Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammapoli

Schildwachtklier procedure bij borstkanker

Schildwachtklier procedure bij borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bij u is een vorm van borstkanker vastgesteld. Om de tumor te verwijderen is een operatie nodig. Een onderdeel van uw operatie is het verwijderen van de schildwachtklier uit de oksel om te kijken of hier uitzaaiingen in zitten.


De schildwachtklier

De schildwachtklier is een lymfeklier. Lymfeklieren zijn filters voor het weefselvocht in het lichaam. Ze kunnen onder meer bacteriën en kwaadaardige cellen in zich opnemen en reinigen op die manier het weefselvocht. De lymfeklieren spelen daardoor een belangrijke rol bij de bescherming van het lichaam tegen infecties en andere schadelijke invloeden. De schildwachtklier is de eerste klier die weefselvocht uit de borst filtert. Bij uitzaaiingen zal deze klier ook als eerste worden aangetast. Een schone schildwachtklier betekent bijna altijd dat er geen uitzaaiingen in de rest van het lichaam zijn. In de praktijk is de schildwachtklier schoon bij ongeveer 60% van de borstkankerpatiënten. Bij de schildwachtklierprocedure wordt alleen de belangrijkste lymfeklier uit de oksel verwijderd en blijft de rest van de lymfeklieren zitten. Hiermee wordt lymfoedeem (ophoping van weefselvocht in de arm) gereduceerd. Wanneer er uitzaaiingen worden aangetroffen in de schildwachtklier, wordt in een tweede operatie de rest van de lymfeklieren verwijderd. Na deze operatie is de kans op lymfoedeem groter.

De schildwachtklierprocedure

Vóór de chirurg de schildwachtklier kan verwijderen, moet deze eerst zichtbaar gemaakt worden. U krijgt hiervoor een injectie van licht radioactief materiaal in de borst. Alleen grotere ziekenhuizen met voorzieningen voor opslag en verwerking van radioactief materiaal mogen deze behandeling uitvoeren. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werkt hiervoor samen met het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De radioactieve stof wordt meestal aan de onderkant van de tepel ingespoten. De hoeveelheid is zo klein dat er geen gevaar bestaat voor u of uw omgeving. De stof verdwijnt vanzelf weer uit het lichaam. Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel onder een grote camera. Er wordt gewacht tot de schildwachtklier in beeld komt. Dit onderzoek kan 30 tot 60 minuten duren. Vanuit verschillende posities worden opnames gemaakt. Deze procedure kunt u volledig volgen via een scherm waarop u mee kunt kijken. De schildwachtklier wordt door één van de onderzoekers gemarkeerd door met een viltstift een kruisje op de huid van de oksel te zetten.

Schildwachtklierprocedure in het Maasstad Ziekenhuis

Op de dag voor of de ochtend van de operatie gaat u naar het Maasstad Ziekenhuis voor een injectie van licht radioactief materiaal in de borst. Na de behandeling in het Maasstad Ziekenhuis gaat u weer met eigen vervoer naar huis als u de dag vóór de operatie de afspraak heeft. Heeft u de afspraak op de ochtend van de operatie, dan gaat u met eigen vervoer naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, waar u aan het eind van de ochtend of het begin van de middag wordt geopereerd.

Hoe plakt u de Emlapleister

Vóór het toedienen van de injectie moet de huid worden verdoofd. Dit gebeurt d.m.v. de Emla pleister die u heeft meegekregen op de poli chirurgie. (Mocht u deze niet hebben gekregen dan a.u.b. contact opnemen met de poli chirurgie). Deze pleister wordt door uzelf opgeplakt voordat u van huis gaat en wordt door de laborant verwijderd.

100
De injectie met het radioactieve materiaal wordt precies in de overgang van de tepelhof naar de huid ingespoten. De pleister moet altijd aan deonderzijde van de tepel worden aangebracht.

De pleister heeft in het midden een wit gedeelte met daarin Emla crème, een verdovende stof. De helft van het witte gedeelte van de pleister plakt u op de tepelhof en de rest van het witte gedeelte onder de tepelhof van de te opereren borst.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de tumor en de schildwachtklier. De overige lymfeklieren in de oksel laat hij zitten. Als u onder narcose bent, spuit de chirurg een blauwe kleurstof in de huid van de borst om de schildwachtklier blauw te laten kleuren. Deze blauwe kleur kan nog langdurig wat zichtbaar blijven. Uw urine kan na de operatie tijdelijk een blauw/groene kleur hebben.

Na de operatie

De tumor en de schildwachtklier worden op het laboratorium onderzocht. Dit onderzoek duurt ongeveer zeven dagen. Als er een uitzaaiing in de schildwachtklier wordt gevonden, is er soms een tweede operatie nodig om alle resterende lymfklieren uit de oksel te verwijderen.

Uitslag

Na ongeveer zeven dagen bezoekt u uw arts op de polikliniek. Hij bespreekt met u de uitslag en het eventuele vervolgtraject.

Regionaal multidisciplinair overleg

Tijdens uw behandeling heeft u te maken met meerdere zorgverleners en verschillende afdelingen en specialismen. Bij elke patiënt is het daarom normaal dat alle zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn regelmatig overleggen over de behandeling in een multidisciplinair overleg. Omdat wij samenwerken in Borstcentrum ZuidHollandZuid organiseren we wekelijks een multidisciplinair overleg waar specialisten uit de vier deelnemende ziekenhuis bij aansluiten. In dit overleg worden uw gegevens besproken om zo tot een gezamenlijke diagnose en een geneeskundige behandeling te komen. Door uw gegevens met meerdere zorgverleners te bespreken, verhogen we de kwaliteit van uw zorg. Uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist zal de uitkomst van het overleg met u bespreken. Van het multidisciplinair overleg wordt een verslag gemaakt wat in uw medisch dossier komt en naar uw huisarts gaat.

BorstcentrumZuidHollandZuid

Het Borstcentrum ZuidHollandZuid is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen werken intensief samen om u hoogwaardige zorg te geven. Op deze wijze bent u altijd verzekerd van de beste behandeling. Door kennis en kunde op het gebied van borstkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we samen de zorg voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden verder verhogen. De zorg van Borstcentrum ZuidHollandZuid wordt verleend vanuit de vier ziekenhuislocaties in Dirksland, Rotterdam en Spijkenisse.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S10
Laatst bijgewerkt op: 30-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien