Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Perforantectomie

Perforantectomie

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Een perforant is een door het bindweefselvlies doorborende ader, die een verbinding vormt tussen het oppervlakkige een het diepe aderlijk systeem. In een perforant is de stroomrichting van het bloed omgekeerd, waardoor de druk binnen de ader toeneemt en steeds zichtbaarder wordt. De verbindende ader zal hierdoor minder goed functioneren en pijnklachten kunnen veroorzaken ter plaatsen.


Wat is een perforant?

De perforant zelf veroorzaakt geen pijn, maar de plek waar deze door het bindweefselvlies (membraan) gaat, geeft uitstralende pijn rondom. Bovendien geeft het vaak bij aanraking het gevoel een blauwe plek te zijn. Wanneer deze situatie zich voordoet, zal de ader een spatader zijn. Bij langdurig minder goed functionerende aderen (veneuze insufficiëntie) kan ter hoogte van een perforant spataderen en/of huidverandering en verkleuring ontstaan. Op deze plaats kan later zelfs een open wond ontstaan (ulcus cruris venosum). Door middel van het duplex onderzoek kan een perforant in beeld worden gebracht. Tijdens dit onderzoek kan duidelijk worden aangetoond dat de perforant (de verbindende aderen) dikker /groter is dan in de gezonde situatie.

Wat is een perforantectomie?

Dit is het chirurgisch doornemen van een perforerende (doorborende) ader door het bindweefselvlies (membraan). Door middel van het duplex onderzoek is vastgesteld dat de perforant niet goed functioneert en moet worden doorgenomen. Dit zal worden gedaan op de kleine poliklinische OK, meestal in het Nieuwe Weergors te Hellevoetsluis. De chirurg zoekt met een echo de perforant op en daarna wordt uw been gedesinfecteerd. Onder lokale verdoving maakt hij een kleine incisie en neemt hij de perforant door. Wanneer de ader is gedicht, wordt de incisie gehecht met oplosbaar hechtdraad en hoeft dus niet verwijderd te worden. Op tafel wordt de meegebrachte klasse II steunkous aangedaan. In enkele gevallen wordt er een klasse I kous gebruikt. Normaliter geldt er een compressie duur van 48 uur. Tenzij er nog een aanvullende behandeling tegelijk wordt toegepast dan kan het zijn dat de compressie duur wordt verlengd naar 2 weken.

Waarom deze ingreep?

Deze ingreep wordt uitgevoerd om niet goed functionerende perforerende aderen te dichten. Zichtbare spataderen kunnen dan succesvoller worden gescleroseerd (wegspuiten van spataderen). Ook wordt deze ingreep gedaan ter voorkoming van of juist ter behandeling van een open been (ulcus cruris venosum).


Voor de ingreep

Indien u een steunkous recept heeft meegekregen na de duplex dient u deze te laten aanmeten. Zo niet, dan ligt er een verbandkous voor u klaar. Voor het eerste gebruik van de steunkous is het handig om de steunkousen een aantal keren te dragen zodat de kous wat soepeler is. Desnoods een aantal keren de kous over een 2 liter fles heen schuiven en even laten staan zodat deze wat wijder wordt. Het advies is om 1 uur voor de ingreep 2 tabletten paracetamol 500 mg nemen om eventuele pijnklachten bij het aanprikken en verdoven te voorkomen. De steunkous dient u wanneer u deze heeft mee te nemen naar het ziekenhuis voor de ingreep.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Bij een perforantectomie is er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Ter plaatsen van de ingreep kunnen bloeduitstortingen en een donkere verkleuring van de huid worden waargenomen. Soms kan er een verharding onder de huid worden gevoeld en deze kan soms pijnlijk zijn. Deze zullen na ongeveer 3 maanden afnemen/verdwijnen.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: P52
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien