Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Urologie

Open prostatectomie

Open prostatectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over de operatie open prostatectomie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Inleiding

Sommige mannen krijgen op latere leeftijd klachten die samenhangen met het groter worden van de prostaat en die aanleiding geven tot een prostaatoperatie.
Bij u is een vergrote prostaat geconstateerd als oorzaak van uw plasklachten. Omdat medicatie onvoldoende helpt, is een operatie aan u voorgesteld.
De uroloog heeft met u besproken om een ingreep aan de prostaat te verrichten. Een open operatie aan de prostaat (retropubische prostatectomie) bestaat uit de verwijdering van een goedaardige zwelling van de prostaat. Dit gebeurt via een ingreep in de onderbuik.
De prostaat is dusdanig gegroeid dat een verwijdering via de plasbuis (de Transurethrale resectie: TUR) niet meer mogelijk is.
Tijdens de operatie wordt het weggenomen prostaatweefsel altijd opgestuurd voor microscopisch onderzoek. Bij de poliklinische nacontrole krijgt u van de uroloog de uitslag van dit weefselonderzoek.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de ingreep doorloopt u een preoperatief screeningstraject. U krijgt een gesprek met de anesthesioloog en zo nodig met de ziekenhuisapotheker of andere specialist. Indien u bloedverdunners gebruikt, meldt dat dan aan de anesthesioloog en uw behandelend arts.


De operatie

Omdat de urine na de operatie meestal bloederig is en stolsels bevat, wordt er ook een katheter in de blaas gebracht om de blaas te spoelen. De katheter blijft door een ballonnetje aan het uiteinde, in de blaas op zijn plaats. Dit ballonnetje drukt ook het wondgebied in de prostaat dicht.
Soms wordt naast de blaaskatheter ook nog een tweede katheter in de blaas gebracht, de zogenaamde suprapubische blaaskatheter. Een suprapubische katheter is een katheter die via een kleine incisie (sneetje) via de buikwand, net boven het schaambeen, in de blaas wordt gebracht. Deze katheter wordt geplaatst als we niet zeker weten of iemand na de operatie meteen gaat plassen. Het voordeel van deze suprapubische blaaskatheter is dat wanneer de gewone katheter verwijderd is, u kunt gaan (leren) plassen. Mocht het plassen onverhoopt niet meteen lukken kan de suprapubische katheter gebruikt worden om de blaas te legen.

Na de ingreep

Om de blaas van bloedstolsels te ontdoen heeft u na de operatie een spoelkatheter in de blaas. Via deze katheter wordt de blaas continu gespoeld. De meeste patiënten die deze operatie ondergaan ervaren weinig pijn. U kunt wel last hebben van blaaskrampen. Dit kan komen door de ingreep zelf of bijvoorbeeld doordat de katheter niet goed afloopt door een stolsel. Bij blaaskrampen kan er medicatie gegeven worden om de aandrang te verminderen. Zodra de spoelvloeistof helder is wordt het spoelsysteem verwijderd. De katheter blijft vijf tot zeven dagen zitten. Soms is het mogelijk dat u met katheter naar huis gaat. U komt dan terug om deze weer te verwijderen en te kijken of het plassen goed lukt.

Na het verwijderen van de katheter kan het plassen gevoelig zijn en moet u ook wat vaker plassen. Ook kan er nog wat bloed en kleine weefseldeeltjes met de plas meekomen. Dit kan, met ‘heldere’ tussenpozen, ook in weken na de operatie nog voorkomen. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is goed om in dit geval extra te drinken.

Na het verwijderen van de katheter kunt u last hebben van druppelincontinentie. U krijgt op de afdeling een startpakket met absorberende verbanden in verband met dit urineverlies. Zo nodig kan de incontinentieverpleegkundige ingeschakeld worden. Dit urineverlies is over het algemeen tijdelijk.

Mogelijke complicaties

In het algemeen verloopt de operatie zonder problemen. Toch kan het zijn dat complicaties voorkomen.
De operatie aan de prostaat heeft nauwelijks invloed op uw seksleven. Wel zult u merken dat vrij kort na de operatie de erecties tijdelijk pijnlijk kunnen zijn. Daarnaast komt er bij het klaarkomen geen vocht door de penis meer naar buiten (retrograde ejaculatie).

Leefregels

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek Urologie bij wond problemen, als u meer dan 38.5 graden koorts heeft of als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: P34
Laatst bijgewerkt op: 18-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien