Graag 10 minuten voor uw afspraaktijd aanwezig zijn!
Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een punctie te laten verrichten.
Doel van het onderzoek
Een kleine hoeveelheid vloeistof/weefsel op een bepaalde plaats wegnemen voor onderzoek naar de aard van de cellen.
Duur van het onderzoek
Gemiddeld duurt het onderzoek tussen de 15 en 30 minuten.
Voorbereiding
Als u bloedverdunners gebruikt dient u dit aan te geven aan de aanvragend arts. Mogelijk moet het gebruik hiervan tijdelijk worden stopgezet. Overige medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts in blijven nemen. Mocht u hulpbehoevend zijn, dan is het toegestaan dat u één begeleider mee naar binnen neemt.
Het is voor u en ons prettig als u gemakkelijke kleding draagt. Daarnaast verzoeken wij u uw horloge, sieraden, bankpasjes etc. zoveel mogelijk thuis te laten. De kleedkamer, waarvan u gebruik kunt maken, kunt u op slot doen. De afdeling radiologie is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen.
Hoe gaat het onderzoek
Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie heeft gemeld, wordt u aldaar opgehaald en naar een kleedkamer gebracht. Welke kleding u moet uittrekken hoort u hier. Nadat u op de onderzoekbank heeft plaatsgenomen verricht de radioloog het onderzoek.
Bij een echografie wordt een afbeelding het gebied van de punctie gemaakt met behulp van geluidsgolven. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Voor dit onderzoek brengt de radioloog een speciale gel op de borst aan en strijkt met een apparaatje, dat (onhoorbare) geluidsgolven uitzendt, over de borst.
De punctie kan op meerdere manieren gebeuren, namelijk een punctie of biopsie onder echogeleide.
Punctie
De radioloog zoekt met behulp van de echo nauwkeurig de plaats van de punctie. De radioloog markeert deze plaats soms met een stift. Bij een cytologische punctie zuigt de radioloog via een dunne naald cellen op. De radioloog prikt één of twee keer. Hiervoor is meestal geen verdoving nodig. De verdovingsprik is vaak gevoeliger dan de punctie zelf.
Biopsie
De radioloog zoekt met behulp van echografie de afwijking in uw hals op en markeert deze. Uw hals wordt gedesinfecteerd en
plaatselijk verdoofd. Met een mesje maakt de radioloog een sneetje van enkele millimeters om de punctienaald makkelijker in te kunnen brengen. De radioloog brengt nu (onder echogeleide) de punctienaald in uw hals en neemt een stukje weefsel weg, meestal meerdere stukjes om er zeker van te zijn dat de patholoog voldoende weefsel heeft om onder de
microscoop te onderzoeken.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u direct naar huis. Er kan een hematoom (blauwe plek) ontstaan.
Complicaties
U kunt wat pijn of een hematoom hebben na de ingreep.
De uitslag
De uitslag hoort u later van de arts die de punctie heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen van het onderzoek voor u kunnen hebben.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie op T 0187 60 74 99.
Vragen
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op
T 0187 60 74 99.
U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.