Binnenkort ondergaat u een onderzoek en/of behandeling onder diepe sedatie. Meer informatie over diepe sedatie. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Schrijf deze dan op, zodat u ze voor de behandeling kunt stellen aan degene die u de sedatie geeft.
Sedatie
Wat is sedatie?
Sedatie betekent letterlijk “het verlagen van het bewustzijn”. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling als minder belastend ervaart. De diepte van de sedatie wordt vooraf bepaald door degene die bij u het onderzoek uitvoert. Ook kunt u uw voorkeur wat betreft sedatiediepte aangeven bij uw behandelaar. Een lichte of matige sedatie wordt gegeven door uw behandelaar. De diepere sedatie wordt uitgevoerd door een sedationist, physician assistant en/of anesthesioloog.
Waarmee wordt sedatie uitgevoerd?
Er worden meestal twee soorten middelen voor de diepe sedatie gebruikt. Eén om het bewustzijn te verlagen (het slaapmiddel) en één om pijn te verminderen. Deze twee middelen versterken elkaars werking.
De geneesmiddelen die gebruikt worden om de sedatie uit te voeren, zijn kortwerkend waardoor u na het onderzoek snel wakker bent.
Effecten van sedatie
Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op het lichaam:
- sedatie vermindert het bewustzijn: u wordt slaperig; hierdoor maakt u het onderzoek niet bewust mee;
- sedatie onderdrukt de pijnprikkel; u voelt geen pijn.
U bent dus NIET onder narcose! U behoudt belangrijke reflexen zoals hoesten en slikken. U blijft zelf ademhalen.
De taak van het sedatieteam
Tijdens de sedatieprocedure worden de belangrijkste lichaamsfuncties, zoals bloeddruk, ademhaling en hartslag bewaakt en eventueel bijgestuurd. Na de behandeling wordt u bewaakt op de uitslaapkamer.
Gang van zaken rondom de sedatie
Screening voor diepe sedatie
Er zijn 2 mogelijkheden:
- U vult de gezondheidsvragenlijst van te voren (thuis) in. Voorafgaand aan de sedatie heeft u een gesprek met degene die u de sedatie toedient. Deze neemt samen met u de vragenlijst door, geeft u informatie over de sedatie en luistert op indicatie naar uw hart en longen. Als u nog vragen heeft over de sedatie kunt u deze uiteraard direct stellen.
- U gaat langs op de POS-poli of u wordt gebeld voor de screening. U krijgt tevens informatie over de sedatieprocedure en verdere instructies.
Voorbereiding op de sedatieprocedure
De sedatieprocedure kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent! Dit is belangrijk om te voorkómen dat tijdens de sedatie de inhoud uit uw maag via uw slokdarm in uw luchtpijp – en zo in uw longen – terechtkomt.
‘Nuchter zijn’ houdt in:
Nuchterbeleid volwassenen
| |
Vanaf 6 uur voor opname tot 2 uur voor opname | Eten: niets Drinken: water en/of heldere appelsap |
Vanaf 2 uur voor opname tot opname | Niets |
Medicatie die u thuis gebruikt – bijvoorbeeld voor hoge bloeddruk, voor uw hart of voor uw longen – neemt u gewoon in. Sommige medicijnen moet u niet innemen. Dit hoort u van de behandelend arts of op de POS-poli.
- U kunt gerust uw tanden poetsen of een klein slokje water nemen om uw medicijnen in te nemen.
- Mochten er veranderingen zijn opgetreden in uw gezondheid tussen het invullen van de screeningslijst en de behandeling, laat ons dit dan eveneens weten.
Sieraden, make-up en overige zaken
- U dient uw horloge en sieraden af te doen;
- Neem geen waardevolle spullen mee;
- Het is verstandig bril of contactlenzen veilig op te bergen;
- Een hoorapparaat kunt u zo lang mogelijk in houden;
- Verwijder make-up en nagellak; tijdens het onderzoek moet de natuurlijke kleur van uw huid en nagels beoordeeld kunnen worden.
Tijdens de behandeling
In de voorbereidingsruimte komt u op een bed te liggen. Om uw arm krijgt u een bloeddrukmanchet. Wij meten uw bloeddruk en u krijgt een klein infuusnaaldje in een ader op uw hand of in uw arm. In de onderzoeksruimte sluiten we u aan op de bewakingsapparatuur, waarmee wij uw hartslag en bloeddruk in de gaten houden. Op een van uw vingers krijgt u een zacht knijpertje voor de controle van de bloedstroom en het zuurstofgehalte van uw bloed. In bepaalde gevallen krijgt u stickers op de borst om uw hartritme te kunnen bewaken.
Ten slotte krijgt u soms in één van de neusgaten een slangetje waardoor u extra zuurstof krijgt. Soms krijgt u een zuurstofmasker.
Nadat u bent aangesloten op de bewakingsapparatuur, kan de sedatieprocedure starten. Het slaapmiddel, en in sommige gevallen de pijnstiller, krijgt u toegediend via het infuusnaaldje. U wordt tijdens de gehele procedure goed in de gaten gehouden.
Na de sedatieprocedure
Na de behandeling brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar verpleegkundigen u verzorgen en uw toestand in de gaten houden.
- U mag tot 24 uur na de sedatie géén belangrijke en/of ingrijpende beslissingen nemen.
- U mag na de sedatie niet zelf naar huis rijden.
- Er moet iemand bij u thuis zijn gedurende de avond en nacht na de sedatie.
Complicaties en bijwerkingen
Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over alle complicaties die zouden kunnen voorkomen.
- Tijdens sedatie kan vermindering van ademhaling, ademstilstand, bloeddrukdaling en/of te diepe sedatie voorkomen. Deze complicaties zijn goed te behandelen door de diepte van de sedatie aan te passen en/of door het toedienen van bepaalde medicatie.
- Het inspuiten van het slaapmiddel kan iets pijnlijk zijn in de arm. Deze pijn is van korte duur.
- Braken - waarbij de maaginhoud in de longen terecht komt - is een zeer zelden voorkomende complicatie. Om de kans op deze complicatie te verkleinen, is het absoluut noodzakelijk dat u nuchter bent!
- Misselijkheid kan optreden als bijwerking van verschillende medicijnen. Door de lage doseringen die toegepast worden, komt misselijkheid echter zelden voor. Mocht er toch misselijkheid optreden, dan zal de verpleegkundige u daartegen medicatie toedienen.
Herstel
Het kan soms even duren voordat uw lichamelijke conditie weer is zoals voor de behandeling. Normaal gesproken bent u binnen enkele dagen weer hersteld.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.