Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Sachse of Otis operatie

Sachse of Otis operatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over de operatie aan de plasbuis. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Vernauwing van de plasbuis (urethra strictuur)

Er is bij u een vernauwing van de plasbuis geconstateerd. Deze vernauwing kan ontstaan door natuurlijke aanleg of beschadiging door een ongeluk, ontsteking of eerdere ingreep, waardoor er littekenweefsel in de plasbuis ontstaat. Door de vernauwing gaat het plassen vaak moeizamer, is de urinestraal minder krachtig en kan het voorkomen dat u vaak moet plassen. Bovendien bestaat de kans dat er urine in de blaas achterblijft, waardoor een blaasontsteking kan ontstaan.
Meestal heeft de uroloog bij u in de plasbuis gekeken en is bekend in welke mate de vernauwing aanwezig is. Ook kan het meten van de kracht van de urinestraal (flowmetrie) aanvullende informatie geven. Soms is het nodig met aanvullend onderzoek de lengte van de vernauwing vast te stellen.
Een vernauwing kan worden opgeheven door het insnijden van de vernauwing in de plasbuis (urethrotomia interna).

Doel van de operatie

Het doel van deze operatie is de vernauwing van de plasbuis op te heffen.

Voorbereiding op de operatie

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. De operatie vindt onder algehele anesthesie (narcose) of met een ruggenprik plaats. Dit bespreekt de anesthesioloog met u.

Preoperatieve screening

Voordat u geopereerd kunt worden heeft u een afspraak bij de Preoperatieve Screening (POS poli). U ontvangt daar informatie over de anesthesie en de voorbereiding op de operatie.

De operatie

Hoewel u geen uitwendige wond krijgt, ondergaat u een echte operatie. Om de vernauwing in de plasbuis op te heffen snijdt de uroloog het littekenweefsel in. Dit kan op twee manieren plaatsvinden.


Sachse operatie

De uroloog brengt een hol instrument in de plasbuis om de binnenkant van de plasbuis te kunnen bekijken. Daarna schuift de uroloog een mesje naar binnen tot aan de vernauwing. Door het mesje heen en weer te bewegen klieft de uroloog de vernauwing.

Otis operatie

Bij een vernauwing aan het begin van de plasbuis of in de gehele plasbuis of in het midden van de plasbuis, kan een zogeheten Otis procedure worden gedaan. Hierbij wordt de vernauwing zonder kijkinstrument gekliefd.

Na de operatie krijgt u een katheter in de plasbuis, die de urine afvoert. Dit kan een gevoel van aandrang tot plassen geven. In de opvangzak kan bloederige urine komen, dit is normaal. De katheter wordt later op de dag of de volgende morgen verwijderd. Het is belangrijk dat u goed drinkt na de ingreep, zeker 2 liter per dag.

Gemiddeld duurt de operatie 15 tot 30 minuten. De slagingskans van de behandeling ligt op circa 70% als de vernauwing voor het eerst wordt ingesneden. Als de vernauwing terugkomt, wordt de kans op succes bij herhalen van de behandeling steeds kleiner. De uroloog bespreekt met u eventuele alternatieve behandelingsmethoden.

Risico’s en complicaties

Tijdens de eerste nachten kunt u bij een erectie een bloeding krijgen, dit bloeden gaat vanzelf weer over. Door de operatie kan nieuw littekenweefsel ontstaan, uw plasbuis kan hierdoor opnieuw vernauwen. Het kan zijn dat u na de operatie een urineweginfectie krijgt, dit is goed te behandelen met antibiotica.

Na de operatie

Als de controles van hartslag en bloeddruk goed zijn, kunt u terug naar de dagbehandeling. Als u geen pijn heeft en niet misselijk bent, mag u na de operatie weer eten en drinken.
Nadat de katheter verwijderd is, kan een aantal dingen anders zijn dan u gewend bent: u kunt ongewild wat urine verliezen; er kan nog wat bloed in uw urine voorkomen (tot ongeveer drie weken na de operatie); het plassen kan met kleine beetjes gaan en pijnlijk zijn (branderig). Dit zijn normale verschijnselen. Om de blaas goed door te spoelen, drinkt u twee liter vocht per dag. Bij warm weer drinkt u nog meer. U mag naar huis als u na het verwijderen van de katheter goed kan plassen.


Nabehandeling

U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek, ongeveer zes weken na de operatie. Meestal wordt u gevraagd met een volle blaas te komen, zodat een nieuwe flowmetrie kan worden gedaan.

Wanneer neemt u contact op?

Bij koorts (>38,5ºC), als u denkt een urineweginfectie te hebben, als u slechter gaat plassen en/of de straal van urine minder krachtig wordt.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: S49
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien