In deze folder geven wij u algemene informatie over een prostaatbiopsie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Dit onderzoek wordt bij Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis nog niet uitgevoerd, maar wij willen u hier wel graag over informeren.
Wat is een prostaatbiopsie?
Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel (biopten) uit uw prostaat worden gehaald om deze te onderzoeken op afwijkingen. Er wordt eerst anaal een echo probe ingebracht en vervolgens worden met een naald stukjes weefsel uit de prostaat weggenomen. Omdat een afwijking in de prostaat op verschillende plekken aanwezig kan zijn, worden meestal ook meerdere biopten genomen.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd om vast te kunnen stellen of er sprake is van een kwaadaardige aandoening van de prostaat (prostaatkanker). Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als u een (te) hoog PSA gehalte in het bloed heeft en/of er verdachte plekjes te zien zijn op een MRI van de prostaat.
Voorbereiding
Als u bloed verdunnende medicatie gebruikt, kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Uw behandelend arts bespreekt dit met u. Voor dit onderzoek hoeft geen antibiotica te worden ingenomen, tenzij uw arts dit anders met u heeft afgesproken. U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een speciale behandeltafel met de benen opgetrokken in de beensteunen. Vaak voelt de uroloog voor de biopsie nog eens naar de prostaat met de vinger. Vervolgens wordt het gebied tussen balzak en anus (perineum) gedesinfecteerd. Hierna wordt met een dunne naald de huid verdoofd. Ook wordt er dieper richting de prostaat nog een verdoving geplaatst, zodat het biopteren van de prostaat niet meer pijnlijk is. Wel kunt u een wat drukkend gevoel ervaren. Een prostaatbiopsie gaat altijd samen met een echo van de prostaat. De echo probe wordt via de anus ingebracht. Hierna worden met een naald enkele stukjes weefsel uit de prostaat weggehaald. Dit vindt plaats via het perineum, met als voordeel dat de kans op infectie heel erg klein is. De biopten worden later in het laboratorium onderzocht.
De uitslag
De uitslag van het weefselonderzoek ontvangt u na één tot twee weken. Hiervoor wordt een aparte afspraak met u gemaakt.
Na het onderzoek
Na afloop kunt u meestal meteen naar huis. Zorg ervoor dat u begeleid wordt naar huis. U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer.
Bijwerkingen
Na de biopsie kan er wat bloed meekomen bij de urine en de ontlasting. Dit kan enkele dagen tot een week duren. Ook kan bloed in het sperma voorkomen. Dit verdwijnt wat langzamer en kan tot wel 6 weken aanhouden. Verder raden we u aan om tot een week na het onderzoek niet te fietsen. Dit is om pijn en zwelling van het perineum te voorkomen.
Wanneer neemt u contact op?
Neem contact op met de polikliniek Urologie als u lange tijd veel bloed in uw plas ziet, als u niet kan plassen ondanks het gevoel van een volle blaas of als uw temperatuur hoger is dan 38,5 graden.
Gerelateerde informatie:
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .