Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Behandeling met rivastigminepleisters

Behandeling met rivastigminepleisters

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De neuroloog heeft bij u een vorm van dementie vastgesteld. Voor deze hersenziekte kan de arts u medicatie voorschrijven. In uw geval betreft het rivastigmine pleister (Exelon®). Dit bevat informatie over de behandeling met rivastigmine pleisters.


Waarvoor wordt dit middel gebruikt?

Dit medicijn wordt vaak gegeven bij de ziekte van Alzheimer. Het kan ook bij andere vormen van dementie gegeven worden, zoals Lewy body dementie of Parkinsondementie.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij de ziekte van Alzheimer functioneren cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer. Kenmerkend is een geleidelijke achteruitgang in het denkvermogen en geheugenstoornissen. De symptomen zijn toenemend geheugenverlies, verwardheid en gedragsveranderingen. Hierdoor wordt het uitvoeren van dagelijkse bezigheden steeds moeilijker.

Onze hersenen hebben een sturende taak, waarbij het nodig is dat al onze hersencellen met elkaar in contact staan. Om dit contact te hebben, zijn bepaalde boodschapperstoffen nodig (neurotransmitters). Als er een tekort of een teveel aan deze boodschapperstoffen zijn, ontstaan problemen met de cognitieve functies. Dit zijn functies om te kunnen denken, begrijpen, lezen, herinneren en onthouden.

Eén van deze boodschapperstoffen is acetylcholine. Vermoed wordt dat de symptomen bij de ziekte van Alzheimer onder andere een gevolg zijn van een tekort aan acetylcholine. Acetylcholine is verantwoordelijk voor de communicatie tussen hersencellen.

Momenteel is de ziekte van Alzheimer niet te genezen of stop te zetten. Rivastigmine verhoogt de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen en zou op deze manier de symptomen van de ziekte kunnen verbeteren. Hierdoor zou de achteruitgang vertraagd kunnen worden en mogelijk iets verbeteren. Ook is het mogelijk dat uw zelfredzaamheid langer behouden blijft. Bovendien kan behandeling met medicijnen vervelende symptomen, zoals een eventuele depressie en/of angst, verminderen.

Mogelijke bijwerkingen

  • Huiduitslag, jeuk, irritatie en zwelling van de huid op de plaats waar de pleister is aangebracht
  • Maag- of darmklachten, zoals braken (overgeven), buikpijn, misselijkheid of diarree.
  • Verminderde eetlust.
  • Gewichtsverlies.
  • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of stoel. Deze bijwerking gaat over het algemeen over als uw lichaam aan het medicijn gewend is.
  • Slaperigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen gaan over het algemeen over als uw lichaam aan het medicijn gewend is.
  • Urineweginfectie (buikpijn, pijn bij het plassen of vaak moeten plassen).
  • Zelden psyschische klachten, zoals verwardheid, angst en prikkelbaarheid.
Bijwerkingen treden met name op bij het starten van de medicatie en wanneer de dosis verhoogd wordt. Over het algemeen zijn de bijwerkingen na 3 dagen over.

Start en controle medicatie

De pleister is beschikbaar in 3 varianten: rivastigmine pleister 4,6mg, 9,5mg en 13,3mg. De dosering van de medicatie wordt aan de hand van een opbouwschema aan u voorgeschreven.
  • Week 1 t/m 4: rivastigmine pleister 4,6mg.
  • Vanaf week 4: rivastigmine pleiser 9,5mg.
In uitzonderlijke gevallen wordt soms gekozen om verder te doseren tot rivastigmine pleister 13,3mg.

Medicatie gestart en dan?

Na het starten van de medicatie volgt in week 3, week 7 en week 14 een telefonische afspraak bij de geheugenverpleegkundige. Afhankelijk van hoe het gaat, wordt de medicatie eventueel opgehoogd. Na 6 maanden komt u op de polikliniek bij de geheugenverpleegkundige. Het effect van de medicatie wordt geëvalueerd, een cognitieve test wordt afgenomen. Daarna komt u voor een poliklinisch consult bij uw neuroloog.

Hoe gebruikt u dit middel?

Let bij het aanbrengen en verwijderen van de pleister op het volgende:
  • De pleister 1x daags aanbrengen, na 24 uur de pleister vervangen.
  • De oude pleister verwijderen, voordat u een nieuwe pleister plakt. Eventuele plakrestjes (van de pleister) kunt u verwijderen met zoete (baby) olie.
  • De pleister mag alleen op een schone, droge, haarloze, intacte gezonde huid op de onder- of bovenrug, bovenarm of borst, op een plek waar geen nauwsluitende kleding wrijft geplakt worden.
  • Niet plakken op een rode, geïrriteerde of verwonde huid.
  • Plak een nieuwe pleister binnen 14 dagen niet op precies dezelfde plaats. Dit kan voor huidirritatie zorgen.
  • De pleister moet minimaal 30 seconden stevig aangedrukt worden met de handpalm, totdat de randen goed vastplakken.
  • Als de pleister loslaat, moet u een nieuwe aanbrengen voor de rest van de dag. Tenzij de pleister al meer dan een halve dag op de huid is aangebracht. Dan de nieuwe pleister de volgende dag vervangen.
  • De pleister kan in alledaagse situaties gebruikt worden, ook tijdens het douchen/baden en bij warm weer.
  • De pleister mag niet voor langere periodes blootgesteld worden aan externe warmtebronnen (bijv. overmatig zonlicht, sauna en zonnebank).

Plakschema

Dit plakschema is voor één maand. De getallen in het schema komen overeen met de data van een maand. Zo ziet u per dag waar u de pleister kunt plakken.
4540

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

Na het verwijderen van de pleister uw handen wassen met water en zeep.
Vermijd contact met uw ogen na aanraking van de Rivastigmine pleister.
In geval van contact met uw ogen of als uw ogen rood worden na het hanteren van de pleister, uw ogen onmiddeling met overvloedig water spoelen en uw huisarts raadplegen als de symptomen niet verdwijnen. Gebruikte pleisters dubbelvouwen (met plakkant naar binnen) en in oorsprankelijke sachet weggooien. Buiten het bereik en zicht van kinderen.

Bijwerkingen

Indien bijwerkingen van de medicatie meer dan drie dagen aanhouden en/of voor u erg vervelend zijn, contact opnemen met de geheugenverpleegkundige.
Bij braken en/of een allergische reactie direct contact opnemen.

Controle gewicht

1x per week wegen, bij meer dan 2 kg gewichtsverlies contact opnemen met de geheugenverpleegkundige.

Alcohol en voeding

Beperk het gebruik van Alcohol. Alcohol versterkt het versuffende effect van rivastgimine. U mag alles eten, hier zijn geen beperkingen voor. Drink voldoende, minimaal 1,5L per dag.

Operaties

Als u geopereerd moet worden terwijl u rivastigmine pleisters gebruikt, moet u dit aan uw arts vertellen, voordat u een verdovingsmiddel krijgt toegediend. Rivastigmine kan de effecten van sommige spierverslappers gedurden de verdoving versterken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: R12
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien