Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Pacemakervervanging

Pacemakervervanging

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw pacemaker werkt op een batterij die gemiddeld zeven tot tien jaar mee gaat. Het tijdstip van vervangen is mede afhankelijk van hoe vaak het apparaatje moet ingrijpen om de stoornissen van uw hartritme op te vangen. Als de batterij vervangen moet worden, betekent dit dat de hele pacemaker wordt vervangen. De pacemakerdraden blijven zitten. Hier vindt u informatie over de ingreep en welke voorbereidingen u als patiënt moet treffen.


Wat is een pacemaker?

Pacemakers zijn kleine apparaatjes die het hartritme reguleren. Ze worden onder de huid aangebracht, net onder het sleutelbeen, bij voorkeur aan de linkerkant. De pacemaker is met een, twee of drie draadjes verbonden met het hart en registreert het hartritme. Wanneer het hart te langzaam klopt, kan een pacemaker via een draad een prikkel geven. Het hart reageert daarop met een samentrekking van de hartspier. Ook zijn er speciale pacemakers die de pompfunctie van het hart verbeteren. Voor de verschillende indicaties zijn er drie soorten pacemakers. De cardioloog legt uit welke pacemaker voor u het beste is.

Voorbereiding thuis

Wat neemt u mee?

Bloedverdunnende medicijnen

En deze start u weer de dag na de ingreep.
Als het voor u anders is, dan heeft de cardioloog dit met u besproken.

Als u Sintrommitis of Marcoumar gebruikt gaat u op de dag van opname eerst naar de prikkamer van het laboratorium om INR te prikken. Graag de thuisdoseringslijst van de trombosedienst meenemen. De overige papieren liggen bij het laboratorium voor u klaar.

Overige medicatie

De overige medicatie die u gebruikt kunt u volgens voorschrift innemen, tenzij u andere afspraken heeft gemaakt met uw cardioloog. Neem de medicatie in originele verpakking mee naar het ziekenhuis.

Allergie

Als u overgevoelig bent voor jodium of bepaalde medicijnen verzoeken wij u dit vooraf te melden.

Nuchter

U hoeft voor de pacemakervervanging niet nuchter te zijn. Wel adviseren we voor de ingreep slechts een licht ontbijt, of wanneer u later op de dag staat ingepland, een lichte lunch te gebruiken.

Ontharen

In het ziekenhuis wordt indien nodig, de huid van het gebied geschoren om de huid beter te kunnen ontsmetten. Bovendien houden pleisters beter op een geschoren huid en kunt u deze zonder pijn verwijderen. Indien u dit wenst, mag u zichzelf op de dag van opname ook thuis scheren.

Overig

Vanwege de behandeling is het belangrijk dat u geen sieraden en nagellak draagt.
Uw begeleider wacht beneden in de ontvangsthal en krijgt bericht wanneer u weer opgehaald mag worden.

Vervoer naar huis

Het vervoer naar huis regelt u zelf vooraf. Na de pacemakervervanging tot aan de wondcontrole adviseren wij u niet te fietsen en/of auto te rijden. Reizen per openbaar vervoer raden wij u ook af.

Voorbereiding in het ziekenhuis

U wordt opgenomen op de afdeling dagbehandeling. Op de afgesproken tijd meldt u zich voor opname bij de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Een medewerker begeleidt u naar de afdeling. Het is verstandig voor de pacemakervervanging naar het toilet te gaan, zodat dit tijdens de ingreep niet hoeft.

U krijgt een operatiejasje aan en er wordt een infuus geprikt. Via het infuus krijgt u voor de ingreep antibiotica toegediend. U mag tijdens het onderzoek geen sieraden dragen. Uw bril, gebitsprothese of gehoorapparaat mag u op/in houden. De verpleegkundige rijdt u met uw bed naar de behandelkamer waar u kunt overstappen op de behandeltafel.

De pacemakervervanging

Wanneer u op de behandeltafel ligt sluit de verpleegkundige u aan op diverse ECG kabels en op de bloeddrukband. Vervolgens maakt de verpleegkundige een steriel operatieveld.
Afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van eigen ritme wordt er zo nodig medicatie toegediend om het eigen hartritme te ondersteunen tijdens de pacemakerwissel. In een enkel geval kan het noodzakelijk zijn een tijdelijke pacemakerdraad via de lies aan te leggen.
Aansluitend zal de cardioloog het operatiegebied plaatselijk verdoven. Daarna maakt de cardioloog een incisie en de holte(pocket) waar de oude pacemaker zit wordt geopend. De oude pacemaker wordt losgeschroefd van de pacemakerdraden en de nieuwe pacemaker wordt vastgeschroefd. De pacemaker en draden worden weer terug gelegd in de bestaande pacemakerpocket. Na het hechten van de wond wordt de wond steriel afgedekt met een doorzichtige pleister.
Een pacemakervervanging duurt ongeveer 60 minuten. Het is van belang dat u zo stil mogelijk ligt. Wanneer u ongemakken ervaart kunt u dit melden aan de verpleegkundige die u bijstaat tijdens de procedure.

Nazorg

Het nieuwe pacemakersysteem wordt door de pacemakertechnicus gecontroleerd en ingesteld.
Wanneer alles in orde is mag u naar huis. U krijgt een afspraak mee voor de wondcontrole en/of pacemakercontrole.
Voor een optimale wondgenezing word geadviseerd tot aan de woncontrole rustig aan te doen.

Pacemakerregistratie

Na de implantatie krijgt u van de pacemakertechnicus een nieuw pacemaker registratiekaartje. Hierop staan uw persoonlijke gegevens en de gegevens van uw pacemaker en pacemakerdraden.

Complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Er is een geringe kans op complicaties zoals:

Nazorg thuis

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 71 50

Registratie van uw pacemaker of looprecorder bij de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en Landelijke Implantaten Register (LIR)

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (VWB) registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens inzien via het patiëntenportaal mijn.vanweelbethesda onder het kopje ‘implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook op uw PM/ILR-identificatiepasje.

Het VWB levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het LIR. Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.
Daarnaast levert het VWB informatie over ingebrachte pacemakers, draden en looprecorders aan bij de NHR om de kwaliteit van zorg op cardiologisch gebied te bewaken en bevorderen. Bij het aanleveren van deze gegevens worden ook enkele van uw patiëntgegevens meegestuurd, zoals bijvoorbeeld uw lengte, gewicht en naam. Deze gegevens zijn versleuteld volgens de geldende AVG methode.

Wilt u nog meer weten?

Uw rechten als patiënt:
Neem contact op met de Patiënten federatie Nederland. Zij komen op voor alle mensen die zorg nodig hebben.

Telefoon: 0900 235 67 80 (20 cent per gesprek)
E-mail: info@nationalezorgnummer.nl
Website: www.nationalezorgnummer.nl en www.npcf.nl

De bescherming van persoonsgegevens:
Kijk op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl en op www.rijksoverheid.nl/persoonsgegevens.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: P19
Laatst bijgewerkt op: 01-03-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien