Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Kindergeneeskunde

Slokdarm/maag foto's

Slokdarm/maag foto's

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.


Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u of uw kind een onderzoek van de slokdarm en/of maag te laten doen. Dit is een onderzoek waarbij met contrastvloeistof (bariumpap) de slokdarm en/of maag wordt bekeken. Door middel van röntgenstralen wordt de slokdarm en/of maag zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Bovendien worden van deze beelden foto’s gemaakt, die achteraf bekeken worden door de radioloog die het onderzoek heeft verricht.

Doel van het onderzoek

Door middel van het onderzoek kunnen bepaalde afwijkingen aan de slokdarm/maag worden opgespoord. Dit kunnen o.a. vernauwingen, uitstulpingen en gezwellen zijn.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het onderzoek 15 minuten.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de maag leeg zijn. Hiervoor is het nodig dat u na 24.00 uur de avond voor het onderzoek niet meer eet, drinkt, rookt en uw tanden poetst.
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts in blijven nemen.

Bij kinderen tot 2 jaar is het voldoende om de laatste voeding achterwege te laten, dit om ervoor te zorgen dat uw kind de vloeistof wil drinken. Neem hiervoor een eigen (lege) fles of drinkbeker van uw kindje mee, zodat daaruit de vloeistof gedronken kan worden.
Uit de fles/beker moet liggend gedronken kunnen worden. Neem ook voeding mee, om uw kindje eventueel rustig te kunnen houden als het geen bariumpap meer hoeft te drinken, maar het onderzoek nog niet klaar is.


Kleding

Het is voor u en ons gemakkelijk dat u eenvoudige kleding draagt. Het te onderzoeken deel van het lichaam dient tijdens het onderzoek ontbloot te zijn.
Laat sieraden zoveel mogelijk thuis.
Hoe gaat het onderzoek
Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie heeft gemeld, wordt u door een van onze radiodiagnostisch laboranten opgehaald. U mag zich eerst in een kleedkamer uitkleden (onderbroek/slip en sokken mag u aanhouden). Vervolgens komt u voor het röntgentoestel te staan (Kinderen tot 2 jaar liggend). Om de slokdarm en/of maag zichtbaar te krijgen op de foto’s moet u bariumpap (contrastvloeistof) drinken.
Tijdens het onderzoek komt u in verschillende houdingen te staan en/of te liggen en worden er verscheidene foto’s gemaakt.

Na het onderzoek

Het contrastmiddel kan uw ontlasting wit of grijs van kleur maken. Dit is niet erg en verdwijnt na een paar dagen. Ook kunt u door de contrastvloeistof eventueel moeilijker naar het toilet. Veel water drinken helpt dan.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering, dat daar geen schadelijk effect van is te verwachten. Ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.
De bariumpap kan tijdelijk een trage stoelgang veroorzaken. Verder zijn er van de bariumpap geen bijwerkingen bekend.

Uitslag

Na het onderzoek zal de arts de foto’s bekijken en beoordelen. De uitkomst daarvan krijgt u later te horen van de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt met u welke gevolgen de uitslagen van het onderzoek voor u hebben.

Opmerkingen

Neem eventueel iets te eten mee van huis voor na het onderzoek.
Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het röntgenonderzoek geen doorgang vinden!


Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie, T 0187 60 74 99.
Vragen
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie,
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: S04
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien