Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Chirurgie
Gynaecologie

Sterilisatie bij de man

Sterilisatie bij de man

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over sterilisatie bij de man. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is sterilisatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen. Tijdelijke voorbehoedmiddelen zijn de anticonceptie pil, het condoom en het spiraaltje. Sterilisatie is een definitieve anticonceptie methode en is in principe niet meer te herstellen. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Bij een sterilisatie bij de man worden de zaadleiders onderbroken, waardoor wordt voorkomen dat zaadcellen het zaadvocht kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal dan alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden. Het is een eenvoudige ingreep en heeft geen invloed op uw seksuele leven. Sterilisatie is een zeer veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie in vergelijking met tijdelijke voorbehoedmiddelen.

Voorbereiding op de sterilisatie

De behandeling vindt plaats op de polikliniek urologie. In zeer uitzonderlijke gevallen zal er dan gekozen worden voor een ingreep op de operatiekamer.
Vertel uw behandelend arts in ieder geval vóór de behandeling:
Neemt u op de dag van de sterilisatie een strak zittende onderbroek of zwembroek mee naar het ziekenhuis. Wij adviseren u vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden na de ingreep wordt afgeraden. Om infectie te voorkomen, vindt de sterilisatie onder steriele omstandigheden plaats. Graag 3 dagen van te voren de schaamstreek scheren.


De sterilisatie

De sterilisatie vindt plaats onder (plaatselijke) verdoving. Na het desinfecteren van de balzak en schaamstreek, wordt de zaadleider opgezocht en lokaal verdoofd. Hierna maakt de behandelend arts op de plaats van de verdoofde huid een kleine snede van circa één centimeter, waarna de zaadleider wordt vrijgemaakt. Dit kan een trekkend en/of pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven. De zaadleider wordt doorgesneden en ongeveer één centimeter wordt verwijderd. De uiteinden worden met een draadje afgesloten, zodat de zaadcellen niet meer door de zaadleider kunnen. Het wondje in de huid wordt gesloten met een oplosbare hechting, die er na ongeveer tien tot veertien dagen vanzelf uitvalt.
90
Dezelfde procedure vindt plaats aan de andere zijde. Na de ingreep kunt u direct naar huis.

Na de ingreep

Na de ingreep worden pleisters op de beide wondjes aangebracht, die u na twee dagen zelf kunt verwijderen. U mag de dag na de ingreep weer douchen. Na vijf dagen mag u eventueel weer in bad. Draagt u enkele dagen een strakke onderbroek of zwembroek. Als de verdoving is uitgewerkt kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Om een nabloeding te voorkomen, kunt u het de rest van de dag het beste rustig aan doen en de dag na de ingreep niet werken (tenzij u zittend (bureau)werk verricht). De meeste mannen kunnen hun werk enkele dagen na de ingreep hervatten, afhankelijk van de werkzaamheden. De eerste dagen na de operatie dient u zware werkzaamheden te vermijden. Gedurende vijf dagen mag u niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen.

Mogelijke complicaties

Een geringe blauwe verkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat meestal vanzelf over. Pijn ná de ingreep komt vaak voor en gaat gepaard met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen.

Neem contact op

Neemt u contact op met de polikliek urologie als:

Controle na de sterilisatie

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de ingreep komen bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij omdat boven de afsluiting nog zaadcellen in de zaadleiders en zaadblaasjes aanwezig zijn. Daarom dient u in deze periode nog een voorbehoedmiddel te gebruiken. Na drie maanden en vijftien tot twintig zaadlozingen levert u een zaadmonster in. Wanneer geen levende zaadcellen meer zichtbaar zijn in het zaadmonster, dan is de sterilisatie geslaagd en de behandeling ten einde. In dit geval kunt u stoppen met het gebruik van andere voorbehoedmiddelen. Het kan voorkomen dat u meerdere keren een zaadmonster moet inleveren voordat de uitslag laat zien dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn.

Wat verder van belang is om te weten

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S06
Laatst bijgewerkt op: 23-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien