Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Sigmoïdscopie

Sigmoïdscopie

Onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een darmonderzoek, een sigmoïdscopie. Hier geven wij u informatie over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.


Wat is een sigmoïdscopie?

Een sigmoïdscopie is een controle van het laatste gedeelte van de dikke darm. Met een flexibele scoop, die een camera bevat, kan de arts via een beeldscherm de binnenzijde van de darm inspecteren. Een scoop is een bestuurbaar, buigzaam instrument. Via de anus wordt de scoop voorzichtig door het sigmoïd opgeschoven. Het sigmoïd is de laatste 50 cm van de dikke darm. Tijdens de sigmoïdscopie is het ook mogelijk om kleine ingrepen uit te voeren, zoals het verwijderen van een poliep.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten, op te sporen.

Voorbereiding


Medicijnen

Zwanger

Als u zwanger bent, kan het onderzoek alleen plaatsvinden in overleg met de internist of Maag- Darm- Leverarts. Meld dit tijdig aan uw behandelend arts.

Stoma

Als u een stoma van de darm heeft kan het zijn dat u zich anders moet voorbereiden dan hieronder beschreven, dit bespreekt de behandeld arts met u.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u bij voorkeur een t-shirt met korte mouwen te dragen. U krijgt namelijk soms een infuusnaaldje in uw elleboogplooi.

Voorbereiding

U kan op 2 verschillende manieren voorbereid worden. De arts die het onderzoek aanvraagt bepaald welke voorbereiding u nodig heeft.

  1. U krijgt een uitnodiging om u een aantal uur voorafgaand aan het onderzoek te melden bij de verpleegafdeling waar u een hoog opgaand klysma (HOK) zult krijgen. Deze klysma zorgt ervoor dat het laatste deel van de dikke darm gereinigd wordt. Als dit gedaan is, zal de verpleegkundige van de verpleegafdeling u naar de endoscopieafdeling brengen. U hoeft niet nuchter te zijn en mag uw eigen medicatie, tenzij anders afgesproken, gewoon innemen.
  2. U krijgt een recept voor een laxeermiddel met informatieboekje thuisgestuurd om de gehele dikke darm te reinigen. U haalt dit recept op bij uw eigen apotheek en volgt de instructies die in de bijgeleverde informatie staan. U kunt na aanmelding gewoon plaatsnemen in de wachtkamer van de interne poli. U moet nuchter komen als u deze voorbereiding heeft gevolgd.

De dag van het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Het onderzoek

De endoscopieverpleegkundige roept u binnen en begeleidt u tijdens het onderzoek. U gaat op uw linkerzijde op de behandeltafel liggen. Via de anus wordt de endoscoop geleidelijk in de dikke darm opgeschoven. Om een goed overzicht te krijgen en de darm te ontplooien is het nodig dat er lucht wordt ingeblazen. Het inblazen van lucht kan een onaangenaam gevoel geven en er ontstaan soms krampen. Dit duurt niet lang en zwakt ook weer af. Geneert u zich niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnappen, want dit geeft vaak opluchting.
Wanneer de endoscoop het laatste deel van de dikke darm bereikt dat bekeken moet worden, wordt deze langzaam teruggetrokken waarbij de arts het slijmvlies nauwkeurig bekijkt. Zo nodig kunnen er biopten worden genomen of poliepen worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De arts die het onderzoek uitvoert bespreekt na afloop de bevindingen met u. De uitslag van eventueel weefselonderzoek duurt ongeveer 10-14 dagen. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (huisarts of medisch specialist) bespreekt de uitslag en eventuele behandeling met u.

Na het onderzoek

Een sigmoïdscopie is over het algemeen een onderzoek waar weinig risico aan verbonden is. Als er stukjes slijmvlies zijn weggenomen voor nader onderzoek kunt u wat bloedverlies bij de ontlasting hebben. Dat is normaal en stopt vanzelf.

Complicaties

Ernstige complicaties zijn zeldzaam bij dit onderzoek. Als er een poliep of wat weefsel uit de darm is weggenomen kan er in uitzonderlijke gevallen een nabloeding optreden. Een dergelijke nabloeding stopt meestal vanzelf. Als u enkele uren na het onderzoek toenemende buikpijn, bloedverlies of koorts krijgt, adviseren wij u met de afdeling endoscopie te overleggen.

Een zeer zeldzame complicatie is een darmperforatie. Dit betekent dat er een gaatje in de darmwand is ontstaan. Dit kan een ziekenhuisopname en vaak een spoedoperatie tot gevolg hebben.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: S01
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien