Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie

PEP-masker

PEP-masker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier vindt u meer informatie over het PEP-masker en het gebruik hiervan.


Wat is een PEP-masker?

De afkorting PEP staat voor positive expiratory pressure. De bedoeling is dus dat u tegen een weerstand uit ademt en er druk wordt opgebouwd in de longen. Het masker bestaat uit een ademmasker, een driewegstuk en verschillende gekleurde weerstandstukjes.

Hoe moet het PEP-masker gebruikt worden?

Zet het driewegstuk op de voorzijde van het masker met de opzetstukken IN/OUT naar beneden gericht.
Bij ‘OUT’ kun je verschillende weerstandstukjes plaatsen, afhankelijk van de hoeveelheid weerstand die u op dat moment aan kunt. Dit wordt bepaald door uw fysiotherapeut. Hoe groter het gat, hoe minder weerstand u heeft tijdens het uitademen.

Probeer het peppen uit te voeren in een zittende positie met de elle bogen steunend op de tafel. Het ademmasker wordt over de neus en de mond geplaatst. Let hierbij op dat de smallere punt naar boven is gericht en over de neus wordt geplaatst. Zorg ervoor dat het masker volledig aansluit op het gezicht, zodat er geen lucht kan ontsnappen. De ademhaling gaat via de opening (op het masker genaamd ‘IN’) onbelemmerd het masker in. Het uitademen gaat tegen weerstand, via de kleine opening (op het masker genaamd ‘OUT’).

Haal 15 keer via het PEP-masker adem en zorg er na elke ademhaling voor dat u zo lang mogelijk uitademt. U zult merken dat richting de 15e keer, de ademhaling zwaarder gaat. Indien u het peppen niet 15 keer kunt volhouden, probeert u een groter weerstandstukje. Wanneer de 15 keer erg makkelijk gaan, kunt u een smallere weerstand gebruiken. Nadat u 15 keer via het PEP-masker in- en uit geademd heeft, probeert u 5 keer te huffen. Hierbij ademt u door de neus in en ademt u met de mond wijdt open uit (alsof u een spiegel beslaat met uw adem). Deze totale sessie herhaalt u 3 keer achter elkaar. Voer dit meerdere keren per dag uit voor een beter resultaat.

Wat gebeurt er tijdens het peppen?

Tijdens de uitademing tegen weerstand wordt er een druk opgebouwd in de longen, waardoor men minder lucht uit kan ademen. Er blijft meer lucht achter in de longen en dit kan achter het slijm komen. Het slijm kan bij een krachtige uitademing verplaatst en opgehoest worden.

Hoe wordt het PEP-masker gereinigd?

  • Haal na elk gebruik het driewegstuk en de weerstand van het masker los. De onderdelen bewaart u in het bijgeleverde tasje. Laat het tasje na gebruik open om de condens te laten verdampen.
  • Eén keer per week reinigt u de verschillende onderdelen in een sopje met afwasmiddel. Daarna goed afspoelen en laten drogen.
  • Wanneer er een antibioticakuur is gestart, reinigt u het masker met 70% alcohol. Het driewegstuk en de weerstand kunt u ongeveer 10 minuten in een bakje met alcohol leggen. Het masker neemt u af met een doekje gedrenkt in alcohol. Daarna goed laten drogen.
  • Wanneer het masker zichtbaar is verontreinigd is, kunt u deze schoonmaken met 70% alcohol, zoals hierboven beschreven.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P44
Laatst bijgewerkt op: 14-11-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien