In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wordt pijn bij patiënten gemeten en geregistreerd. Wij doen dat om een beter inzicht te krijgen in de mate waarin patiënten pijn ervaren. Dat kan helpen om de pijnbestrijding zo goed mogelijk af te stemmen op de pijn van de patiënten.
Veel mensen vinden het moeilijk om aan anderen uit te leggen hoeveel pijn zij hebben. Dat is heel begrijpelijk, een ander kan uw pijn immers niet voelen. Het geven van een cijfer kan daarbij helpen. Hier leest u hoe u pijn een cijfer kunt geven.
Het pijncijfer
Afhankelijk van waarvoor u in ons ziekenhuis bent, komt een verpleegkundige u een aantal keer per dag vragen of u de (eventuele) pijn met een cijfer tussen de 0 en 10 wilt beoordelen. Hierbij betekent 0 geen pijn en is 10 de ergste pijn die u zich kunt voorstellen. U kunt nooit een verkeerd cijfer geven. Het gaat immers om de pijn die u ervaart en dat is een persoonlijke ervaring. Om u te helpen met het bepalen van het cijfer dat u wilt geven hebben we het volgende hulpmiddel;
Geen pijn Ergst denkbare pijn
0 ------ 1 ------ 2 ------ 3 ------ 4 ------ 5 ------ 6 ------ 7 ------ 8 ------ 9 ------ 10
0 = absoluut geen pijn
1 = iets gevoelig, geen beperkingen in de activiteiten
2 = gevoelig, lichte beperking in de activiteiten
3 = toch wel pijnlijk, maar als ik stil lig gaat het wel
4 = matig pijnlijk, ook in rust
5 = pijnlijk, ik slaap ‘s nachts echter wel door
6 = pijnlijk, wordt vaak wakker van de pijn
7 = erg pijnlijk, ik slaap helemaal niet
8 = erg pijnlijk, ik kan aan niets anders meer denken
9 = zeer pijnlijk
10 = onhoudbare pijn
Samengevat als u geen pijn hebt, geeft u dat aan met een 0. Heeft u weinig pijn, dan kunt u een cijfer tussen 1 en 3 geven. Als u veel pijn heeft, geeft u een cijfer tussen 7 en 10.
Bij het geven van een cijfer kan het helpen om terug te denken aan pijn waar u eerder last van hebt gehad. Deze ‘oude’ pijn vergelijkt u met uw huidige pijn.
In sommige gevallen wordt dit cijfer bepaald d.m.v. andere meetmethodes, dit is bijvoorbeeld het geval op de kinderafdeling. Mocht dit voor u van toepassing zijn, dan krijgt u hier op de afdeling nog extra uitleg over.
Wisseling van de pijn
Wanneer u op meerder plaatsen pijn heeft, dan kunt u het beste uitgaan van de pijn die u als ergste ervaart. Sommige mensen hebben alleen pijn op bepaalde momenten, bijvoorbeeld bij het bewegen of bij het plassen. In dat geval kunt u dit vertellen aan de verpleegkundige die u naar uw cijfer vraagt en geeft u een cijfer voor dat pijnmoment.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.