Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Poliep verwijdering uit de darm

Poliep verwijdering uit de darm

(poliepectomie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft een coloscopie (darmonderzoek) ondergaan waarbij één of meerdere poliep(en) zijn verwijderd uit uw darm; we noemen dit een poliepectomie. Via deze weg geven wij u meer informatie over wat dit voor u inhoudt en waar u rekening mee moet houden na het onderzoek. Lees deze informatie goed door en bewaar deze een aantal weken, klachten kunnen namelijk ook wat later ontstaan.


Wat is een poliep?

Een poliep is een uitgroeisel van het darmslijmvlies. Ze variëren in grootte van een paar millimeter tot een paar centimeter. Ook de vorm kan verschillend zijn. Poliepen geven voor u meestal geen klachten. Wel kunnen ze bijvoorbeeld bloedverlies geven als ze wat groter zijn. Poliepen worden verwijderd omdat soms de kans bestaat dat ze zich kwaadaardig ontwikkelen. Dit is met het blote oog niet te beoordelen, daarom worden poliepen na verwijdering opgestuurd voor onderzoek.

Wat is een poliepectomie?

Een poliepectomie wordt uitgevoerd door middel van een metalen lusje, dat om de poliep wordt gelegd en waarmee de poliep doorgeknipt wordt. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van stroom, waarmee de poliep wordt doorgebrand. Over het algemeen is een poliepectomie een pijnloze en veilige behandeling.

In een enkel geval, wanneer een poliep bijvoorbeeld erg groot is of zich op een lastige locatie bevindt, is het niet mogelijk de poliep direct te verwijderen. U wordt dan doorverwezen naar het Maasstad ziekenhuis, waar de poliep met een speciale techniek endoscopisch wordt verwijderd. Dit vindt op een ander moment plaats, u krijgt hier een nieuwe oproep voor. Wanneer endoscopisch verwijderen niet mogelijk blijkt, zal er een operatieve ingreep plaats moeten vinden. (Wanneer bovenstaande op u van toepassing is, is dit u reeds verteld na het darmonderzoek.)

Controle

Verwijderde poliepen worden opgestuurd voor onderzoek. De uitslag hiervan krijgt u tijdens uw vervolgafspraak via uw specialist in het ziekenhuis of via uw huisarts. Bent u via uw huisarts doorverwezen, neem dan zelf even contact op met de huisartsenpraktijk voor de uitslag. De uitslag is binnen 7-10 werkdagen bekend.

Wanneer er poliepen bij u zijn verwijderd, blijft u hiervoor meestal onder controle. Dit omdat de kans bestaat dat de darm opnieuw poliepen aanmaakt. Afhankelijk van een aantal factoren wordt er volgens landelijke richtlijnen een advies gegeven of u voor controle terug moet komen en zo ja, na hoeveel jaar. U krijgt hier niet automatisch een oproep voor, dus ons advies is dit zelf in de gaten te houden.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners en heeft u deze voorafgaand aan de scopie tijdelijk moeten staken? Dan volgt hieronder, in overleg met de arts die de scopie heeft gedaan, het advies met betrekking tot het herstarten van uw bloedverdunner:

Herstart bloedverdunner op:................................dag........-.........-.................


Eventuele bijzonderheden: .............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................

Bijzonderheden na poliepectomie

Bij het verwijderen van een poliep wordt soms, om te voorkomen dat het wondje gaat (na)bloeden, een clip (een metalen nietje) of een endoloop (een blauw plastic draadje) geplaatst. Dit laat binnen een paar dagen tot weken los en verlaat met de ontlasting uw lichaam.

Bij u zijn wel/geen clips geplaatst
Bij u is wel/geen endoloop geplaatst


Mogelijke complicaties

U kunt wat rectaal bloedverlies hebben nadat er poliepen zijn verwijderd. Hierover hoeft u zich meestal geen zorgen te maken, een dergelijke bloeding stopt in de meeste gevallen vanzelf. Wanneer u grote hoeveelheden bloed verliest en dit langdurig aanhoudt, kan er sprake zijn van een nabloeding. De kans op een nabloeding is wat groter als u antistollingsmiddelen gebruikt. Een bloeding kan tot 14 dagen na het onderzoek optreden.

Een zeldzame complicatie is een darmperforatie. Dit betekent dat er een gaatje in de darmwand is ontstaan. Wanneer dit het geval is wordt dit vaak meteen ontdekt en wordt hier tijdens het onderzoek op geanticipeerd. Wanneer dit niet lukt of wanneer u pas later klachten krijgt die kunnen duiden op een perforatie (zoals hevige buikpijn en/of koorts), volgt een opname in het ziekenhuis.

Wanneer neemt u contact op?

Krijgt u hevige aanhoudende buikpijn, koorts en/of verliest u grote hoeveelheden bloed? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P22
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien