Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Sclerotherapie

Sclerotherapie

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Naar aanleiding van de resultaten van het duplexonderzoek en het intakegesprek is in overleg met u besloten tot sclerotherapie. Een afspraak sclerotherapie duurt 20 minuten. Een afspraak sclerotherapie onder echogeleide met of zonder foam duurt 30 minuten. De Physician Assistant voert deze behandelingen uit.


Wat gebeurt er bij sclerotherapie?

Bij sclerotherapie wordt de spatader ingespoten met een vloeistof. Door het inspuiten komt een reactie in de spatader op gang. Deze reactie zorgt ervoor dat de spatader dichtplakt. Direct na het inspuiten wordt de spatader dichtgedrukt met een steunkous*. Na verloop van tijd is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien. Het lijkt dus of hij is ‘weggespoten’.

Goed om te weten

Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. Het inspuiten gebeurt met een dunne naald en vaak zijn er meerdere prikjes nodig. Na het inspuiten krijgt u een gaasje of een pleister op het insteekplaatsje. Gebruik voor de behandeling geen crème of bodylotion. Voorafgaand aan en na de behandeling mag u 6 weken niet met uw benen in de zon, niet onder de zonnebank en geen zelf bruinende crème gebruiken. Draag op de dag van de behandeling geen steunkousen. Vergeet uw steunkousen niet mee te nemen naar uw afspraak. Zonder steunkous* kan niet worden gescleroseerd. Per afspraak wordt slechts één been behandeld. Na de behandeling mag u gewoon zelf autorijden.

Eventuele klachten na behandeling

Na enkele dagen kunt u een lichte ontstekingsreactie bemerken. De huid is rood of voelt warm aan. Ook voelt u een verdikking ter plaatse van de behandelde spatader. Het behandelde gedeelte voelt beurs.

Instructies na het inspuiten

Na de inspuitingen moet u de steunkous minimaal twee weken dragen. De eerste 48 uur na de ingreep mag u de kous niet verwisselen. De eerste week na de behandeling houdt u deze steunkous ook ’s nachts aan. Daarna mag u ’s nachts uw steunkous uitdoen. Als u ’s nachts regelmatig gebruikmaakt van het toilet, dan raden we u aan de steunkous ook ’s nachts aan te houden. Zonder steunkous lopen is beslist niet toegestaan. Met uw steunkous heeft u geen beperking in uw dagelijkse bezigheden zoals lopen, fietsen, sporten en werken. Pas wel op met krachtsporten met de benen. Tevens is zwemmen niet toegestaan in verband met infectie gevaar. Sauna bezoeken ook uitstellen tot 6 weken na de behandeling.


Douchen

48 uur na de ingreep mag u voor het eerst douchen. De eerste twee weken na de behandeling houdt u tijdens het douchen altijd de steunkous aan. Op bed, wanneer uw benen horizontaal liggen, kunt u de natte steunkous uittrekken en de gaasjes en/of pleisters verwijderen, waarna u de droge steunkous aantrekt. Immers, lopen zonder steunkous is twee weken niet toegestaan.

Aantrekken van de steunkousen

De eerste keer dat u de steunkous aantrekt, helpt de assistent van onze kliniek. Zij geeft u tips over het makkelijk aantrekken van de steunkousen. Na twee weken hoeft u de steunkousen niet meer aan. Tenzij u nog veel klachten heeft en een langere periode aaneengesloten in een zelfde houding zit of staat. Geeft het langer (door) dragen van de steunkousen klachten verlichting.

Echogeleide sclerotherapie

Echogeleide sclerotherapie met foam geeft wat meer reacties dan normale sclerotherapie. Over het algemeen heeft u meer last van roodheid en pijnklachten van de behandelde ader. Wij adviseren u veel te bewegen en eventueel pijnstilling te gebruiken. De voor- en nazorg zijn hetzelfde als bij sclerotherapie. Zijn de klachten te hevig, bel dan met de polikliniek Chirurgie of bij vragen zonder spoed via de BeterDichtbij app.

Bijwerkingen en risico’s

Geen enkele medische ingreep is zonder risico’s. Bij (foam)sclerotherapie geeft de ingespoten vloeistof ter plaatse in de spatader een reactie, maar zijn er verder weinig bijwerkingen. Soms kan er een bruine verkleuring van de huid ontstaan. Deze verkleuring trekt niet altijd weg. Een hoogst enkele keer komt een overgevoeligheidsreactie voor. U kunt wel een aderontsteking verwachten uitgelokt door de behandeling.

Complicaties die kunnen voorkomen bij deze behandeling zijn onder andere een trombosebeen, infectie en huidpigmentatie.

*Let op, dit zijn aangemeten kousen met druk klasse II en op recept verkregen. De kousen worden niet altijd vergoed door uw verzekeraar. Voor vragen over vergoeding van de steunkousen neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S52
Laatst bijgewerkt op: 04-06-2025




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien