Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Orthopedie & traumatologie

Sleutelbeenbreuk

Sleutelbeenbreuk

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een sleutelbeenbreuk (clavicula fractuur) bij u geconstateerd. Hier krijgt u informatie over de breuk en de behandeling.


De sleutelbeenbreuk

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende botbreuk. Breuken die niet of weinig verplaatst zijn genezen meestal gemakkelijk. Breuken die zich aan het uiteinde van het sleutelbeen bevinden of breuken waarbij de breukdelen fors verplaatst zijn, worden bij voorkeur geopereerd.

De niet-operatieve behandeling

De niet-operatieve behandeling van niet of weinig verplaatste breuken is eenvoudig; door rust en gedoseerd (onbelast) oefenen geneest de breuk. Rust wordt gegeven door middel van een mitella (een draagdoek).

Bij kinderen

Bij kinderen is er meestal sprake van een twijgbreuk. Het botvlies is daarbij nog heel zodat de gebroken botdelen bij elkaar blijven en nauwelijks verplaatsen. Het dragen van de mitella is maar één tot drie weken nodig. ‘s Nachts hoeft de mitella niet om. Als het kind weinig of geen last meer heeft, is de mitella niet meer nodig. De functie van schouder en arm herstelt meestal binnen enkele weken volledig. Het is verstandig sport en gymnastiek pas zes weken na het ongeval te hervatten.

Bij volwassenen

Rust bevordert de genezing. Door gebruik van een mitella is er voldoende rust voor een goede genezing.

Een operatie

Soms kan in overleg met uw arts worden gekozen voor een operatie wanneer verwacht wordt dat daarmee de genezing van de breuk en uiteindelijk de schouderfunctie beter wordt.

De voorkeur voor operatieve behandeling bestaat bij:
Met de huidige technieken en beschikbare materialen is de kans op complicaties klein. Deze eventuele complicaties zullen met u worden besproken door uw behandelend arts.

Herstel bij niet-operatieve behandeling.

In het algemeen draagt u drie tot vijf weken een mitella. De laatste twee weken hoeft dat niet de hele dag. Tijdens douchen/baden en ’s nachts kan de mitella af.

Na vier tot zes weken moet u uw arm weer goed boven het hoofd kunnen bewegen. Als dit niet lukt kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist. Deze kan dan beoordelen of fysiotherapeutische hulp nodig is.

Na zes weken is de breuk zodanig genezen dat de meeste arbeid weer verricht kan worden. Zware lichamelijke arbeid zal waarschijnlijk pas enkele weken later mogelijk zijn.

Na de genezing van de breuk kan een verdikking van het bot ter plaatsen van de breuk zichtbaar blijven. Bij kinderen verdwijnt de standsafwijking binnen een jaar.
Het kan gebeuren dat de sleutelbeenbreuk niet geneest. Bij klachten kan met een botgroei simulator (laag gedoseerd ultrageluid of elektromagnetische velden) alsnog genezing worden bereikt. Als dit niet helpt, zal alsnog een operatie noodzakelijk zijn.

Leefregels

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: S31
Laatst bijgewerkt op: 04-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien