Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Coloncare

Gebruiksinstructies psyliumzaad

Gebruiksinstructies psyliumzaad

(metamucil, psyliumvezels of volcolon)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Op advies van uw behandelend arts of continentieverpleegkundige gaat u beginnen met psyliumzaad (metamucil, psyliumvezels of volcolon), medicatie om de ontlasting te optimaliseren. Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter door. Deze instructie is een aanvulling hierop.


U kunt dit middel voor twee doeleinden gebruiken;
  1. Om te harde ontlasting soepeler te maken. (Bristol type 1 of 2). De vezels laten de ontlasting meer water opnemen. De ontlasting wordt zachter en zwelt wat op. Dit stimuleert de stoelgang.
  2. Of om te dunne ontlasting vaster te maken. (Bristol type 5,6 of 7). De vezels zorgen voor meer volume in de ontlasting en binden het vocht, waardoor de ontlasting vaster wordt.

Bristol stoelgangschaal

De Bristol schaal geeft aan welke vorm de ontlasting heeft en welke score daar bij hoort. De ideale score op de Bristol schaal voor ontlasting is tussen 3 en 4.

150

Het gewenste effect van dit middel is te bereiken middels een andere wijze van inname:
  1. Om te harde ontlasting soepeler te maken neemt u de benodigde hoeveelheid in met een glas koud water. Goed roeren en onmiddellijk opdrinken. Na iedere dosis een extra glas water drinken. Niet innemen vlak voor het slapengaan.
  2. Om te dunne ontlasting vaster te maken neemt u de benodigde hoeveelheid in met een schaaltje yoghurt of vla.. Goed roeren en onmiddellijk innemen direct na de maaltijd. Het middel dikt in zodat er een gelachtige substantie ontstaat.

Contact

De casemanagers coloncare zijn bereikbaar tijdens het telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 09.30 uur.
T 0187 89 15 11
E colonpoli@vanweelbethesda.nl

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.
T 0187 60 71 00

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P39
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien