Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Interne geneeskunde

CT Slokdarm

CT Slokdarm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.
!!Een half uur voor het onderzoek drinkt u een liter water!!
Meld u op de afgesproken tijd bij de afdeling Radiologie.


Wat is een CT scan?

De Computer Tomograaf (afgekort CT) is een apparaat dat door middel van röntgenstralen en een computer afbeeldingen maakt van uw organen, botten en weefsels. Zo’n afbeelding heet een scan. Op een scan is een dwarsdoorsnede van het te onderzoeken orgaan, bot of weefsel te zien. Hiervan kan m.b.v. een computer achteraf beelden gemaakt worden in verschillende richtingen.

Het onderzoek

In de onderzoeksruimte komt u op een smalle tafel te liggen. Tijdens het onderzoek schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam ligt dus korte tijd in de opening van de scanner.

De laborant bedient het toestel vanuit een aangrenzende ruimte en kan u zien en horen via een intercom. Het is van belang dat u tijdens de opname stil ligt, anders mislukt het onderzoek. Bij bepaalde onderzoeken, bijvoorbeeld van de longen en of buik, kan er gevraagd worden om de adem stil te houden. De laborant maakt een aantal opnames, dat ongeveer 5 tot 15 seconden duurt. Tijdens het onderzoek draait in de ring de röntgenapparatuur rond. Het onderzoek is klaar wanneer de computer alle opnames uitgerekend heeft.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is ongeveer 20 minuten


Voorbereiding

Medicijngebruik

Patiënten met diabetes mellitus adviseren wij met hun behandelend arts of de diabetesverpleegkundige te overleggen over het medicijngebruik. Uw andere gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale manier innemen.

U krijgt een CT-scan waarvoor u nuchter dient te zijn.

Een half uur voor het onderzoek drinkt u een liter water.
Meld u op de afgesproken tijd bij de afdeling Radiologie.

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter zijn houdt in dat u 3 uur voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken. Voorgeschreven medicijnen mag u wel met een beetje water innemen. De reden dat u nuchter moet zijn, is dat u een contrastmiddel krijgt toegediend via een infuus

Let op: mocht u bekend zijn met een jodiumallergie meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de aanvragend arts!

Verloop van het onderzoek

U wordt door één van de radiodiagnostisch laboranten binnen geroepen. De laborant vraagt u het te scannen gebied te ontbloten. Vervolgens komt u op de onderzoekstafel te liggen en zal u verteld worden hoe het onderzoek gaat verlopen. De laborant zal nu eerst een infuus bij u plaatsen om de contrastvloeistof toe te kunnen dienen en ook het middel Buscopan. Dit is een middel om tijdelijk de slokdarm en maag even stil te leggen. De werking van dit middel is kortdurend.

Voor het goed in beeld brengen van de slokdarm krijgt u vlak voor de scan nog bruiskorrels met 10ml citroenzuursap, daarna nog een grote beker water te drinken.

Wanneer de contrastvloeistof toegediend gaat worden zal de laborant even bij u komen staan om te controleren of het goed inloopt.

Na het onderzoek

Indien u enige tijd na het onderzoek rode, jeukerige plekjes of andere verschijnselen krijgt die u niet vertrouwt, neem dan contact met ons op.

Zwanger

Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het onderzoek geen doorgang vinden.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s wordt tot een minimum beperkt. Ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan. Bij het aanprikken van een ader en bij het inspuiten van de contrastvloeistof is er een kleine kans op complicaties. Er kan een ontsteking ontstaan of er kan een gedeelte van de contrastvloeistof onder de huid terecht komen. Dit geeft meestal geen problemen.

Buscopan: na injectie kan er soms een licht verhoogde hartslag, droge mond, wazig zien, het vasthouden van urine, roodheid van de huid en een verminderde werking van de maag en darmen ontstaan. Deze verschijnselen zijn vaak mild en van korte duur. Vanwege het wazige zien adviseren wij om niet zelf naar huis te rijden of een half uur te wachten na het onderzoek.

De uitslag

Na het onderzoek zal de radioloog de foto’s beoordelen en de uitslag naar uw behandelend arts sturen. U krijgt de uitslag op uw vervolgafspraak bij deze arts. Ook zal deze het eventuele vervolgtraject met u bespreken.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 74 99.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: S50
Laatst bijgewerkt op: 21-09-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien