Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Prostaatecho

Prostaatecho

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis u algemene informatie over een prostaatecho. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


De prostaat

De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een walnoot, die vlak onder de blaasuitgang om de urinebuis heen ligt. De functie van de prostaat is het produceren van vocht, dat de zaadcellen vervoert. De urinebuis verzorgt de urineafvoer vanuit de blaas naar buiten.

Wanneer de prostaat vergroot is, kan de urineafvoer worden belemmerd. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar soms kan er ook kwaadaardig weefsel ontstaan.

Een prostaatecho

Een echografie van de prostaat is een inwendig onderzoek via de anus. Een echografie is een onderzoek waarbij door middel van geluidsgolven een afbeelding van de prostaat wordt gemaakt. Met dit onderzoek kan de uroloog aanvullende informatie verkrijgen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Voorbereiding

In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen. Het is voor het uitvoeren van het onderzoek van belang dat uw blaas goed gevuld is. Wij verzoeken u dan ook om 2 à 3 uur voor het onderzoek niet meer te plassen. Voor het onderzoek zijn geen verdere voorbereidingen noodzakelijk.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Nadat u zich gemeld heeft bij de polikliniek urologie, neemt u plaats in de wachtkamer. De verpleegkundige komt u halen als u aan de beurt bent. U wordt naar de behandelkamer gebracht. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel op uw linkerzij met uw knieën opgetrokken. De uroloog brengt een echoprobe, een buisje met de dikte van een vinger, enkele centimeters in de anus. Met deze probe kan de prostaat worden onderzocht.
De ervaring leert dat als u zich zo goed mogelijk probeert te ontspannen, u zo min mogelijk voelt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.

Complicaties

Het onderzoek verloopt meestal zonder problemen.

Uitslag

Meestal kan de uroloog u direct de uitslag vertellen van de echografie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: p09
Laatst bijgewerkt op: 03-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien