Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Stroke-unit

Stroke-unit

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft beroerte gehad en bent opgenomen op de Stroke unit van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Via deze weg kunt u lezen wat de Stroke-unit is.


Wat is een beroerte

Elk jaar krijgen naar schatting 26.000 mensen een beroerte. De vakterm voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). In het Engels heet dit ‘Stroke’. Bij een beroerte is er meestal sprake van een verstopping in een bloedvat. Dit leidt tot een beschadiging van een deel van de hersenen (herseninfarct). Er kan echter ook sprake zijn van een beschadiging door een bloeding in een deel van de hersenen (hersenbloeding). Een CVA kan onder andere gepaard gaan met verschijnselen als halfzijdige verlamming en problemen met de spraak. Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor de sociale omgeving van de patiënt. Meer informatie over het CVA krijgt u van de specialist en de verpleegkundige.

Wat is een Stroke-unit

De Stroke-unit bestaat uit vier bedden die deel uitmaken van de afdeling neurologie, waar patiënten worden opgenomen in de acute fase van een beroerte. Door opname op de Stroke-Unit vindt er snellere diagnostiek plaats en kan de behandeling worden gestart. De intensieve controle die de eerste dagen plaatsvindt, goede informatie en begeleiding van patiënten en familie, plus het direct starten van de revalidatie, leiden tot een sneller herstel. Na maximaal vijf dagen vindt de behandeling verder plaats op de afdeling neurologie. Hierna volgt er overplaatsing naar het revalidatiecentrum, verpleeghuis, of mag de patiënt naar huis. Uiteraard vindt dit ontslag plaats in overleg met het team, thuiszorg en familie. Op de Stroke-unit wordt geen onderscheid gemaakt in klasse verpleging en is er sprake van gemengd verplegen.

De organisatie binnen de Stroke-unit

Binnen de stroke-unit werkt een team van ervaren zorgverleners. Dit team bestaat uit een neuroloog, revalidatiearts, neuropsycholoog, verpleegkundigen, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtiste, en op verzoek een geestelijk verzorger. Om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk te laten verlopen, overlegt dit team wekelijks met elkaar. De zorgverleners werken volgens de neuro revalidatierichtlijnen. De verpleegkundige geeft u hierover nadere uitleg en patiëntinformatie.

Het communicatieverloop op de Stroke-unit

Om u zoveel mogelijk op de hoogte te houden over het verloop van de behandeling, zijn er een aantal afspraken gemaakt.

Observatie met camera

Op uw kamer hangt een camera. In bepaalde situaties kan het nodig zijn u via deze camera te observeren. Als dit het geval is dan bespreekt de verpleegkundige dit vooraf met u en vraagt u toestemming middels een toestemmingsformulier. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij epilepsie, tijdens onrustige momenten of andere ziektebeelden waarbij 24 uurs observatie van belang is. De verpleegkundige maakt een verslag van de camerabeelden voor uw medisch dossier. De camerabeelden worden maximaal 96 uur bewaard en daarna verwijderd.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S16
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien