Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Advies lichte steunkous

Advies lichte steunkous

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Naar aanleiding van het doorlopen traject op het Spatadercentrum heeft u van ons een advies voor een lichte steunkous meegekregen. Deze lichte steunkous is een wat minder strakke kous, dan een echte steunkous waardoor deze comfortabeler zit en gemakkelijker aangetrokken kan worden. Dit is geen medisch hulpmiddel, waardoor u deze zelf moet aanschaffen. Aangezien er meerdere soorten kousen te koop zijn, volgt hieronder een korte uitleg en enkele adviezen wat betreft het dragen en aanschaffen van een steunkous.


Normale steunkous

De normale steunkous is er in vele soorten en maten (23-32). Van onderbeenkous tot aan de knie en van het gehele been tot aan de lies. Soms ook met heupstuk en dichte of open teen. Deze kousen hebben een druk klasse II, deze ligt tussen de 23-32 mmHg. Deze kous geeft meer druk, maar kan niet altijd worden verdragen en wordt soms als belastend ervaren. Ook is het aantrekken lastig. Als je moeite hebt met het aantrekken, dan kan een simpele rubberen huishoud- of tuinhandschoen zorgen voor betere grip. Ook zijn er aantrek hulpmiddelen te koop via het internet, zoals de Doff ’n Donner of Easy Slides.

Lichte steunkous

De lichte steunkous heeft een lichtere drukklasse I. Deze klasse I ligt tussen de 15-22 mmHg, waardoor deze makkelijker wordt verdragen. Ook in deze kous heb je verschillende varianten. Onderbeenkousen, lange kousen met of zonder teen, maar ook wel zonder voet of met een rits. Tevens heb je deze ook in panty vorm. Uit ervaring blijkt dat in veel gevallen, deze kousen afdoende helpen tegen vocht aan de enkels en lichte klachten van onrustige en vermoeide benen.

Wanneer draag je een steunkous

Het advies om de lichte steunkousen te dragen geldt bij belastende momenten. Welke momenten zijn dit nu eigenlijk?

  • Lang stil zitten, zoals tijdens werk, autoritten, vluchten, vergaderingen en achter de computer
  • Lang stil staan, zoals tijdens werk, statafel verjaardagen, in de keuken en concerten
  • Tijdens slenteren, zoals in de stad, museumbezoeken, pretpark bezoeken en markten

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S54
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien