Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Slaaponderzoek /PSG

Slaaponderzoek /PSG

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voorgesteld om een slaaponderzoek (polysomnografie)te laten doen. Hier vindt u informatie over dit onderzoek. De afdeling Klinische Neurofysiologie bereid het slaaponderzoek voor. Via deze weg leest u hoe dit onderzoek precies verloopt.


Wat is een slaap-onderzoek?

Dit is een onderzoek waarbij uw hersenactiviteit en verschillende lichaamsfuncties worden gemeten terwijl u slaapt. Tijdens een polysomnografie worden de volgende functies gemeten:
  • EEG: elektrische activiteit van de hersenen;
  • ECG: elektrische activiteit van het hart;
  • borst-buik ademhaling;
  • mond-neus ademhaling;
  • saturatiemeting: bepaling van het zuurstofgehalte in het bloed.
  • EMG: elektrische activiteit van de spieren

Voorbereiding op het onderzoek

Wilt u het volgende meenemen naar het ziekenhuis:
  • kleding, bij voorkeur een oud T-shirt met korte mouwen, geen synthetisch materiaal;
  • voor dames: draag een makkelijk zittende BH die ‘s nachts aan kan blijven of geen BH.

Haren wassen en geen bodylotion aanbrengen

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat u de avond voor het onderzoek uw haren wast. Schoon haar bevordert de geleiding. U mag beslist geen haarcrème of andere haarverzorgingsproducten gebruiken.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt.

Overig

  • U kunt geen kauwgom nuttigen i.v.m. storingen in het EEG-signaal.
  • U kunt zich niet douchen, want de elektroden en de recorder mogen niet nat worden.
  • Voor een goed onderzoeksresultaat verzoeken wij u de morgen van het onderzoek niet te laat op te staan, bij voorkeur voor 8.00 uur, en daarna niet meer te slapen tot aan het onderzoek.
  • Gebruikt u een CPAP? Deze graag in zijn geheel meenemen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling. De laborant plakt met gips elektroden op uw hoofd, hals, gezicht en benen. Voor een goed contact met de huid wordt een geleidende pasta onder deze elektroden aangebracht. Voor het registreren van de hartslag worden twee stickers op uw borst geplakt. Om de ademhaling te kunnen meten krijgt u een elastieken band om uw borst en buik.

Dan krijgt u een opnamekastje, dat u met tasje over uw schouder draagt (over uw shirt heen). Het opnamekastje is verbonden met alle elektroden en slaat alle gegevens van de hele nacht op. Verder brengt de laborant een meetapparaatje aan onder uw neus (voor het meten van de ademhaling) en een pleister om uw vinger (voor zuurstofmeting van het bloed).

U krijgt van ons een formulier mee dat deel uitmaakt van het onderzoek. Voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat u dit formulier nauwkeurig invult of laat invullen op welk tijdstip u bent gaan slapen en bent opgestaan. De recorder beperkt u nauwelijks in uw bewegingsvrijheid. De apparatuur die u voor dit onderzoek van ons meekrijgt is nogal kostbaar. Wij hopen daarom dat u hiermee voorzichtig zult omgaan.

Na het onderzoek

De volgende morgen komt u op de afgesproken tijd weer terug op de afdeling Klinische Neurofysiologie om de elektroden te verwijderen. Het verwijderen van de elektroden duurt ongeveer een half uur. Het gips wordt zo goed mogelijk verwijderd. Eventueel achtergebleven restjes kunt u thuis uit het haar wassen, het lost goed op in warm water.

Complicaties

Van dit onderzoek zijn geen complicaties of nadelige gevolgen bekend

Uitslag

De neuroloog beoordeelt het onderzoek. Tijdens het eerstvolgende polikliniek bezoek stelt uw arts u op de hoogte van de resultaten. Daarnaast bespreekt uw arts het eventuele vervolgtraject met u.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S02
Laatst bijgewerkt op: 23-02-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien