Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Kindergeneeskunde

Gebroken pols bij kinderen

Gebroken pols bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Een polsbreuk is een veel voorkomende botbreuk bij kinderen. Hier krijgt u informatie over de behandeling van de polsbreuk.


De pols

De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes in de hand en de twee onderarmbotten, het spaakbeen en de ellepijp.

Bot bij kinderen

Het bot van kinderen is veel elastischer dan het bot van een volwassene en is omgeven door het beenvlies, dat bij kinderen taai en dik is. Kinderbot is te vergelijken met een jonge boomtak (twijg).

De breuk

Vaak blijft de botbreuk van kinderen beperkt tot het bot zelf, waarbij het beenvlies nog heel blijft. Deze breuksoort wordt wel een groenetakbreuk, of twijgbreuk genoemd. Bij meer dan de helft van de polsbreuken bij kinderen is er sprake van zo’n twijgbreuk in het spaakbeen, soms ook in de ellepijp. In de meeste gevallen is de stand van de botdelen goed (alleen een klein knikje) en is het ‘zetten’ van de breuk niet nodig. Als ook het beenvlies is gescheurd, dan kan er verplaatsing van de botdelen zijn en is ‘zetten’ van de breuk wel nodig.

De behandeling

Na de behandeling

Uw kind gaat mee naar huis met de arm in een draagdoek (mitella), zodat de pols rust krijgt. Deze kan er ’s nachts af. Rust is belangrijk voor een goede genezing en vermindert de pijn. De volgende dag is de pijn meestal al veel minder. Als uw kind pijn heeft kunt u paracetamol in tablet vorm of als zetpil geven volgens onderstaand toedieningsschema.

Toedieningsschema paracetamol

Kilogram
Hoe vaak per dag
Dosering
10 kg – 15 kg
4x daags
240 mg
15 kg – 20 kg
6x daags
240 mg
20 kg – 30 kg
4x daags
500 mg
> 30 kg
3x daags of
4-6x daags
1000 mg of
500 mg

De maximale dosering is 100 mg per kilogram per dag.
Als uw kind te veel pijn houdt, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Afspraak maken

Tijdens de eerste controle afspraak bepaalt de gipsverbandmeester samen met de chirurg het vervolgbeleid. Een enkele keer wordt een röntgenfoto gemaakt, maar meestal niet. Soms wordt een nieuw gipsverband aangelegd.

In te vullen door medewerker SEH

U maakt zelf een afspraak voor controle over
Aantal dagen/weken/maanden
U neemt contact op voor het maken van een afspraak met de
O poli chirurgie T 0187 60 71 00
O poli orthopedie T 0187 60 71 16

Adviezen voor thuis

Hoe lang het gips moet blijven zitten hangt af van de soort breuk. Over het algemeen is één tot twee weken voldoende. Als gips niet meer nodig is, is het raadzaam nog minimaal twee weken te wachten met sport of gymnastiek. Zwemmen mag al direct nadat het gips is verwijderd. Uw arts geeft hierover zo nodig nog adviezen. Zodra u merkt dat de draagdoek niet meer nodig is, hoeft deze niet meer gedragen te worden. Het is meestal raadzaam de draagdoek tijdens bijvoorbeeld schoolgaan toch te laten dragen, zodat duidelijk is dat er wat aan de hand is. In het algemeen mag een kind de hand en arm zoveel gebruiken als het zelf wil, met uitzondering van sport en spel.

Complicaties

Er is altijd een kans dat de breuk niet meer goed blijkt te staan. Het is dan soms onvermijdelijk dat het bot opnieuw wordt gezet, of dat de behandeling moet worden gewijzigd. In sommige gevallen is de breuk genezen in een lichte hoekstand. Soms is dit zelfs duidelijk te zien. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Binnen enkele maanden zal het bot weer volledig ‘rechtgroeien’. Is de breuk genezen, dan is de kans op een nieuwe breuk op dezelfde plaats niet groter dan vroeger.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.kindenziekenhuis.nl/rechten.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P12
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien