Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoed Eisende Hulp
Kindergeneeskunde

Sedatie met medisch lachgas bij kinderen

Sedatie met medisch lachgas bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling waarbij hij/zij met medisch lachgas in een lichte slaap gebracht wordt. Dit wordt sedatie genoemd. Hier leest u meer over sedatie met medisch lachgas.


Wat is medisch lachgas?

Medisch lachgas is een onschuldig gas dat gebruikt kan worden om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen. Wanneer medisch lachgas ingeademd wordt werkt het kalmerend. Het effect treedt binnen een paar minuten op en het is ook weer na enkele minuten uitgewerkt.

Wat is sedatie met medisch lachgas?

Sedatie is het toedienen van specifieke medicatie om de patiënt te kalmeren. Het effect hiervan is dat de patiënt zich minder bewust is van wat er om hem/haar heen gebeurt. Medisch lachgas is een van de middelen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Bij sedatie met medisch lachgas krijgt uw kind via een kapje over de mond en neus een mengsel van medisch lachgas en zuurstof toegediend. De verhouding medisch lachgas en zuurstof is altijd gelijk, namelijk 50% medisch lachgas en 50% zuurstof. Ter vergelijking: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21% zuurstof. Medisch lachgas heeft een kalmerende werking. Wanneer het medische lachgas ingeademd wordt, zorgt dat ervoor dat:
  • men zich meer ontspannen voelt;
  • men zich minder bang voelt;
  • men minder pijn voelt.
Een groot voordeel van medische lachgassedatie is dat, wanneer het inademen van het medische lachgas wordt gestopt, de werking na vijf minuten is afgelopen en dat er weinig na-effecten merkbaar zijn. Sedatie met medisch lachgas is een veilige methode van sedatie, waarbij uw kind rustiger wordt, maar wel bij bewustzijn blijft. In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wordt sedatie met medisch lachgas gebruikt op de Spoedeisende Hulp.

Voorbereiding

Voeding

Uw kind hoeft niet nuchter te zijn. Uw kind mag gewoon blijven drinken.

De SEH verpleegkundige

De sedatie wordt uitgevoerd door SEH verpleegkundige die speciaal is opgeleid om sedaties met medisch lachgas uit te voeren. Vóór de behandeling komt hij/zij kennismaken met u en uw kind.
In dit gesprek bespreekt /hijzij de volgende punten met u:
  • de gezondheid en eventuele medicijngebruik van uw kind;
  • wat er gaat gebeuren in de aanloop naar en tijdens de sedatie;
  • de te verwachten effecten van de sedatie met medisch lachgas.

Hoe verloopt de sedatie met medisch lachgas

50
De kamer is schemerig. De spullen die tijdens de behandeling worden gebruikt, blijven zoveel mogelijk uit het zicht. Het is belangrijk dat het tijdens de sedatie rustig is. Alleen de SEH verpleegkundige die de sedatie uitvoert praat. Alle andere aanwezigen zijn stil. Op de achtergrond is wel het brommende geluid van het medische lachgasapparaat te horen. De sedatie werkt het beste als uw kind zich kan overgeven aan het dromerige gevoel en zich veilig voelt. Hij/zij kan nog wel reageren met handgebaren. Na de ingreep herinneren de meeste mensen zich niet precies wat er is gebeurd.

De behandeling stap voor stap

Kapje

Nadat uw kind in de behandelkamer is gaan zitten of liggen, wordt eerst het kapje gepast. Via dit masker wordt het mengsel van medisch lachgas en zuurstof toegediend.
5050

Saturatiemeter

Er wordt een saturatiemeter om een vinger aangebracht. Dat is een speciale pleister of een klemmetje, ongeveer zo groot als een wasknijper. Hiermee kunnen de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten worden gehouden.

Toedienen medisch lachgas

Tijdens de hele behandeling wordt het mengsel van medisch lachgas en zuurstof toegediend. Na ongeveer 3 tot 5 minuten voelt uw kind zich prettig en ontspannen. Dan kan gestart worden met de behandeling. De behandeling verloopt op normale wijze. Als dat nodig is wordt er plaatselijke verdoving gegeven.


Einde van de behandeling

Na de behandeling wordt er 5 minuten zuivere zuurstof toegediend. Hiermee beëindigen we de sedatie zodat uw kind weer wakker wordt. Het kapje blijft nog voor het gezicht om het uitgeademde medische lachgas af te zuigen. Na 5 minuten is het medische lachgas uitgewerkt. Na een medische lachgas behandeling mag de patiënt naar huis (als er geen opname indicatie is met betrekking tot het ziektebeeld).


Verdoving

Een sedatie met medisch lachgas maakt andere verdovingen niet overbodig. Vaak wordt bijvoorbeeld ook een verdovende zalf of een pijnstillend medicijn gebruikt. Medisch lachgas werkt kort, terwijl plaatselijke verdovingen en pijnstillers langer effect hebben, zodat er ook minder pijn is op het moment dat het medische lachgas is uitgewerkt.

Beleving van sedatie met medisch lachgas

Hoe iemand de medische lachgassedatie ervaart, wisselt per persoon. In het algemeen vertellen patiënten na de sedatie dat zij slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Sommigen hebben het over het gevoel in een ballon te zitten, een soort veilige plek waar ze de behandeling “los konden laten”. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven behouden. Hoewel bij het inademen van medisch lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. De meeste mensen voelen zich loom en een beetje afwezig. Het komt ook weleens voor dat iemand het een onprettig gevoel vindt.

Effecten op de gezondheid

Wanneer medisch lachgas op bovenstaande wijze gebruikt wordt (in lage concentraties en niet langer dan een uur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid. Heel soms hebben mensen na de sedatie last van na-effecten zoals duizeligheid, licht in het hoofd, euforie, misselijkheid en braken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.
Foldernummer: S45
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien