Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

KNO

Poliklinisch Slaapapneu -onderzoek onder diepe sedatie

Poliklinisch Slaapapneu -onderzoek onder diepe sedatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort ondergaat u een poliklinisch Slaapapneu-onderzoek onder diepe sedatie. Hier krijgt u informatie over het onderzoek, de voorbereiding en de periode na het onderzoek.


Slaapapneu-onderzoek onder sedatie

Tijdens een Slaapapneu-onderzoek, kijkt de KNO-arts of er een blokkade is die de oorzaak kan zijn van uw snurk-/slaapproblemen.
De sedatiespecialist brengt u met medicatie via een infuusnaaldje in de hand kortdurend in slaap. Doordat u gaat slapen is het onderzoek minder belastend. Sedatie wordt ook wel “roesje of slaapmiddel” genoemd. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op.
Tijdens deze slaap inspecteert de KNO-arts met behulp van een fiberscoop de neus- en keelholte. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek vindt plaats op een poliklinische verrichtingenkamer.

Voor- en nadelen

Een voordeel is dat u, in tegenstelling tot algehele narcose, niet hoeft te worden beademd. Uw reflexen blijven intact, waardoor het risico op complicaties bijvoorbeeld door verslikken, kleiner is dan bij narcose.
Een nadeel is dat u door de sedatie oppervlakkiger gaat ademhalen. Daarom krijgt u tijdens onderzoek zuurstof toegediend via een slangetje in uw neus.

Bijzondere omstandigheden

In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart- en/of longfunctie, kan de KNO-arts die het onderzoek uitvoert, besluiten af te zien van toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties. Hij kan dan besluiten het onderzoek op de operatiekamer te doen.

Voorbereiding

Beoordeling door de anesthesist

In uw digitale dossier staat een Gezondheidsvragenlijst voor u klaar, wilt u deze invullen? De anesthesist beoordeelt uw antwoorden en of u een sedatie mag krijgen. U krijgt geen afspraak bij anesthesist, tenzij deze dit noodzakelijk vindt.
U krijgt wel een belafspraak met de apothekersassistent om uw medicatie door te nemen.

Medicatie op dag van onderzoek


Overige voorbereiding

Begeleiding

Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Regel daarom iemand die u veilig thuis kan brengen.
Uw begeleider kan met u meelopen naar de afdeling en kan daarna weer naar huis gaan of op u te wachten in de ontvangsthal. De verpleegkundige spreekt met u af of belt met uw begeleider wanneer u weer opgehaald mag worden.

Nuchter

De sedatieprocedure kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent. Als nu niet nuchter bent volgens onderstaand schema gaat het onderzoek niet door!!
Dat u nuchter bent is belangrijk om te voorkómen dat tijdens de sedatie de inhoud uit uw maag via uw slokdarm in uw luchtpijp, en zo in uw longen terechtkomt.

Nuchterbeleid

Tot laatste 6 uur voor opnametijdNiets eten, alleen nog water en/ of heldere appelsap
Tot laatste 2 uur voor opname tijdOok niets meer drinken
Op de dag van de operatieNiet roken, geen kauwgom gebruiken.


Het verloop van de opname, onderzoek en ontslag uit het ziekenhuis

Op de dag van onderzoek meldt u zich bij de Receptie (hoofdingang) van het ziekenhuis waar bij bureau Opname uw gegevens worden gecontroleerd.
LET OP: niet bij het Afsprakenbureau!
De opnametijd staat in de oproepbrief die u gekregen heeft. Hou die tijd aan en niet de tijd die in uw digitale dossier staat!

Intake voor het onderzoek op de dag van opname

Na dat u zich gemeld heeft bij de Receptie neemt u plaats in de wachtkamer bij de poliklinische OK op de eerste etage, route B1-2-70.
De doktersassistente komt naar u toe, vraagt of u nuchter bent volgens de richtlijnen en u krijgt een polsbandje om.

Het onderzoek en laatste check

Direct voor het onderzoek heeft u een gesprek met de sedatie specialist. Hij/zij neemt samen met u de vragenlijst door en geeft informatie over de sedatie. Als u nog vragen heeft over de sedatie kunt u deze uiteraard direct stellen. De sedatiespecialist brengt een klein infuusnaaldje in een ader op uw hand of in uw arm. Op een van uw vingers krijgt u een zacht knijpertje voor de controle van de bloedstroom en het zuurstofgehalte in uw bloed. Tenslotte krijgt u in één van de neusgaten een slangetje waardoor u extra zuurstof krijgt.
Nadat u bent aangesloten op de bewakingsapparatuur, kan de sedatieprocedure starten. Het slaapmiddel krijgt u toegediend via het infuusnaaldje. De KNO-arts doet het onderzoek en tijdens de gehele procedure houden wij u goed in de gaten. De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een controlebezoek bij de KNO-arts. De afspraak hiervoor staat in de oproepbrief, die u heeft ontvangen voor het onderzoek.

Complicaties en bijwerkingen

Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over alle complicaties die zouden kunnen voorkomen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek haalt een verpleegkundige van de afdeling Dagbehandeling u op. Op de afdeling kunt u uitslapen van de sedatie totdat het slaapmiddel volledig uitgewerkt is en u zich weer goed voelt. Ook zullen de verpleegkundigen enkele controles uitvoeren. Als de controles goed zijn zal de verpleegkundige aangeven dat u weer mag eten en drinken. De verpleegkundige belt tussentijds met uw contactpersoon om de tijd af te spreken waarop hij/zij u kan ophalen.

Ontslag

Naar huis

Meestal mag u na één tot twee uur naar huis, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Voordat u naar huis gaat zal een verpleegkundige het infuusnaaldje verwijderen.

Let op

Door de slaapmedicatie (sedatie) kunt u minder snel reageren. Daarom wordt u de eerste 24 uur na het onderzoek afgeraden om:
Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot 23.00 uur.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij het secretariaat KNO, T 0187 60 72 30 of 0187 60 71 28.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: S39
Laatst bijgewerkt op: 30-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien