U bent opgenomen op de Observatie Unit in verband met pijn op de borst. IHier vindt u informatie over wat u te wachten staat.
Waarom opname op de Observatie Unit?
Om een diagnose te kunnen stellen gaan wij tijdens de opname uw klachten en hartritme observeren, zodat we kunnen onderzoeken of de klachten van het hart afkomstig zijn. Doel is om snel inzicht te krijgen in de oorzaak van de klachten. Op die manier kunnen we direct een juiste behandeling starten.
Wat is pijn op de borst?
Pijn op de borst wordt ook wel angina pectoris (hartkramp) genoemd. De pijn die u krijgt kan ontstaan als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart. Pijn op de borst hoeft geen angina pectoris te zijn. Het kan ook andere oorzaken hebben.
Wat kunt u tijdens de opname verwachten?
Tijdens de opname ligt u aan een hartbewakingsmonitor en wordt een aantal onderzoeken gedaan zoals bloedonderzoek, een ECG (Electrocardiogram) en afhankelijk van uw conditie een inspanningstest (fietsproef).
Bloedonderzoek
De verpleegkundige neemt bloed af om de troponine in het bloed te bepalen. Dit is een stofje dat vrij komt als het hart zuurstof gebrek heeft en het zegt iets over het tijdstip en de ernst van het eventuele hartinfarct. Meestal komt dit stofje na een aantal uren pas vrij.
De verpleegkundige neemt afhankelijk van uw klachten een aantal keer bloed af. Het kan dus voorkomen dat de troponine bij de eerste bloedafname nog niet verhoogd is, maar later wel. Echocardiagram (ECG)
Een ECG maakt met behulp van elektroden een hartfilmpje om de elektrische activiteit van uw hart vast te stellen. Aan de grafiek van de hartslag kunnen specialisten veel zien. Het onderzoek duurt gemiddeld vijf minuten. De verpleegkundige neemt het ECG af tijdens de ochtendronde (tussen 6.00-7.00 uur) en herhaalt het ECG meestal tegelijk als zij bloed afneemt. Het is belangrijk dat u aangeeft wanneer u klachten ervaart, dan registreert de verpleegkundige dit op het ECG en/of neemt andere maatregelen in overleg met de arts.
Hartbewakingsmonitor
U blijft tijdens de opname aan de hartbewakingsmonitor. Met een monitor wordt het hartritme voortdurend bewaakt. In overleg met de verpleegkundige kunt u met de monitor uit bed om bijvoorbeeld naar het toilet te lopen.
Inspanningstest (fietsproef)
Afhankelijk van de bloeduitslagen, ECG en uw conditie kan het zijn dat u een fietsproef krijgt op de poli cardiologie. Het kan ook zijn dat de fietsproef poliklinisch plaats vindt, als u niet meer bent opgenomen. Een fietsproef is een test waarbij tijdens inspanning hartfilmpjes (ECG) worden gemaakt. Het onderzoek geeft de cardioloog een beeld van hoe uw hart op een bepaalde inspanning reageert. Na de fietsproef bepaald de cardioloog het verdere beleid.
Meer informatie leest u in '
Fietsproef’. Deze kunt u aan de verpleegkundige vragen.
Wanneer u 24 uur opgenomen bent voor hartritmebewaking, komt de cardioloog tijdens de ochtend visite bij u langs. Hij bespreekt met u het behandelplan en bepaalt wanneer u naar huis mag.
Voor uitgebreide informatie over pijn op de borst adviseren wij u de informatie van de Hartstichting te lezen ‘Angina pectoris, pijn op de borst’. Deze kunt u aan de verpleegkundige vragen.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.