Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie
Chirurgie

Ziekte van De Quervain

Ziekte van De Quervain

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de klachten en de behandeling van de ziekte van De Quervain. Het is belangrijk dat u begrijpt welke mogelijkheden en risico’s er bestaan. Wij adviseren u daarom deze informatie zorgvuldig door te lezen zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Daarnaast kan voor u persoonlijk de situatie anders zijn dan hier beschreven. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen op deze algemene informatie altijd door uw behandeld arts aan u worden meegedeeld.


De ziekte van De Quervain

De ziekte van De Quervain is een ontsteking van twee strekpezen en/of peesschede van de duim: de extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus. Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor treedt er wrijving op in de tunnel bovenop de pols waar de pezen doorheen horen te glijden. Soms kan dit zo hevig zijn dat het kraakt bij bewegen. Dit geeft pijnklachten aan de duimkant van de pols.

Klachten

In het begin is er pijn aan de duimzijde van de pols. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm. In ernstige gevallen ontstaat er een zwelling rond het gebied van de peesschede. De pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

Diagnose en onderzoek

Op grond van het lichamelijk onderzoek en het verloop van uw klachten kan de diagnose worden bevestigd door de (plastisch) chirurg. Hiervoor kan de test van Finkelstein worden gebruikt. Bij deze test maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols naar de pinkzijde gebogen. Met de ziekte van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.

Behandeling

Het doel van de behandeling is de pijn te verminderen die ontstaat door de zwelling. Soms zal de arts de patiënt aanraden om de duim en pols rust te geven door het dragen van een afneembare spalk. Een handtherapeut kan u houding- en tiladviezen geven. Uw behandeld arts kan kiezen om deze therapie te starten in combinatie met een injectie. De injectie wordt aan de duimzijde van de pols geplaatst en bevat een sterke onstekingsremmer (Kenacort) en een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel (Lidocaïne). U moet rekening houden met een doof gevoel gedurende één tot drie uur na de injectie. Wanneer conservatieve behandelingen als een polsspalk of een injectie met ontstekingsremmers niet helpen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Operatieve ingreep

Tijdens de ingreep wordt er een snede aan de duimzijde van de pols gemaakt. De peesschede van de betreffende twee pezen wordt opgezocht en geopend. De hebben de pezen weer meer ruimte om door de peesschede heen en weer te bewegen. In sommige gevallen moet de (plastisch) chirurg ook ontstekingsweefsel (synovitis) uit de peesschede verwijderen.

Voor de operatieve ingreep

Het operatiegebied (duimzijde pols) wordt plaatselijk verdoofd door middel van een injectie. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan soms branderig aanvoelen. De verdoving werkt echter meteen waardoor de pijn zal verdwijnen. Tijdens de operatie voelt u nog wel aanraking, maar zal u geen pijn ervaren. Tijdens de operatie wordt een strakke band om de bovenarm opgeblazen om het bloed tegen te houden en het zicht van de operateur te verbeteren.

Na de operatieve ingreep

Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd. De vingers mogen in het drukverband bewegen. Dit is erg belangrijk voor het slagen van de ingreep. Bij te weinig bewegen kan er stijfheid of verkleving van het litteken ontstaan. Het is verstandig dat u de eerste twee dagen na de ingreep de arm in een mitella houdt. Na deze twee dagen verwijdert u het verband zelf en vanaf dat moment mag de wond kort nat worden. Wij adviseren om de wond de eerste twee weken na de ingreep niet te weken. Baden, saunabezoek of afwassen/schoonmaken zonder handschoenen wordt afgeraden. (Milde) pijnklachten kunnen optreden wanneer de lokale verdoving is uitgewerkt.

Herstelperiode

Beweeg de eerste dagen de duim en andere vingers direct in het verband, ook al doet dit de eerste tijd soms pijn. Wanneer u dit niet doet, kan er littekenweefsel gevormd worden tussen de pezen en de peesschede waardoor u de duim minder goed kunt bewegen. Vermijd het tillen van zware voorwerpen of herhaalde bewegingen de eerste twee tot drie weken. Het kan soms wel een paar maanden duren voordat de pijnklachten helemaal verdwijnen.

Mogelijke complicaties

Aan chirurgische procedure zijn risico’s verbonden. Bij deze ingreep is de normale kans op complicaties aanwezig en een kleine kans op een bloeduitstorting, een infectie of gestoorde wondgenezing. Tijdens de operatieve ingreep is het mogelijk dat er een gevoelszenuw van de huid wordt geraakt, omdat deze aan de kant wordt gehouden. Dit kan een tijdelijke gevoelsstoornis geven. In uitzonderlijke gevallen kan de zenuw pijn gaan doen.

Wat u verder nog moet weten

Neem contact op met de polikliniek chirurgie en plastische chirurgie als u in de eerste week na de operatie één of meerdere van de volgende verschijnselen waarneemt:

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek (plastische) chirurgie.
Poli chirurgie 0187 60 71 10 / Plastische chirurgie 0187 60 71 25.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de poli (plastische) chirurgie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag.
In de avonden en weekenden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp:
T. 0187 60 72 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: Q01
Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien