Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Interne geneeskunde

Echogeleide punctie hals

Echogeleide punctie hals

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Graag 10 minuten voor uw afspraaktijd aanwezig zijn!


Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een punctie te laten verrichten.


Doel van het onderzoek

Een kleine hoeveelheid vloeistof/weefsel op een bepaalde plaats wegnemen voor onderzoek naar de aard van de cellen.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het onderzoek tussen de 15 en 30 minuten.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt dient u dit aan te geven aan de aanvragend arts. Mogelijk moet het gebruik hiervan tijdelijk worden stopgezet. Overige medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts in blijven nemen. Mocht u hulpbehoevend zijn, dan is het toegestaan dat u één begeleider mee naar binnen neemt.

Het is voor u en ons prettig als u gemakkelijke kleding draagt. Daarnaast verzoeken wij u uw horloge, sieraden, bankpasjes etc. zoveel mogelijk thuis te laten. De kleedkamer, waarvan u gebruik kunt maken, kunt u op slot doen. De afdeling radiologie is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen.

Hoe gaat het onderzoek

Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie heeft gemeld, wordt u aldaar opgehaald en naar een kleedkamer gebracht. Welke kleding u moet uittrekken hoort u hier. Nadat u op de onderzoekbank heeft plaatsgenomen verricht de radioloog het onderzoek.

Bij een echografie wordt een afbeelding het gebied van de punctie gemaakt met behulp van geluidsgolven. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Voor dit onderzoek brengt de radioloog een speciale gel op de borst aan en strijkt met een apparaatje, dat (onhoorbare) geluidsgolven uitzendt, over de borst.

De punctie kan op meerdere manieren gebeuren, namelijk een punctie of biopsie onder echogeleide.


Punctie

De radioloog zoekt met behulp van de echo nauwkeurig de plaats van de punctie. De radioloog markeert deze plaats soms met een stift. Bij een cytologische punctie zuigt de radioloog via een dunne naald cellen op. De radioloog prikt één of twee keer. Hiervoor is meestal geen verdoving nodig. De verdovingsprik is vaak gevoeliger dan de punctie zelf.

Biopsie

De radioloog zoekt met behulp van echografie de afwijking in uw hals op en markeert deze. Uw hals wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Met een mesje maakt de radioloog een sneetje van enkele millimeters om de punctienaald makkelijker in te kunnen brengen. De radioloog brengt nu (onder echogeleide) de punctienaald in uw hals en neemt een stukje weefsel weg, meestal meerdere stukjes om er zeker van te zijn dat de patholoog voldoende weefsel heeft om onder de microscoop te onderzoeken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u direct naar huis. Er kan een hematoom (blauwe plek) ontstaan.

Complicaties

U kunt wat pijn of een hematoom hebben na de ingreep.

De uitslag

De uitslag hoort u later van de arts die de punctie heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen van het onderzoek voor u kunnen hebben.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie op T 0187 60 74 99.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: P14
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien