Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Gebroken pols bij volwassenen

Gebroken pols bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken.


De polsbreuk

De pols is een gewricht, dat bestaat uit de handwortelbeentjes in de hand en de twee onderarmbotten, het spaakbeen en de ellepijp. Bij een polsbreuk is er een breuk van het spaakbeen, ellepijp of beide botten nabij de pols. Soms betreft het alleen een scheurtje in het bot, maar vaak is er verplaatsing van de botstukken. Behalve letsel van het bot is er ook altijd letsel van de zogeheten weke delen, zoals pezen, spieren en eventueel vaten en zenuwen.

Behandeling

Als er geen belangrijke verplaatsing van de botstukken is, krijgt u een gipsspalk. Wanneer de botstukken te veel verplaatst zijn, is het nodig het bot te zetten (terugplaatsen). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving door in het gebied van de breuk verdovingsvloeistof te spuiten. Deze verdoving werkt ongeveer een uur. Na het zetten van het bot krijgt u een gipsspalk. Tot slot maken we een röntgenfoto om te controleren of de juiste stand is bereikt. Als dit niet het geval is kan een operatie nodig zijn. Voor meer informatie, zie “Botbreuken (botfractuur)”.

Na de behandeling

U gaat naar huis met een draagdoek (mitella), zodat de arm rust krijgt. Deze draagdoek kan 's nachts af en om uw arm dan rust te geven, kunt u deze op een kussen leggen. U krijgt een recept mee voor een pijnstiller.
Let op: wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit aan de arts melden. De arts kan bij het voorschrijven van een pijnstiller hier rekening mee houden. De volgende dag moet u minder pijn hebben. Als de voorgeschreven pijnstilling niet voldoende is of als u na drie dagen nog steeds niet zonder kunt, wordt u verzocht contact met ons op te nemen.

Afspraak maken

Tijdens de eerste controle afspraak bepaalt de gipsverbandmeester samen met de chirurg het vervolgbeleid. Bij deze eerste controle maken we een röntgenfoto en krijgt u nieuw extra gips aangelegd. Als de breuk gezet is wordt meestal pas na twee weken het gips gewisseld om te voorkomen dat de breuk weer kan verplaatsen.


In te vullen door medewerker SEH

U maakt zelf een afspraak voor controle over aantal:..... dagen/weken/maanden

U neemt contact op voor het maken van een afspraak met de
O poli chirurgie T 0187 60 71 00
O poli orthopedie T 0187 60 71 17

Hoeveel weken gips?

Dit is afhankelijk van het soort breuk en varieert van vier tot zes weken.

Verdere adviezen

Het is niet zo dat de hand en vingers stijf worden als u deze tijdens de periode in gips niet beweegt. Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft. Als het geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u merkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand niet meer dik is, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak na één of twee weken het geval. Het is goed de elleboog en de schouder voldoende in beweging te houden. Echter ook hierbij geldt: het mag geen pijn veroorzaken.
Voor meer informatie, zie “Gipsverband”.

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kans dat de botstukken na enkele dagen alsnog of opnieuw verplaatsen of dat bij de volgende poliklinische controle blijkt dat de breuk niet meer goed staat. In die gevallen vindt een operatie aan de pols plaats.

Wat u verder nog moet weten

U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols zal meestal pas na drie maanden worden bereikt. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn. Op het moment dat u uit het gips komt begint de revalidatie pas. Auto rijden is pas weer mogelijk als u voldoende vaardig bent, iets dat u zelf in overleg met uw autoverzekering moet bepalen.


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P18
Laatst bijgewerkt op: 29-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien