U krijgt op de afdeling spoedeisende hulp een kortdurende medische ingreep of een onderzoek die zonder goede verdoving pijnlijk kan zijn. U krijgt een behandeling met behulp van sedatie.
Wat is sedatie?
Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn van de patiënt. Dit gebeurt door het toedienen van geneesmiddelen via een infuusnaald in een ader van uw hand of arm. De sedatie zorgt ervoor dat een onplezierig onderzoek of een kleine ingreep voor u zo comfortabel mogelijk verloopt.
Het toedienen van de medicatie heeft de volgende effecten op het lichaam:
- het verminderen van het bewustzijn: u wordt slaperig, suf en maakt het vaak niet bewust mee. Vaak weet u na afloop niets meer van het onderzoek af;
- het onderdrukken van de pijnprikkel: u voelt minder of geen pijn;
- u bent niet onder narcose: u kunt blijven ademhalen en slikken.
Hoe werkt het?
Vooraf vult u een vragenlijst in over uw gezondheid. De behandelend arts neemt deze vragenlijst en uw medisch dossier door.
In de behandelkamer krijgt u een infuusnaald, hierdoor worden medicijnen toegediend. Na het toedienen van de slaapmiddelen is uw bewustzijn verminderd. Het kan zijn dat u in een diepe slaap terecht komt. Daarom controleren we uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte en sluit de verpleegkundige u aan op een monitor. Als dat nodig is, kunnen we extra zuurstof toedienen via een zuurstofmasker.
Na de behandeling
Na de behandeling blijft u nog om geobserveerd te worden. Tijdens deze periode controleert de verpleegkundige uw lichaamsfuncties. Zodra uw conditie het toelaat mag u rechtop zitten en eventueel iets eten of drinken. Vóór ontslag worden de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte voor de laatste keer gemeten. Bijwerkingen van de toegediende medicatie kunnen zijn sufheid, misselijkheid. Als er geen bijzonderheden zijn mag u naar huis.
Omdat het toegediende medicijn ook sufheid veroorzaakt mag u na ontslag gedurende 24 uur niet zelf autorijden, een ander vervoermiddel besturen of met het openbaar vervoer reizen. Het is daarom belangrijk dat u zich laat ophalen op de afdeling en voor begeleiding en vervoer naar huis zorgt. Zorg ook dat u de nacht na de sedatie niet alleen bent. Als dat nodig is, krijgt u pijnstillers mee naar huis.
Een arts waarschuwen
Als u last krijgt van onderstaande klachten, belt u naar de spoedeisende hulp:
- misselijkheid en/of braken
- andere klachten die u niet vertrouwt
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.