder worden, of als u achterloopt met de oefeningen. U kunt de oefeningen onderaan deze folder aanhouden als richtlijn voor wat u wanneer zou moeten kunnen. Neemt u alstublieft laagdrempelig contact op om problemen in het herstel te voorkomen.

Eerste week

  • Eventueel de sling om ter ondersteuning
  • Oefenen op geleide van de klachten

Week 1-6

  • Sling zo veel mogelijk af
  • Oefenen op geleide van de klachten

Vanaf week 6

  • Gebruik de schouder weer zoals voor uw blessure, op geleide van de klachten
  • Oefeningen blijven herhalen tot de functie weer volledig terug is
  • U mag weer sporten en gymmen. Het kan tot 3 maanden duren voordat dit weer klachtenvrij lukt.

Instructies

Voor een goede genezing zijn de volgende instructies belangrijk:

Herstel

Oefeningen

Nadat uw schouder naar voren uit de kom is geweest kan er stijfheid en krachtsverlies van de schouder optreden. Hieronder staan specifieke oefeningen die u kunt doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Deze kunt u ook vinden in de Virtual Fracture Care app. In de eerste week mag u eventueel de sling omhouden ter ondersteuning.

Belangrijk! Forceer niets tijdens het oefenen. Pijn kan een teken zijn van overbelasting. Als u pijn voelt, stop dan met oefenen. U mag wel vermoeidheid of spierpijn voelen.

Ga pas verder naar de volgende stap in de oefeningen als u de eerdere oefeningen kunt uitvoeren. Blijf de oefeningen van de voorgaande weken herhalen.

Wij adviseren u de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen tijdens uw herstel, om u te begeleiden bij de oefeningen.

Wanneer welke oefening

Week 1Week 2Week 3
Week 4-6

Vanaf week 6

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via de Breuklijn van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

App Virtual Fracture Care

In onze app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden.

U kunt ook de QR-code scannen. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.


Contact

Breuklijn

T 0187 607 297 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 10.00 uur).


Foldernummer: S57
Laatst bijgewerkt op: 07-05-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien