Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Operatie aan de slijmbeurs

Operatie aan de slijmbeurs

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een aandoening aan de slijmbeurs bij u geconstateerd. Hier leest u meer over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje tussen de huid en bot. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar van buitenaf veel tegen uitstekende botten wordt gedrukt. Bijvoorbeeld op de elle boog, de knie en bij de voeten. Door hard stoten kan in de slijmbeurs een bloeding ontstaan. Hierdoor raakt de slijmbeurs gezwollen. Door (over)belasting, bijvoorbeeld door veel op knieën kruipen, kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en ontstaat een ontsteking. Door een bloeding of ontsteking kunt u pijn hebben. Een verdikte slijmbeurs kan ook pijnloos zijn. Het is dan alleen ontsierend en/of lastig. Vaak gaat de verdikking van de slijmbeurs niet meer weg en is een operatie de enige oplossing. Het is geen probleem als een slijmbeurs is weggehaald. Het littekenweefsel, dat tussen de huid en het bot ontstaat, neemt de taak van de vroegere slijmbeurs over.

De behandelingsmogelijkheden

Openmaken

Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het openmaken van de slijmbeurs. De inhoud kan dan gemakkelijk wegvloeien.

Leegzuigen

Als tweede stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een ontstekingsremmend middel (corticosteroïdenpreparaat) in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt vaak besloten tot het operatief verwijderen van de slijmbeurs.

Operatie

De operatie kan onder plaatselijke verdoving of onder narcose geschieden, afhankelijk van de grootte en de toestand van de slijmbeurs.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo ook is bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig. Een recidief is ook mogelijk: de slijmbeurs komt dan weer terug.

De nabehandeling

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep alvast deze pijnstillers in huis te hebben. U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunend verband. Een afspraak voor controle op de polikliniek zal voor u worden gemaakt.

Bericht van verhindering en vragen

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli Chirurgie.
T 0187 60 71 00

Neem bij vragen contact op met de poli Chirurgie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.30 uur via T 0187 60 71 10.

In de avonden en in de weekenden kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp via T 0187 60 72 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: S25
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien