Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Operatie aan de slijmbeurs

Operatie aan de slijmbeurs

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een aandoening aan de slijmbeurs bij u geconstateerd. Hier leest u meer over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje tussen de huid en bot. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar van buitenaf veel tegen uitstekende botten wordt gedrukt. Bijvoorbeeld op de elle boog, de knie en bij de voeten. Door hard stoten kan in de slijmbeurs een bloeding ontstaan. Hierdoor raakt de slijmbeurs gezwollen. Door (over)belasting, bijvoorbeeld door veel op knieën kruipen, kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en ontstaat een ontsteking. Door een bloeding of ontsteking kunt u pijn hebben. Een verdikte slijmbeurs kan ook pijnloos zijn. Het is dan alleen ontsierend en/of lastig. Vaak gaat de verdikking van de slijmbeurs niet meer weg en is een operatie de enige oplossing. Het is geen probleem als een slijmbeurs is weggehaald. Het littekenweefsel, dat tussen de huid en het bot ontstaat, neemt de taak van de vroegere slijmbeurs over.

De behandelingsmogelijkheden

Openmaken

Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het openmaken van de slijmbeurs. De inhoud kan dan gemakkelijk wegvloeien.

Leegzuigen

Als tweede stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een ontstekingsremmend middel (corticosteroïdenpreparaat) in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt vaak besloten tot het operatief verwijderen van de slijmbeurs.

Operatie

De operatie kan onder plaatselijke verdoving of onder narcose geschieden, afhankelijk van de grootte en de toestand van de slijmbeurs.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo ook is bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig. Een recidief is ook mogelijk: de slijmbeurs komt dan weer terug.

De nabehandeling

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunend verband. Een afspraak voor controle op de polikliniek zal voor u worden gemaakt.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli chirurgie.
T 0187 60 71 00

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: S25
Laatst bijgewerkt op: 23-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien