Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Pleurapunctie

Pleurapunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort wordt er bij u een pleurapunctie uitgevoerd. Uw arts heeft u verteld wat de behandeling inhoudt. Hier kunt u het nog eens nalezen. Een pleurapunctie vindt meestal plaats op de behandelkamer van de polikliniek longgeneeskunde.


Wat is een pleurapunctie?

Een pleurapunctie is een onderzoek waarbij de arts vocht weghaalt dat zich tussen de longvliezen bevindt. Dat kan gaan om een kleine hoeveelheid vocht (zie A) voor onderzoek of om het weghalen van een grotere hoeveelheid vocht (zie B).

Doel van de behandeling

Ten gevolge van bijvoorbeeld een ontsteking of irritatie kan pleuravocht zich ophopen tussen de longvliezen. Een dergelijke ontsteking wordt ook wel pleuritis genoemd. Het doel van de behandeling is het verwijderen van vocht en het opheffen van de kortademigheid. Het verwijderde vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen zoals Acenocoumarol (Sintrommitis) of Fenprocoumon (Marcoumar). Deze medicijnen geven namelijk kans op een nabloeding. In overleg met de aanvragend arts wordt het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, indien mogelijk, 3 dagen voorafgaand aan de behandeling gestopt.

In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen.

Daarnaast vragen wij u uw sieraden thuis te laten, dit met het oog op mogelijk verlies. Voor de pleurapunctie zijn verder geen voorbereidingen noodzakelijk.

De dag van het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Het onderzoek vindt meestal plaats op de behandelkamer van de polikliniek longgeneeskunde. Wij verzoeken u vriendelijk zich, na het aanmelden via de zuil, te melden op het afgesproken tijdstip bij de longpoli.

Het onderzoek

A. Een diagnostische punctie

Een assistente van de polikliniek longgeneeskunde brengt u naar de behandelkamer. De longarts voert het onderzoek uit en wordt hierbij geassisteerd door een doktersassistente. Het is belangrijk dat u zich tijdens de behandeling zoveel mogelijk probeert te ontspannen. Tijdens de ingreep zit u met ontbloot bovenlichaam bij een onderzoektafel of -bed met uw armen over elkaar heen. Aan de hand van de gegevens van de röntgenfoto, kloppen en luisteren en/of aan de hand van een echo die de arts zelf maakt, bepaalt de arts de plaats waar het vocht wordt weggenomen. Deze plaats wordt ontsmet met alcohol. Met een dunne naald prikt de arts tussen de ribben om het vocht weg te nemen. Dit kan even gevoelig zijn. Het afgenomen vocht wordt voor onderzoek naar het laboratorium gebracht. Aan de hand van de uitslag kan vervolgens aan een gerichte therapie worden begonnen. Na afloop wordt de prikplaats met een pleister afgedekt, die u na twee uur kan verwijderen.

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

B. Een ontlastende punctie

Een assistente van de polikliniek longgeneeskunde brengt u naar de behandelkamer. De arts voert het onderzoek uit en wordt hierbij geassisteerd door een doktersassistente. Het is belangrijk dat u zich tijdens de behandeling zoveel mogelijk probeert te ontspannen. Tijdens de ingreep zit u met ontbloot bovenlichaam bij een onderzoektafel of -bed met uw armen over elkaar heen. Aan de hand van de gegevens van de röntgenfoto, door kloppen en luisteren en/of aan de hand van een echo die de arts zelf maakt, bepaalt de arts de plaats waar het vocht wordt weggenomen. Deze plaats wordt ontsmet met alcohol. U krijgt een plaatselijke verdoving toegediend met een dunne naald. Met een wat dikkere naald prikt de arts tussen de ribben om het vocht weg te nemen. Dit doet geen pijn. U kunt wel het gevoel krijgen dat u moet hoesten. Het is belangrijk dat u deze hoestprikkel zo goed mogelijk onderdrukt. Wanneer er voldoende vocht weggehaald is, wordt de naald verwijderd en de prikplaats met een pleister afgedekt, die u na twee uur kunt verwijderen. Meestal wordt een gedeelte van het afgenomen vocht voor onderzoek naar het laboratorium gebracht. Aan de hand van de uitslag kan vervolgens aan een gerichte therapie worden begonnen.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De tijd die het in beslag neemt is afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat moet worden verwijderd.

Na het onderzoek

Ter controle wordt de echo herhaald en soms wordt een röntgenfoto gemaakt van de longen. Het komt voor dat de arts u enkele uren bedrust voorschrijft. Na de ontlastende punctie ervaart u meestal een gevoel van verlichting. U kunt beter ademhalen.

De uitslag

Als er vocht voor onderzoek naar het laboratorium is opgestuurd krijgt u binnen enkele dagen de uitslag. Soms is uitgebreider onderzoek noodzakelijk. De uitslag is in dat geval na 5 dagen bekend. Uw arts bespreekt de resultaten en eventuele behandeling met u.

Complicaties

Een pleurapunctie is over het algemeen een behandeling waar weinig risico’s aan verbonden zijn. In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een gaatje in de long. Wij noemen dat een pneumothorax. In dat geval is de ventilatie van de longen beperkt en ontstaat er een forse kortademigheid. Als u kortademig bent na het onderzoek is het belangrijk dat u contact opneemt met de behandelend arts of de afdeling waar u behandeld bent.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: P05
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien