Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Staaroperatie en plaatsen Istent met preoperatieve screening

Staaroperatie en plaatsen Istent met preoperatieve screening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft staar (ook cataract genoemd) en glaucoom bij u geconstateerd. De oogarts heeft samen met u besloten om de staar te gaan opereren en een Istent te plaatsen om de oogdruk te verlagen. Hier vindt u informatie over deze behandeling.


Vooronderzoek

De preoperatieve screening (POS)

Ter voorbereiding op de operatie bezoekt u de Preoperatieve Screening (POS poli). De anesthesist onderzoekt u en beoordeelt of u de operatie lichamelijk aan kan.

Voorbereiding

Voorafgaand aan uw bezoek aan de POS poli krijgt u een uitnodigingsbrief met daarin de tijd en de plaats waar u zich dient te melden. Ook ontvangt u een uitnodiging voor het maken van een ECG (hartfilmpje).
De polikliniek assistente maakt deze afspraken voor u. Uw bezoek aan de POS poli duurt ongeveer twee uur. U bezoekt meerdere medewerkers. In de wachtruimte zitten ook patiënten die een afspraak hebben bij een andere arts. Het is daardoor mogelijk dat een patiënt die later binnenkomt eerder wordt geholpen!
Tip: Neem iets mee om u te vermaken. Denk hierbij aan een boek, tijdschrift, werk of een puzzelboekje.

Neem als voorbereiding op uw bezoek aan de POS poli het volgende mee:

Wie spreekt u tijdens het bezoek aan de POS-poli?

Tijdens uw bezoek aan de POS-poli spreekt u een aantal mensen:

Geldigheidsduur van het bezoek aan de POS-poli

Uw goedkeuring voor operatie is in principe zes maanden geldig, mits er zich geen grote veranderingen voordoen in uw gezondheidstoestand. Dit betekent ook dat wanneer u binnen een halfjaar voor een zelfde soort operatie wordt opgenomen, u niet opnieuw naar de POS-poli behoeft te komen.

Voorbereiding op de operatie

Hieronder wordt een aantal zaken genoemd die belangrijk zijn in de voorbereiding op de operatie.

Wanneer



Hoe vaak



Dosering



Tijdstip (uur)


2 dagen voor,
t/m 21 dagen na de
operatie
1x daags1 druppel
Nevanac ®
Voor het slapen gaan
2 dagen voor, t/m 28 dagen
na de operatie
4x daags1 druppel Tobradex Verdeeld over de dag



Soort eten/ drinken



Tot wanneer?


Geen beperkingenTot 6 uur voor opnametijdstip (daarna niets meer eten, ook geen kauwgum)
Water
Thee (zonder melk of melkpoeder)
Koffie (zonder melk of melkpoeder)
Heldere sappen
Tot 2 uur voor opnametijdstip (daarna niets meer drinken)
Alcoholische drankenNiet op de dag van de operatie
RokenNiet op de dag van de operatie


De opname

U meldt zich bij de receptie van de hoofdingang voor de dagopname. Als de opname is geregeld, gaat u naar de afdeling dagbehandeling. U verblijft op een zorgstoel, waarin u ontspannen kunt zitten en/of liggen. De verpleegkundige druppelt uw oog. Hierdoor verwijdt uw pupil. U krijgt een operatiejasje aan over uw eigen kleding. Ook krijgt u een haarnetje en schoenbeschermers aan. Als u een gehoorapparaat heeft laat u deze uit aan de zijde van het te opereren oog. U stapt over op een operatiestoel en hierin wordt u door de brancardier naar het operatiekamercomplex gereden.

Op het operatiekamercomplex

Ontvangst

In de sluis van het operatiekamercomplex wordt u overgedragen aan een medewerker van de voorbereidingskamer, de zogenaamde holding. De afdelingsverpleegkundige zal de belangrijkste zaken overdragen.

De anesthesioloog

Voor de operatie maakt u kennis met de anesthesioloog. Dat is de arts die u de verdoving geeft voor de operatie. Het is mogelijk dat u op de operatiekamer een andere anesthesioloog treft dan op de POS-poli. In principe geeft de anesthesioloog u de anesthesievorm die op de POS-poli is afgesproken. Wanneer er wordt afgeweken van de afgesproken anesthesievorm, wordt dit duidelijk beargumenteerd en aan u uitgelegd. Tijdens de operatie is de anesthesioloog of diens assistent, de anesthesiemedewerker, voortdurend bij u.

De voorbereidingskamer (holding)

In de holding krijgt u een infuusnaaldje. U wordt voor het prikken van de verdoving eerst aangesloten aan de monitor en bloeddrukmeter. De verdoving wordt geprikt door een van de anesthesiologen. Wanneer de verdoving is ingewerkt, wordt u naar de operatiekamer gereden door een van de anesthesiemedewerkers. Dit is een assistent van de anesthesioloog die onder diens verantwoording werkt.

De verdoving van het oog

Subtenon-blok

Voordat de verdoving wordt toegediend krijgt u een ‘roesje’. Dit roesje duurt ongeveer vijf minuten. Tijdens dit ‘roesje’ wordt uw oog verdoofd. Hierbij krijgt u naast een druppelverdoving, een klein sneetje in het oog waardoor aanvullende pijnstillende medicijnen worden gespoten.

Oogblok

Voordat de verdoving wordt toegediend krijgt u een ‘roesje’. Dit roesje duurt ongeveer vijf minuten. Tijdens dit ‘roesje’ wordt uw oog verdoofd. Hierbij krijgt u injecties rond het oog.

Het toedienen van de verdoving

Tijdens het prikken van de verdoving van uw oog is het erg belangrijk dat u stil ligt. Na het toedienen van de verdoving krijgt u wat gazen op het oog wat een klein beetje druk geeft, zodat de verdovingsvloeistof beter in kan werken. Dit inwerken duurt ongeveer 15 minuten.

Complicaties

De subtenon-verdoving is een zeer veilige methode om het oog te verdoven. Bij het oogblok is er een zeer kleine kans dat er in het oog wordt geprikt.

De operatiekamer

In de operatiekamer wordt u weer aangesloten aan de monitor. Ook wordt er een vragenlijst afgewerkt om zeker te weten dat u de juiste patiënt bent. Ook wordt de ingreep nagevraagd, de operatiezijde, allergieën enz. Tijdens dit controle moment is de oogarts die u opereert en de anesthesioloog ook aanwezig. Tijdens de operatie wordt u nauwlettend in de gaten gehouden door de anesthesioloog of een anesthesiemedewerker.

Als voorbereiding op de operatie dekt de oogarts het te opereren oog steriel af. Tijdens de operatie hoort u omgevingsgeluiden en merkt u dat de oogarts bezig is. Pijn hoeft u tijdens en na de operatie niet te verwachten.

De oogarts verwijdert de troebele ooglens en vervangt deze door een kunstlens. Tijdens de operatie is het belangrijk dat u geen onverwachtse bewegingen maakt. Na ongeveer 15 tot 30 minuten is de operatie klaar. De oogarts opereert altijd één oog per operatie. Wanneer de operatie klaar is, krijgt u zalf in uw oog en een beschermend kapje.

Na de operatie

De dag van de operatie

Na de operatie wordt u teruggebracht naar de dagbehandeling. Voordat u naar huis gaat krijgt u iets te eten, met koffie of thee. Houdt u er rekening mee dat u ongeveer twee tot drie uur aanwezig bent in het ziekenhuis.

De dag na de operatie


Week



Hoe vaak



Dosering



Tijdstip (uur)


1,2 en 31x daags1 druppel Nevanac ® Voor het slapen gaan
1,2,3 en 44x daags1 druppel Tobradex Verdeeld over de dag


De eerste drie weken

Controle

U komt de dag na de operatie voor controle. U kunt zelf dan ook uw vragen kwijt. Vervolgens komt u na 1 week, na 2 weken en na 1 maand voor controle. De afspraken hiervoor staan in de bevestigingsbrief van de operatie. Neem contact op met het ziekenhuis als het oog overmatig veel pijn doet, het rood gaat zien, het zicht minder wordt of er andere klachten zijn.

Complicaties

Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Bij meer dan 97% van de patiënten verloopt zowel de operatie als het herstel zonder problemen. Toch kunnen er tijdens of na de operatie complicaties optreden. Meestal betekent dit voor u dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. In een enkel geval leidt een complicatie echter tot verslechtering van het zicht. Dit laatste kan met name voorkomen bij een infectie met een bacterie (endophthalmitis). Dit is een ernstige, maar zeer zeldzame complicatie, die in 0,1% van de staaroperaties voorkomt. Mensen met een nieuwe implantlens kunnen soms last krijgen van nastaar. Enkele maanden of jaren na de operatie kan het lenskapsel achter de lens troebel worden, waardoor er te weinig licht op het netvlies komt en de gezichtsscherpte vermindert. Een laserbehandeling biedt dan uitkomst.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het oog moet de tijd krijgen om te genezen. Het resultaat is dan ook niet direct merkbaar. Soms kan het enkele weken duren voordat het zicht scherp wordt.
De sterkte van de kunstlens die de troebele lens vervangt, bepaalt voor een belangrijk deel de brilsterkte die u overhoudt na de operatie.
Hoewel de sterkte van de kunstlens zeer zorgvuldig wordt bepaald, kan niet worden gegarandeerd dat u na de operatie geen bril nodig heeft. Vooraf kan niet met zekerheid gezegd worden welke brilsterkte u na de operatie nodig zult hebben.

Bericht van verhindering voor POS bezoek

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de POS poli op
T 0187 60 73 85 of 60 73 86 of via T 0187 60 23 55, het afsprakenbureau.

Bericht van verhindering voor de operatie

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek oogheelkunde.
T 0187 60 71 64

Druppelinstructie

Het toedienen van oogdruppels of oogzalf moet op een goede manier gebeuren om een zo goed mogelijk resultaat van de behandeling te verkrijgen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe ogen gedruppeld of gezalfd dienen te worden.

Vóór het oogdruppelen:

Lees altijd de bijsluiter goed door voordat u de oogdruppels of oogzalf gebruikt. Bij uw apotheek zijn grootletter bijsluiters verkrijgbaar. De bijsluiter geeft onder andere informatie over eventuele bijwerkingen, de dosering en bewaarvoorschriften van de druppels. Volg bij het gebruik altijd het advies van uw oogarts. Als u meerdere soorten oogmedicijnen moet toedienen dan maakt het meestal niet uit welke druppel u het eerste gebruikt. Denk er wel aan dat u niet meer dan één oogdruppel tegelijkertijd geeft en wacht minimaal 5 minuten tussen de verschillende medicijnen voor het oog. Zo kan de druppel goed inwerken en loopt u niet het risico dat u de eerste druppel wegspoelt met de tweede druppel. Als u zalf en druppels gebruikt, dien dan de zalf altijd als laatste toe.

Het oogdruppelen:

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: S46
Laatst bijgewerkt op: 30-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien