Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Een poortkatheter

Een poortkatheter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten een poortkatheter (port-a-cath®) te plaatsen. Hier vindt u informatie over de poortkatheter.


Wat is een poortkatheter?

Een poortkatheter is een klein reservoir dat net onder de huid wordt geplaatst en is verbonden met een katheter (dunne flexibele slang), afbeelding 1. De katheter zit in een grote ader waar veel bloed doorheen stroomt. Via een poortkatheter is het mogelijk om medicijnen en vloeistoffen toe te dienen of bloed af te nemen. Hierdoor worden de medicijnen snel verdund en kunnen ze het bloedvat niet zo erg beschadigen. Een poortkatheter voorkomt dat u regelmatig in de arm geprikt moet worden voor een bloedafname of voor het plaatsen van een infuus.
De poortkatheter is moeilijk te zien. Het ziet eruit als een klein onderhuids bobbeltje. Een poortkatheter kan maanden blijven zitten.

Poortkatheter Reservoir

50

Poortkatheter Naald

50

Voorbereiding op de operatie


Het plaatsen van een poortkatheter

De chirurg brengt de poortkatheter met een kleine operatie in. Voor de ingreep krijgt u een lichte narcose. U ligt op een behandeltafel. Eerst desinfecteert de chirurg de huid rond de plaats van de operatie. De chirurg brengt het slangetje in een ader in en plaatst de poortkatheter onder de huid op de borstspier. De chirurg laat na de ingreep een röntgenfoto maken. Hierop is zichtbaar of de poortkatheter op de juiste plek zit. Daarna prikt de verpleegkundige het reservoir aan. De ingreep duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze kleine operatie complicaties mogelijk zoals trombose, nabloeding of infectie. Bij een poortkatheter blijft ook na langere tijd een kleine kans op trombose of infectie bestaan.
Tijdens het aanprikken van het bloedvat bestaat een kleine kans op het aanprikken van de bovenkant van de long, waarbij een zogenaamde klaplong ontstaat. Ter controle wordt een röntgenfoto gemaakt.

Het gebruik van de poortkatheter

De arts of verpleegkundige dient medicijnen of vloeistoffen toe via een speciale poortkatheter naald. Deze naald bevestigen zij aan een injectiespuit, infuussysteem of pomp. De naald wordt door de huid en door het siliconen membraan geprikt tot op de bodem van het reservoir. Dit voelt als een gewone prik, maar is meestal minder pijnlijk dan een prik in een bloedvat van uw arm of been. De medicijnen of vloeistoffen gaan via de naald in het reservoir door de katheter en komen direct in de bloedcirculatie. Wanneer alle medicijnen of vloeistoffen zijn toegediend, wordt de naald verwijderd. Alleen artsen of verpleegkundigen die hiervoor opgeleid zijn, mogen de poortkatheter aanprikken. Soms lukt bloedafname via de poortkatheter niet en wordt alsnog bloed via uw arm geprikt.

Leefregels

  • De poortkatheter belemmert u niet in uw dagelijkse bezigheden. U mag douchen, zwemmen en alle andere activiteiten doen die u altijd gedaan heeft.
  • Neem contact op wanneer u koorts heeft en/of blauwe plekken, zwellingen, roodheid of irritatie ziet.
  • Na het plaatsen krijgt u een implantatiebewijs. Neem dit kaartje mee naar een arts of ziekenhuis.
  • Detectiepoortjes, zoals op vliegvelden, kunt u zonder problemen passeren.
  • Het dragen van een driepuntsautogordel kan pijnlijk zijn door de plaats van de poortkatheter. U kunt eventueel een ontheffing voor het dragen van de autogordel aanvragen. Dit kan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), afdeling vorderingen www.cbr.nl

Onderhoud

Na gebruik van de poortkatheter koppelt de verpleegkundige het infuus af. Als u de poortkatheter lange tijd niet nodig heeft, dan spoelt de verpleegkundige de poortkatheter na vier tot zes weken door. Heeft u de poortkatheter niet meer nodig dan is het een eenvoudige poliklinische ingreep om deze te verwijderen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat chirurgie.
T 0187 60 71 05
T 0187 60 71 04

Vragen of klachten

Heeft u klachten na het inbrengen van de poortkatheter neem dan contact op met de poli chirurgie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30-16.30 uur via T 0187 60 71 10.

Bij spoed buiten kantooruren:
  • Binnen 24 uur, na ontslag uit het ziekenhuis, met de afdeling waar u was opgenomen.
  • Daarna met de Spoedeisende hulp.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P30
Laatst bijgewerkt op: 29-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien