Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Urologie

Prostaatbiopsie (transrectaal)

Prostaatbiopsie (transrectaal)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over de prostaatbiopsie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een walnoot, die vlak onder de blaasuitgang om de urinebuis heen ligt. De functie van de prostaat is het produceren van vocht, dat de zaadcellen vervoerd. De urinebuis verzorgt de urine-afvoer vanuit de blaas naar buiten.

Wanneer de prostaat vergroot is, kan de urineafvoer worden belemmerd. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar soms kan er ook kwaadaardig weefsel ontstaan. Bij de verdenking op een kwaadaardig gezwel kunnen biopten worden genomen.

Doel van het onderzoek

Het verkrijgen van weefsel voor onderzoek om hiermee meer inzicht te krijgen over de toestand van de prostaat.

Voorbereiding

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats.

Als er biopten worden genomen, moet u vóór het onderzoek starten met antibiotica. Dit dient u 1 uur voor het onderzoek en 6 uur na het onderzoek in te nemen. Het recept heeft u via uw behandelend arts ontvangen. Het is soms nodig om het gebruik van bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen, bijvoorbeeld bloedverdunners. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Het onderzoek

Het onderzoek gaat altijd samen met een echo van de prostaat. De echoprobe wordt via de anus ingebracht. Met een biopsienaald worden enkele stukjes weefsel uit de prostaat weggehaald. Deze worden in het laboratorium onderzocht. Deze prikken zijn niet pijnlijk, hooguit gevoelig.

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek ontvangt u na één tot twee weken. Hiervoor wordt een aparte afspraak met u gemaakt.


Na het onderzoek

Na afloop kunt u meestal meteen naar huis. Zorg ervoor dat u begeleid wordt naar huis. U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer.

Bijwerkingen

Na de biopsie kan er wat bloed meekomen bij de urine, ontlasting en het sperma. Dit kan enkele dagen tot een week duren. Bij het sperma soms wel langer.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als het bloedverlies zeer heftig is of als uw temperatuur hoger is dan 38 graden. Uw behandelend arts schrijft dan antibiotica voor om infectie te voorkomen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: P02
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien