Nazorg PEG-sonde en PEG –J-sonde
In de eerste week wordt er een verbinding tussen de maag en de buikwand gevormd. Om dit proces goed te laten verlopen, wordt na plaatsing de huidplaat strak tegen de buikwand aan getrokken.
Dag van het plaatsen:
U blijft 2 uur na het plaatsen van de PEG-sonde opgenomen. Na deze 2 uur komt de internist of MDL-arts controleren of de PEG-sonde in gebruik genomen kan worden.
Thuisverzorging van uw PEG-sonde
Belangrijke algemene informatie
- Voor het verzorgen van uw PEG-sonde; was uw handen uitgebreid voordat u de PEG-sonde gaat verzorgen!
- U mag niet aan het witte fixatieplaatje zitten! Deze moet strak tegen de buikwand aan blijven zitten.
Week 1
- U mag niet in bad gaan of zwemmen; douchen mag wel.
- Noteer waar het uitwendige witte fixatieplaatje zich bevindt ten opzichte van de streepjes/cijfers op de sonde. Als er een verschuiving plaats heeft gevonden, dan graag contact opnemen met de scopie afdeling.
- Gebruik alleen (kraan)water op de insteekopening schoon te houden. En droog alles goed na (met schone handdoek of gaasjes).
- Probeer zo min mogelijk aan de sonde te zitten. Elke verschuiving kan ervoor zorgen dat er irritatie ontstaat en het wondje tussen de maag en buikwand niet mooi geneest.
- Bij gebruik van sondevoeding moet de sonde minstens 4 x per dag doorgespoeld worden met minstens 20 ml lauw water. U kunt hiervoor het volgende schema aanhouden:
o Direct bij het opstaan
o Voor en na het aan/afsluiten van de sondevoeding
o Evt. voor en na medicatie toediening via de sonde
o Voor het slapen gaan
Afstand witte fixatieplaat t.o.v. de sonde = |
Week 2
Zet vanaf dag 8 het witte fixatieschijfje op de buik +/- 2 mm losser. Er moet een euromunt aan ruimte ontstaan tussen het fixatieschijfje en de buikwand. U kunt er evt. een splitgaasje tussen doen bij lekkage (dit hoeft niet standaard).
- Verzorg de sonde en de insteekopening dagelijks met (kraan)water en droog goed na.
- Bij gebruik van sondevoeding de sonde minstens 4 x per dag doorspoelen volgens het schema van week 1.
N.B. als de voeding op continue staat, spoel dan ook minstens 4 x per dag de sonde met lauw kraanwater door. Als de PEG-sonde tijdelijk niet gebruikt wordt, dient u deze ook door te blijven spoelen. In dat geval minstens 1 x per dag ruim doorspoelen, om te voorkomen dat de sonde dicht gaat zitten.
Afstand witte fixatieplaat t.o.v. de sonde = |
Week 3
Voor een PEG zonder verlenging: - Zet op de 14e dag de het witte fixatieschijfje 3 cm los van de huid af. Duw nu de sonde 3 cm naar binnen (dit heet dompelen) en draai deze 1 keer helemaal (360 graden) rond. Draai hem daarna weer helemaal terug en dompel hem nog 2 keer, door hem 3 cm naar binnen en weer naar buiten te trekken. Zet daarna het witte fixatieplaatje weer op 2 mm van de buikwand vast. Dit zorgt ervoor dat het plaatje aan de binnenkant van de maag niet vast gaat groeien aan de maagwand.
- Dompel de sonde vanaf dag 14 elke dag volgens bovenstaande instructies en reinig de sonde en insteekopening elke dag.
- Blijf de sonde ook minstens 4 x per dag doorspoelen volgens eerder beschreven schema.
- Dit is dus vanaf week 3 een dagelijks ritueel wat u moet doen om de PEG-sonde optimaal te houden.
LET OP! Belangrijk! Voor een PEG-sonde met verlenging geldt de volgende uitzondering:- Een PEG-J die verlengd is in de dunne darm, moet wel gedompeld worden, maar mag niet rond gedraaid worden! U krijgt hier een duidelijk instructie voor mee.
Afstand witte fixatieplaat t.o.v. de sonde = |
Tips:
- Gebruik geen zeep bij het schoonmaken van de sonde onderdelen.
- Als er nog vocht uit de insteekopening komt kunt u een splitgaasje tussen de huidplaat en de buikwand plaatsen.
- Was uw handen uitgebreid, voordat u de PEG-sonde gaat verzorgen.
- Zorg dat u nagels schoon en kort geknipt zijn.
- Droog de PEG-sonde met gaasjes of een schone handdoek (gebruik geen föhn).
- Het wondje geneest het beste zonder zalfjes en afplakmateriaal.
- Laat de witte clip van de PEG-sonde altijd openstaan, dit voorkomt een breuk in de sondedraad. Sluit alleen de dopjes goed. De clip kan je gebruiken en dus dichtdoen bij het aan en af sluiten van sondevoeding. Zet daarna de witte clip weer open.
- Maak minstens 2 x per week de binnenkant van de dopjes schoon met wattenstaafjes. Dit voorkomt aangekoekte sondevoeding in de aansluitingen.
Probleemoplossingen:
Voedingsproblemen m.b.t. sondevoeding
- Heeft u last van buikpijn, misselijkheid, zuurbranden, diarree of juist een moeilijke stoelgang; overleg dit met uw diëtiste of MDL-arts.
- Zorg voor het aansluiten dat de sondevoeding op kamertemperatuur is.
- Pas in overleg met de diëtiste de snelheid van de sondevoeding aan.
- Pas evt. uw houding aan. Ga rechtop zitten bij de voeding. Zorg bij een liggende houding dat uw hoofdeinde hoger ligt dan het voeteneinde.
Huidproblemen
Rond de insteekopening van de PEG kunnen roodheid, pusvorming, irritatie, drukplekken en zwelling optreden. Soms wordt er ook wild vlees gevormd. In alle gevallen is het handig om contact op te nemen met de endoscopieafdeling of MDL-arts.
Verstopping
Om verstoppingen op te heffen kunt u:
- Een spuitje met lauw water aansluiten op de sonde en de stamper van het spuitje naar voor en achter te bewegen; dus duwen en trekken aan de stamper. U kunt hier best een klein beetje kracht bij zetten.
- Probeer zo min mogelijk vezelrijke producten door de sonde te gebruiken. Of spoel bij vezelrijke sondevoeding de sonde vaker na.
Lekkage naast de insteekopening
Waarschijnlijk zit de witte fixatieplaat te los ten opzichte van de buikwand. Trek deze weer aan tot 2 mm van de huid. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling of de MDL-arts.
Let op: bij gewichtstoename of -afname dient u het witte fixatieplaatje altijd op 2 mm van de buikwand blijven houden. Noteer de nieuwe afstand.
Beschadiging of loslaten van de aansluitstukjes
Op de endoscopiekamer zijn de meeste soorten aansluitstukjes voorradig. Staak de sondevoeding en neem contact op met de endoscopieafdeling.
De PEG-sonde is eruit gegaan
Dit is bijna onmogelijk, maar mocht dit zo zijn dan neemt u direct contact op met de endoscopieafdeling via onderstaande contactgegevens. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9.00-12.00 uur. Kan uw vraag niet wachten tot de volgende morgen, wordt uw spoedvraag doorverbonden:
T 0187 60 71 38.
Bij spoed buiten kantooruren:
Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, met de Spoedeisende Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.