Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie
Revalidatie
Orthopedie & traumatologie

Oefenadviezen bij een ribfractuur

Oefenadviezen bij een ribfractuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft één of meerdere ribfracturen. Hier krijgt u oefenadviezen en informatie hoe u het beste hiermee om kunt gaan.


Wat zijn ribfracturen?

Bij ribfracturen zijn een of meer ribben gebroken. Meestal geneest dit vanzelf. Het is echter wel belangrijk, dat u een aantal leefregels in acht neemt en ademhalingsoefeningen doet.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut beoordeelt uw ademhalingspatroon en kan aan de hand hiervan gericht adviezen en oefeningen geven. Ook geeft de fysiotherapeut instructies hoe u met de pijn om kunt gaan en er wordt gekeken naar de beste manier om in en uit bed te komen.

Wat zijn de risico’s bij ribfracturen?

Een gebroken rib kan voor pijn zorgen waardoor u minder diep ademhaalt. Door diep te ademen en zo nodig te hoesten houden we onze longen schoon. Als doorademen pijnlijk is en u dit gaat vermijden kan zich slijm gaan ophopen in de luchtwegen wat een voedingsbodem voor infecties kan worden. Daarom is het belangrijk dat u zeer regelmatig de ademhalingsoefeningen doet. Door een klein kussentje of een opgevouwen handdoek tegen de plaats van de breuk(-en) te houden is de pijn te onderdrukken.

Maximale inademing gevolgd door uitblazen door geperste lippen

  1. Adem langzaam in door de neus.
  2. Laat de buik mee naar buiten komen.
  3. Adem zo ver mogelijk in.
  4. Houd dit ongeveer drie tellen vast. Blaas dan rustig uit door licht geperste lippen en voel de buikspieren aanspannen. Herhaal deze stappen 5 keer.

Huffen

  1. Adem diep door de neus in.
  2. Open uw mond en houd deze, tijdens de krachtige uitademing, wijd open.
  3. Adem uit door uw mond alsof u een spiegel wilt laten beslaan. Doe dit eerst voorzichtig om te voelen of de pijn dragelijk is waarbij u eventueel gebruik maakt van het kussentje. Als tijdens het huffen slijm/sputum hoorbaar/voelbaar is herhaalt u de oefening en hoest u aansluitend om het op te geven.
  4. Het slijm/sputum het liefst uitspugen in een tissue of een bakje om de kleur te kunnen beoordelen.

Triflo

Tijdens de opname krijgt u van de fysiotherapeut een triflo om de ademhaling te verdiepen. Dit is een oefenapparaat met 3 blauwe balletjes.
  1. Adem rustig uit en neem het mondstuk in de mond.
  2. Zuig aan het mondstuk tot één, twee of drie balletje(s) naar boven komen. Probeer de balletjes zo lang mogelijk bovenin te houden. Het is beter één balletje langer bovenin te houden dan heel kort alle drie de balletjes naar boven te willen halen.
  3. Herhaal dit vijf keer.

Algemene adviezen

  1. Ondersteun eventueel met een kussentje de ribben als u uit bed komt. Als u een verstelbaar bed heeft kan het prettig zijn de hoofdsteun meer naar boven te zetten.
  2. Probeer in beweging te blijven om de ademhaling te stimuleren
  3. Uit onderzoek blijkt dat herstel van longweefsel lang optreedt. Oefen daarom ook thuis nog 2 a 3 maanden dagelijks met de triflo.
  4. Als u veel gekleurd sputum op gaat brengen of koorts krijgt, neem dan contact op met de huisarts.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: R10
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien