Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een slokdarmecho te laten doen. Hierin kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u deze informatie van te voren zorgvuldig door te lezen. Een slokdarmecho wordt gemaakt op de poli cardiologie.
Een slokdarmecho
Als een echo van het hart onvoldoende informatie geeft om een diagnose te kunnen stellen krijgt u een slokdarmecho. Bij de slokdarmecho kijkt de cardioloog vanuit de slokdarm naar het hart met behulp van een endoscoop (een flexibele slang met daarin opnameapparatuur). De cardioloog gaat met de endoscoop via uw keel naar de slokdarm. Vanuit de slokdarm zijn de structuren van het hart zichtbaar. De beelden die de cardioloog met de endoscoop maakt legt hij vast.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is het beoordelen van het functioneren van de hartspier en de hartkleppen door middel van echografie.
Voorbereiding
Nuchter
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn en tenminste 6 uur niets gegeten of gedronken hebben. Een klein beetje water is toegestaan tot 2 uur voor het onderzoek.
Kleding
Wij adviseren u om tijdens het onderzoek gemakkelijk zittende kleding te dragen.
Medicijnen
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen. Als u diabeet bent verzoeken wij u dit te melden bij het maken van de afspraak voor de echografie.
Kunstgebit
Indien u een kunstgebit heeft, wordt u gevraagd deze tijdens het onderzoek uit te doen. Na het onderzoek kunt u deze gelijk weer in de mond doen.
Aanmelden
Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.
U meldt zich vervolgens op de poli cardiologie.
Het onderzoek
De verpleegkundige roept u uit de wachtkamer als u aan de beurt bent.
U krijgt voorafgaand aan het onderzoek een infuusnaald met een slaapmiddel ( Dormicum®). Het komt voor dat u zich na het onderzoek nog wat slaperig en duf voelt. U krijgt een bloeddrukmeter om de bovenarm en een knijpertje aan de vinger om het zuurstofgehalte in het bloed te meten tijdens het onderzoek.
Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek zoveel mogelijk probeert te ontspannen.
U gaat zitten op de onderzoektafel. Uw keel wordt verdoofd met een spray. U krijgt een mondstukje in, dit om beschadiging van uw tanden door de slang te voorkomen. Vervolgens gaat u op uw linkerzij liggen. De cardioloog brengt vervolgens de endoscoop via uw keel naar de slokdarm. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer dertig minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek gaat u in een bed naar de dagbehandeling. Daar wordt een aantal keren de bloeddruk en hartslag gecontroleerd. Als u goed wakker bent, mag u na ongeveer 1 à 2 uur naar huis. Het is noodzakelijk dat iemand u begeleidt bij het naar huis gaan. De medicatie die u voor het roesje heeft gekregen beïnvloeden namelijk uw reactievermogen, tot wel 12 uur na het toedienen ervan. U mag dus niet zelf met de auto naar huis rijden. Uw keel kan wat rauw en gevoelig aanvoelen. Deze klachten verdwijnen na enkele uren. Omdat uw keel tijdens het onderzoek verdoofd is, kunt u zich gemakkelijk verslikken. Om die reden mag u pas 1 uur na afloop van het onderzoek weer wat drinken. Wij adviseren u om te beginnen met een slokje water. Als dat goed gaat mag u weer gewoon alles eten en drinken zoals u gewend bent.
Uitslag
Uw behandelend cardioloog beoordeelt de onderzoeksgegevens. Tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u de uitslag en bespreekt de cardioloog ook het eventuele vervolgtraject met u. Complicaties
Een slokdarmecho is een veilige onderzoeksmethode, waar weinig risico’s aan verbonden zijn. Een enkele keer kunnen complicaties optreden, zoals:
- Een scheurtje in de slokdarm. Dit kan voorkomen als er een vernauwing is, waardoor het inbrengen van de slang moeizaam gaat.
- Een luchtweg- of een longontsteking. Dit kan het gevolg zijn als iemand zich verslikt in de maaginhoud. Dit kan eigenlijk alleen maar gebeuren als iemand niet nuchter is.
Mocht u na het onderzoek klachten hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli cardiologie. Buiten kantooruren kunt u de huisartsenpost raadplegen.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden op de poli cardiologie.
T 0187 60 71 50
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.