De normale steunkousen zijn er in vele soorten en maten. Van onderbeen kous tot aan de knie en het gehele been tot aan de lies. Soms met heupstuk en dichte of open teen. En er zijn ook kousen met ritsen en zelfs zonder voet. De normale kousen hebben een druk klasse II. Deze ligt meestal tussen de 23-32 mmHg. De steunkous zorgt voor betere afvoer naar boven van het vocht waardoor de benen slanker blijven en minder vocht vasthoudt aan de enkel. Hierdoor voelen de benen vaak fijner aan en is er minder last van onrustige benen en kramp. Het werkt tevens ter voorkoming van trombose en preventief bij het ontwikkelen van nieuwe spataderen.
Wanneer draag je een steunkous?
Het advies is om de steunkousen te dragen bij belastende momenten. Welke momenten zijn dit?
- Lang stil zitten, zoals tijdens werk, autoritten, vluchten, vergaderingen en achter de computer
- Lang stil staan, zoals tijdens werk, statafel verjaardagen, in de keuken en concerten
- Tijdens slenteren, zoals in de stad, museumbezoeken, pretpark bezoeken en markten
Zomer
Juist in de zomer met de warme temperaturen wil je de kousen niet dragen. Dit is heel begrijpelijk. Maar juist dan staan de bloedvaten wijder open dan normaal. Gaat u aan het eind van de dag, in de avond met de benen omhoog op de bank, dan mogen de kousen uit. Ook natuurlijk wanneer u een dagje luiert in de tuin of op het strand hoeft u de kousen niet aan. U gaat vast ook merken wanneer u de kousen trouw iedere dag draagt, dat je best ook nu en dan een dagje zonder kan.
Klasse II steunkous
De klasse II kousen worden verkregen met een recept en moeten worden aangemeten. Deze steunkousen worden vaak geheel of deels vergoed door de zorgverzekeraar. Over vragen in verband met de vergoeding van de steunkousen kunt u bij uw zorgverzekeraar of bij de firma die de kousen aanmeet terecht. Ook via internet worden er klasse II kousen aangeboden. De kwaliteit zal misschien wat minder zijn, maar voor naast de eigen steunkous volstaat het vaak prima. Vaak krijgt u via de zorgverzekeraar maar twee steunkousenpaar per jaar. Waardoor het loont om op internet te zoeken op: Korte steunkous /klasse II/23-32 mmHg.
Moeite met het aantrekken van de strakker zittende kousen?
Een simpele rubberen huishoud- of tuinhandschoen kan zorgen voor een betere grip. Ook zijn er aantrek hulpmiddelen te koop via het internet, zoals de Doff ’n Donner of Easy Slides. Deze zorgen voor betere grip op de kous waardoor u hem geleidelijk omhoog kan wrijven zonder de kousen te beschadigen. Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).