Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Algemene informatie spataderen

Algemene informatie spataderen

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn uitgezette en kronkelige aderen, die direct onder de huid liggen. Spataderproblemen komen voornamelijk voor in de benen.

Hoe ontstaan spataderen?

Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de oppervlakkige ader gaan lekken. Dat kan bijvoorbeeld omdat er te veel druk op de kleppen komt, doordat het bloedvat wijder wordt óf omdat de kleppen zelf zwak zijn aangelegd. Als de kleppen in een ader lekken, wordt de druk onder die kleppen groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen hiervan zichtbaar als spataderen.

Wie krijgt spataderen?

Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen, maar er zijn mensen die een verhoogde kans hebben op het ontstaan van spataderen. Bijvoorbeeld als spataderen in de familie voorkomen, bij zwangere vrouwen, bij mensen met overgewicht en bij mensen die veel en lang moeten staan/zitten. Maar ook na trauma aan het been, zwikken/breuken of operaties.

Wat zijn de klachten?

De aanwezigheid van spataderen wordt als storend of lelijk ervaren. Sommige mensen met spataderen hebben jeuk, pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Er kan huiduitslag ontstaan, een verkleuring van de huid, een aderontsteking of een spataderbloeding. In het ergste geval ontstaat er een ‘open been’. Een open been is een huidzweer, die niet wil genezen.

Hoe gaan wij te werk?

Om te kijken welke behandeling voor u het beste is, krijgt u eerst een vooronderzoek. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Het vooronderzoek bestaat uit een intakegesprek en een duplexonderzoek (echo). Daarna bekijkt de vaatlaborant/chirurg wat voor u de meest optimale behandelmethode is.

Deze behandeling kan bestaan uit:
Draagt u steunkousen, doe deze dan 48 uur voor het onderzoek uit.

Duplexonderzoek

Het duplexonderzoek is een pijnvrij onderzoek met ultrageluidsgolven (echo). Dit onderzoek duurt ongeveer 40 minuten. Tijdens dit onderzoek krijgt de vaatlaborant een indruk over de doorgankelijkheid van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Na de uitslag van het duplexonderzoek wordt een behandelplan opgesteld dat wordt beoordeeld door de chirurg. Voor uw behandeling komt u nog een keer langs op de polikliniek of plannen we een belafspraak in voor een laatste controle en het beantwoorden van eventuele vragen. Het eerste bezoek aan de polikliniek duurt ongeveer een uur.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Spataderen hoeven vanuit medisch oogpunt lang niet altijd behandeld te worden. De spataderen kunnen worden weggehaald, dicht- of weggespoten of dichtgedrukt. U kunt ze gerust missen, want het bloed kan langs een andere weg terug stromen omdat de spatader toch niet goed meer werkte.

De behandelingen

Steunkousen

Een steunkous ondersteunt de bloedsomloop en voorkomt het terugstromen van het aderlijk bloed. Bij een Diepe Veneuze Insufficientie (dit is wanneer het dieper aderlijk systeem niet goed meer functioneert) wordt het dragen van een steunkous geadviseerd. Voor meer informatie kunt u de informatie van DVI raadplegen.

(Foam)Sclerotherapie (wegspuiten van spataderen)

Door het inspuiten van een bepaalde vloeistof in de spatader die vervolgens wordt afgedrukt met een steunkous (klasse II), plakt de ader dicht. Dit kan met of zonder echogeleide. Voor meer informatie kunt u de informatie sclerotherapie raadplegen.

Cosmetische huidlasertherapie

Cosmetische huidlasertherapie is vooral geschikt voor de cosmetisch storende roodblauwe/paarse spatadertjes, de zogenaamde berkentakjes op de huid. Met een laser worden de kleine vaatjes van buitenaf verwijderd. Als u meer wilt weten kunt u de informatie van Cosmetische huidlasertherapie raadplegen.

Chirurgische ingreep

De ingrepen worden onder plaatselijke verdoving poliklinisch uitgevoerd door de chirurg. De chirurgische ingrepen worden onder plaatselijke verdoving poliklinisch uitgevoerd door de chirurg. Na deze ingrepen moet u veelal een aangemeten steunkous dragen. Indien er alleen een EVLT wordt uitgevoerd zijn er geen steunkousen meer nodig als nazorg.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Geen enkele medische ingreep is zonder risico’s. Ook bij de behandeling van spataderen kunnen bijwerkingen/complicaties optreden.

Steunkousen en nabehandeling

Na sclerotherapie en/of een chirurgische ingreep moet u een steunkous dragen. Dit zorgt ervoor, dat de vorming van bloeduitstortingen beperkt blijft en dat de spataderen worden dichtgedrukt. Veel lopen is goed en mag direct na de behandeling. Lang staan moet vermeden worden en wanneer u zit is het verstandig de benen hoog te leggen. Welke kous en hoelang u deze moet dragen is bij iedere behandeling anders. Na alleen een EVLT zijn er geen steunkousen nodig. Alleen wanneer er een combinatiebehandeling heeft plaats gevonden (EVLT en een andere behandeling) zijn er aangemeten steunkousen klasse II nodig. Dit wordt bij de uitleg en na de behandeling nogmaals met u besproken.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S51
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien